Netikėtumo efektas 85 kv.m lofte Vilniuje

„Projektuojant interjerą visada norisi ką nors padaryti išskirtinai, savitai, kad būtų būdinga tik tai konkrečiai erdvei, – kalbėdama apie savo darbus sako interjero dizainerė Indrė Sunklodienė. – Ypač, jei būstas įrengtas lofte – nestandartinėje erdvėje, įkvepiančioje mąstyti kūrybingai ir nestandartiškai...“ Taigi projektuodama lofto tipo butą, dizainerė stengėsi sukurti netikėtumo efektą: naudojo neįprastas apdailos medžiagas, pritaikė dinamišką geometrinių formų žaismą, įrengė namuką bute ir interjerą pagyvino ryškiaspalviais akcentais.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Neseniai Vilniaus pakraštyje pastatytos buvusios gamyklos atnaujintose patalpose įrengtame lofto tipo bute interjerą projektavusi dizainerė Indrė Sunklodienė stengėsi ne tik sukurti originalią, įdomią, industrinei erdvei būdingą aplinką, bet ir pritaikyti ją patogiai gyventi, todėl projektuodama nepamiršo funkcionalumo, praktiškumo bei jaukumo aspektų. Maždaug 85 m² ploto buto pirmajame aukšte, kaip įprasta, suprojektuotas bendrasis kambarys su virtuvės ir svetainės zona bei nedideliu higienos kambariu, antrajame – įrengti du miegamieji, vonios kambarys ir nedidelė darbo vieta, o iš čia laiptai veda ant stogo, kur įrengta terasa ir atsiveria graži panorama į Belmonto parką.

L.Garbačiausko nuotr.

Atsižvelgiant į pastato išskirtinumą bei šeimininkų gyvenimo būdą ir pageidavimus, buvo siekiama sukurti šiuolaikišką, išgrynintų architektūrinių formų, detalėmis ir spalvomis neperkrautą gyvenamąją erdvę. Norėdama išgauti gruboko, loftams būdingo stiliaus įspūdį, Indrė Sunklodienė interjerui dekoruoti parinko baltą koloritą, suderintą su pilkais bei juodais fragmentais, – šie pagyvinti išraiškingais garstyčių spalvos akcentais, o netikėtumo pojūtį sukūrė industrinėje erdvėje pritaikiusi tradicinio eglutės rašto natūralaus ąžuolo grindų dangą.

L.Garbačiausko nuotr.

Projektuodama lofto tipo erdvėje įrengto buto interjerą dizainerė stengėsi išryškinti aiškių architektūriškų formų geometriją ir atskleisti medžiagų natūralumą, todėl grindims dekoruoti pasirinko ąžuolo faktūrą, o svetainės lubose paliko atidengtą betono dangos fragmentą.
L.Garbačiausko nuotr.

Betono lubos svetainės zonoje ne tik padėjo išsaugoti aukštesnės patalpos pojūtį, bet ir vizualiai pabrėžia šios zonos ribas bei išryškina loftams būdingo stiliaus bruožus.

L.Garbačiausko nuotr.

Dizainerė stengėsi išlaikyti minimalizmo principą ir neperkrauti interjero detalėmis, spalvomis ir raštais: čia vyrauja išgrynintų, santūrių geometrinių formų, baltos, pilkos ir juodos spalvų derinys, o erdvę praskaidrina ąžuolo faktūros bei garstyčių spalvos akcentai.

L.Garbačiausko nuotr.

Palei sieną sumontuota laiptų linija vizualiai paslėpta ritmiška ažūrine vertikalių statramsčių sienele, atliekančia ir turėklų vaidmenį.Ji padėjo išsaugoti interjero minimalizmo principą – po ja įrengtos talpios
uždaros spintos, kuriose galima suslėpti drabužius, batus bei įvairias
smulkmenas neapkraunant erdvės.

Pirmojo aukšto bendrajame kambaryje suformuota virtuvės zona tapo ta išskirtine architektūrine detale, kurią dizainerė stengiasi surasti ir pritaikyti visuose savo objektuose. Projekto autorė pasakojo, kad kurdama virtuvę stengėsi įgyvendinti idėją suformuoti savotišką „namuką“ – ryškų, šviesų, taisyklingų linijų kubą kaip įspūdingą architektūrinį elementą, į kurį pirmiausia krypsta dėmesys. Dėl šios priežasties virtuvės tūris buvo ryškiai įrėmintas – juodai dažyta siena tęsiasi nuo prieškambario ir baigiasi tokios pat spalvos baro stalu. Vidinė kubo dalis – baldai, sienos, grindys – dekoruoti balta spalva, sukuriančia kontrastingą derinį su juoda išorine siena, todėl vidinė virtuvės kubo dalis itin išryškėjo. Ryškios šviesos įspūdį čia pabrėžė ir apšvietimas – pažemintose lubose per perimetrą sumontuoti lakoniški, į lubas įleidžiami šviestuvai.

L.Garbačiausko nuotr.
L.Garbačiausko nuotr.

Nusižiūrėk idėją!
Lakoniško dizaino balto kolorito virtuvei žaismingumo ir netikėtumo pojūtį suteikia paprastas, bet efektingas sprendimas – ryškiai geltona spalva dekoruotos vidinės spintelių dalys matomos tik atidarius dureles.

L.Garbačiausko nuotr.

Kompaktiškoje virtuvėje viskas apgalvota – buitinė technika ir įvairios smulkmenos paslėptos už aklinų, vientisų spintelių fasadų, todėl negriauna minimalistinės erdvės dėsnių ir išsaugo šiai zonai būtinus ergonomijos principus.

L.Garbačiausko nuotr.
L.Garbačiausko nuotr.

Originalus ir žaismingas prieškambario akcentas – grindų eglutės raštą pakartojantys į lubas įleisti šviestuvai, tarsi nurodantys judėjimo kryptį svetainės link.

Projektuojant buto zonas, antrajame aukšte buvo įrengti du miegamieji – šeimininkų ir būsimasis vaikų kambarys (kol kas tarnaujantis kaip svečių kambarys), taip pat vonia. Norėdama funkcionaliai išnaudoti antrojo aukšto erdvę, Indrė ilgame koridoriuje prie šeimininkų miegamojo suformavo nedidelę, bet patogią darbo zoną, tiesa, dėl to teko pakoreguoti sienų formą – suapvalinti koridoriaus pertvaros kampą, o kitoje pertvaroje sumontuoti langus, kad į darbo zoną patektų natūralios dienos šviesos.

Šeimininkų miegamojo spalvinį sprendimą nulėmė sienų dekoras – ryškiai mėlyni raštuoti tapetai: jais išklijuota siena, palei kurią pastatyta lova. Nenorėdama, kad dekoro elementai konkuruotų tarpusavyje, kitas detales dizainerė parinko ramesnio, neutralaus kolorito: čia įkomponuota šokoladinio atspalvio šiuolaikiško dizaino lova su aukštu minkštu galvūgaliu, langai papuošti lininėmis šviesiomis užuolaidomis, pritaikyti kiti rusvi ar balti akcentai.

L.Garbačiausko nuotr.

Šeimininkų miegamajame jaukumo pojūtį kuria natūralaus pluošto namų tekstilė – kelių atspalvių lininė patalynė bei baltos lengvai krintančios užuolaidos, itin išryškėjančios raštuotos mėlynos sienos fone.

L.Garbačiausko nuotr.

Antrojo aukšto koridoriuje suformuotos darbo zonos erdvę paįvairina dinamiška ir funkcionali projekto autorės sukurta lentynų kompozicija.

L.Garbačiausko nuotr.

Dizainerė pataria!
Koridorių galima paversti papildoma gyvenamąja zona – čia reikėtų įleisti natūralios dienos šviesos, kitaip erdvė atrodys nejauki. Tai galima padaryti pertvaroje tarp kambarių sumontavus langus bei įrengus šviesą praleidžiančias ažūrines ar stiklines duris. Šiame interjere toks sprendimas padėjo sukurti šviesesnę ir jaukesnę darbo zoną, įrengtą koridoriuje greta miegamojo.

L.Garbačiausko nuotr.

Abiejuose higienos kambariuose išlaikyta visam interjerui būdinga skandinaviško minimalizmo estetika, tačiau kiekvienas jų turi originalių ir išskirtinių dekoro elementų.

Į pirmajame aukšte įrengtą higienos kambarį veda juodojoje sienoje sumontuotos stumdomosios durys – jas užstūmus įėjimo beveik nematyti, siena atrodo vientisa. Šiame kambaryje sumontuota patogi dušinė, taip pat įrengtas praustuvas bei unitazas. Dušinei dekoruoti Indrė parinko šiek tiek kitokio stiliaus apdailos medžiagas – čia atsirado kantri ir vintažinių akcentų. Spalviškai šios patalpos interjeras atitinka bendrą kuriamą visumą, tačiau stilistiškai atrodo netikėtas. Sienoms išklijuoti parinktos šviesios subtilaus vintažinio rašto, sendinto stiliaus keraminės plytelės, prie kurių puikiai dera praustuvo spintelės fasadas, primenantis kaimišką lentų apdailą. Apie industrinę erdvės prigimtį primena griežto dizaino šį stilių pabrėžiantys sieniniai šviestuvai, sumontuoti per visą patalpos perimetrą.

L.Garbačiausko nuotr.

Pirmojo aukšto dušinėje dizainerė pritaikė vintažo stiliaus elementų, o patikusias sendintas plyteles derino su kaimiško stiliaus lentų apdailos spintele bei industrinio stiliaus šviestuvais.

L.Garbačiausko nuotr.

Antrojo aukšto vonios kambaryje vyrauja skandinaviškam minimalizmui būdingas baltos spalvos ir medžio faktūros derinys, o išskirtinumo suteikia išgrynintų formų detalės – plytelių raštai, veidrodis, praustuvas.

Projekto autorė – interjero dizainerė Indrė Sunklodienė.

Sekite visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis