60 kv.m. loftas Vilniuje: avantiūristiniai sprendimai

Buvusiame pramoninės paskirties pastate įrengta nejauki ir apleista kubo formos patalpa neatpažįstamai pasikeitė ją įsigijus jaunai vilniečių Manto ir Justinos Boharevičių šeimai: po rekonstrukcijos loftas tapo šiek tiek avantiūristiška, tačiau modernia ir patogia gyvenamąja erdve, o jos industrinės prigimties charakteris nenustelbė jaukiems namams būtinų sprendimų.

Buvusioje gamykloje Vilniaus Naujamiesčio rajone įrengto beveik 60 m² ploto lofto sėkmingą rekonstrukcijos istoriją iš dalies lėmė naujųjų jo šeimininkų veikla: statybų įmonei „MB Construction“ vadovaujantys Mantas ir Justina Boharevičiai dažnai įrenginėja gyvenamąsias erdves, tad iš pirmo žvilgsnio profesionaliai įvertina situaciją. Panašiai nutiko ir šiame lofte – nors patalpa neatrodė patraukli gyventi, vos į ją žvilgtelėjęs Mantas akimirksniu „suprojektavo“ funkcines zonas, „pastatė“ antresolę, išrinko tinkamas apdailos medžiagas. Vėliau, pasikonsultavus su šeimos bičiuliu interjero dizaineriu Tomu Knizeliu, įsiklausius į savo poreikius ir nustačius prioritetus, pirminis projektas buvo išgrynintas ir patobulintas.

Pagrindinė lofto erdvė su dideliais, į erdvų balkoną vedančiais simetrijos principu sumontuotais langais buvo paskirta svetainei ir atvirai virtuvės zonai įrengti, palei galinę patalpos sieną suformuotas prieškambaris, sumontuota talpi spinta, įrengtas vonios kambarys, o virš šių patalpų „pakabinta“ antresolė.

L. Garbačausko nuotr.

Dėl itin masyvių betoninių sijų teko skaičiuoti kiekvieną aukščio centimetrą, kad prieškambaryje galva nesiremtų į perdangą, o ir antresolėje įrengtose patalpose būtų galima patogiai išsitiesti visu ūgiu. Siekiant išspręsti šią problemą, prieškambario grindų plokštuma buvo šiek tiek pažeminta.

Nestandartinis sprendimas
Siekiant neužgožti atviros lofto erdvės masyvia laiptų linija, buvo priimtas nestandartinis, industrinį interjero stilių pabrėžiantis sprendimas – palei plytų sieną įrengti metalines, ant įtemptų grandinių „kabančias“ pakopas. Nors iš pirmo žvilgsnio jų tvirtumas kelia abejonių, tačiau, anot sumanytojų, dėl sutvirtintų grandinės grandžių laiptai yra visiškai stabilūs.

L. Garbačausko nuotr.

Projektuojant lofto interjerą dėl interjero apdailos medžiagų didelių diskusijų nekilo – buvo nutarta atiduoti duoklę industrinei patalpos prigimčiai ir, užuot slėpus, išryškinti autentiškas pastato architektūros detales.

L. Garbačausko nuotr.

Visur, kur buvo įmanoma, atidengtas senų plytų sienų mūras: svetainės zonoje jis paliktas originalaus terakotos atspalvio, siekiant suteikti erdvei daugiau jaukumo ir faktūriškumo, o prieškambaryje, virtuvės ir miegamojo erdvėje padengtas baltais dažais, kad labiau išryškėtų kontrastingos apdailos medžiagos. Aukštų betoninių lubų su masyviomis sijomis projekto autoriams taip pat net nekilo mintis dažyti baltai – atvirkščiai, betonas buvo nulakuotas, kad įgautų šiek tiek blizgesio ir dar labiau išryškėtų jo faktūra. Tokioje aplinkoje kitaip „suskamba“ rievėta tamsaus atspalvio dūminto ąžuolo grindų danga – išraiškinga, gili, šilta ir kontrastuojanti su industriniais interjero elementais.

L. Garbačausko nuotr.

Atviroje bendrojo kambario erdvėje įrengtoje kampinėje virtuvėje ne tik patogu ruošti maistą – tikslingai suprojektuoti baldai užmaskuoja architektūrinius patalpos trūkumus, o balti ir lygūs fasadų paviršiai išgrynina išskirtinius interjero sprendimus.

L. Garbačausko nuotr.

Interjero autoriai pabrėžia, kad erdvės funkcionalumas ir praktiškumas buvo tarp prioritetinių aspektų – ne atsitiktinai storose buvusios gamyklos sienose atsidaro nišų. Jose suprojektuotos talpios spintos ir lentynos knygoms ir kitokiems daiktams susidėti.

Nors lofte virš prieškambario ir vonios kambario sukonstruota antresolė – palyginti nedidelė, čia pavyko įrengti net dvi funkcines zonas – miegamąjį ir kompaktišką darbo kampelį. Į svetainės pusę nukreiptas miegamasis nuo bendrojo kambario paslėptas už nedidelės, atviroje angoje pakabintos fanerinės sienelės, prie lubų pritvirtintos grubiomis metalinėmis grandinėmis kaip ir į antresolę vedantys metaliniai laiptai. Toks sprendimas padėjo išgryninti stilistinę interjero idėją ir susieti visas erdves į bendrą visumą. O siekiant miegamojo zonai suteikti daugiau jaukumo, prie industriniam stiliui būdingų medžiagų, tokių kaip betonas ir metalas, priderintos šiltos, malonios liesti medžio, natūralios odos, kailio faktūros.

L. Garbačausko nuotr.
L. Garbačausko nuotr.

Nedideliame miegamajame jaukumo įspūdį padeda kurti natūralios šiltos medžiagos ir faktūros.

L. Garbačausko nuotr.

Nusižiūrėk idėją
Nedidelėje miegamojo zonoje ieškant vietos televizoriui vienu šūviu pavyko nušaut du zuikius: televizorius pritvirtintas ant kabančios fanerinės plokštumos, slepiančios šią erdvę nuo bendrojo kambario, tiesiai priešais lovą.

L. Garbačausko nuotr.
L. Garbačausko nuotr.

Sumaniai derinama reljefiška baltai dažytų plytų faktūra, tikros, natūralios medžiagos ir grubūs industriniai elementai vonios kambaryje sukuria kontrastingą stilistinį derinį, atspindintį avantiūristinę interjero prigimtį.

Po antresolės perdanga įrengtam nedideliam vonios kambariui, kaip ir visam interjerui, netrūksta ekstravagancijos ir netikėtumo įspūdžio. Pirmiausia į akis krinta neįprasta sienų apdaila. Mantas ir Justina pasakojo dekoravę jas įvairių atspalvių marmuro mozaika, tiesa, jie patys pjaustė šio akmens atraižas ir dėliojo ant sienų norimą piešinį. Prie natūralia akmens mozaika išklijuotų išskirtinio dizaino sienų natūraliai dera ir nestandartinis, iš natūralaus išskaptuoto akmens pagamintas praustuvas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis