12 tūkst. litų vertės Hobitų namas: šeima pasistatė būstą iš to, ką rado atliekų konteineriuose

Simonui Deilui (Simon Dale) atsibodo mokėti milžiniškas paskolos įmokas ir jis nusprendė viską perimti į savo rankas – tikrąja to žodžio prasme. Apsiginklavęs kirstuku ir grandininiu pjūklu, 32 metų vyrias persikėlė su šeima į kalvos šlaitą Velse ir pradėjo kasti. Rezultatas – medinis ekologiškas namas, pastatytas per keturis mėnesius, kainavęs vos 3000 svarų sterlingų (12 213 litų). Šis namas puikiai atrodytų šalia Hobitų namelių iš „Žiedų valdovo“ trilogijos.

Simonas Deilas, visai neturėjęs dailidės ar architekto darbo patirties, šeimai pastatė namus, naudojant medžiagas surinktas iš atliekų konteinerių ir nukreipęs vandens srovę iš šalia esančio šaltinio.

Kol vyras buvo užsiėmęs statybos darbais, jo žmona Džesmina Sevil (Jasmine Saville) ir vaikai stovyklavo šalia esančioje gyvenvietėje.

Vyras teigia, jog galimybė pačiam tapti architektu labai džiugino, nes leido sukurti kažką savito ir turinčio ryšį su žeme, vietoj masinės gamybos dėžutės, sukurtos siekiant pelno ir patogumo.

Šeimai pasisekė ieškant vietos svajonių projektui. Miško savininkas leido apsigyventi šioje vietoje nemokamai, bet su sąlyga, jog šeima prižiūrės šią teritoriją.

Prasikasus į šlaito vidų, padedamas uošvio, S. Deilas pastatė medinį pastato karkasą. Vyrai vietoj izoliacijos stogą padengė šiaudų ryšuliais ir uždėjo plastiko lakštus, kad stogas būtų atsparus vandeniui.

Galiausiai viskas buvo padengta žemės sluoksniu. Tai tik dar kartą parodo, jog namas puikiai prisitaikė prie aplinkos.

Kai išorinis karkasas buvo pabaigtas, šeima sukonstravo vidinę sieną iš šiaudų ryšulių uždėtų ant sauso akmens pertvaros ir viską užtvirtino lazdyno lazdomis.

Džesmina vyro internetiniame tinklalapyje rašė, jog „ankstesnė patirtis, daug perskaitytų knygų ir tikėjimas savimi suteikė drąsos laikytis savo įsitikinimų ir pastatyti namus gamtoje“.

„Vienas pasirinkimas vedė prie kito ir taip ėmė rutuliotis įvykiai padėję vykdyti mūsų misiją. Būdavo akimirkų, kai jautėme įtampą ir buvome išsekę, tačiau dėl nieko nesigailime ir esame labai patenkinti“.

Šis pastatas, vietinių pramintas Hobitų namu, pastatytas iš ekologinių medžiagų. Sienos padengtos kalkių tinku vietoj cemento, šaldytuvas aušinamas oru patenkančiu iš po pamatų, o elektrai gaminti naudojamos saulės baterijos.

S. Deilas teigia, jog „tokio gyvenimo tikslas - būti išvien su gamtos pasauliu ir savimi, viską darant paprastai ir naudojant paprastą technologiją“.

Pastatęs savo namą, S. Deilas dirba ties projketu, planuojančiu pastatyti pirmąjį namą Lamas kaime, Velso pirmoje ekologinėje gyvenvietėje.

Visas nuotraukas galite išvysti ČIA.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis