Prisijunkite!

Prisijungę vartotojai gali:

  • dalyvauti konkursuose
  • skaityti straipsnius vėliau
  • gauti naujienų prenumeratą

Neturite paskyros?

70 kv.m. butas Vilniuje: aštuntojo dešimtmečio stilius ir prikelti praėjusio amžiaus baldai

Kone prieš metus naujos statybos name, Vilniaus Naujamiesčio rajone, butą įsigijusi jauna šeima ir pati stebėjosi, kaip dizaino sprendimai, baldai ir net aksesuarai tarsi patys susirado namus: paveldėti ir antram gyvenimui prikelti praėjusio amžiaus pabaigos baldai, atsitiktinai rasti ar specialiai ieškoti to laikmečio dekoro elementai bei aksesuarai, pačių pasigaminti baldai ir net naujai pirkti daiktai gražiai sugulė į namų interjerą, dvelkiantį madingu aštuntojo dešimtmečio retro stiliumi...

A. Narmonto nuotr.

Nors dažnai sakoma, kad batsiuvys – be batų, šį kartą tokia taisyklė nepasitvirtino. Architektė Aurelija Slapikaitė-Jurkonė, kartu su vyru Justinu projektuodama savo naujojo buto interjerą, daug dėmesio skyrė net ir menkiausioms smulkmenoms. Pirmiausia buvo nuspręsta pakeisti buto funkcinių zonų išdėstymą. Su daline apdaila pirktas maždaug 70 m² butas pagal pirminį planą turėjo tik vieną nedidelį miegamąjį ir erdvų bendrąjį kambarį. Norėdama funkcionaliai išnaudoti buto plotą ir sukurti patogią gyvenamąją erdvę, architektė iš esmės pakeitė buto planą.

Buto planas PRIEŠ
Buto planas PRIEŠ
Asmeninio archyvo nuotr.
Butas planas PO
Butas planas PO
Asmeninio archyvo nuotr.

Išgriovus visas buto pertvaras ir suprojektavus naujas, vietoj vieno miegamojo atsirado du atskiri pilnaverčiai kambariai, tiesa, sumažėjo bendroji erdvė. Norėdama suteikti išskirtinumo, Aurelija dviem sienoms mūryti pritaikė senas faktūriškas raudonas plytas – jų gavusi leidimą parsivežė iš griaunamo buvusio fabriko. Prie plytų faktūros stilistiškai derinama ir kitų sienų danga – ji specialiai apdailinta nelygiai, kad atrodytų lyg natūraliai pasenusi. Grindims iškloti visame bute pasirinkta alyvuota natūralaus ąžuolo masyvo danga, o jos spalvą, maišydama skirtingus atspalvius, sukūrė pati Aurelija.

A. Narmonto nuotr.

Architektė interjere stengėsi vengti plastiko gaminių ir didelį dėmesį skyrė kokybei, todėl pasirinko įtempiamąsias audinio faktūros lubas.

A. Narmonto nuotr.

Prie atnaujintų retro stiliaus svetainės baldų architektė puikiai priderino naujai pirktą sofą ir šviestuvą – taip pavyko sukurti vientisą interjero koncepciją.

A. Narmonto nuotr.

Palei faktūrišką sieną sukurta svetainės poilsio zona atrodo tarsi fragmentas iš seno interjero žurnalo: modernizmo epochos dizaino foteliai, raudonas raštuotas kilimas, patefonas ir net dekoratyvūs stiklainiai-vazos primena praėjusio amžiaus pabaigos stilių.

Interjero stilių, primenantį praėjusio amžiaus aštuntąjį dešimtmetį, diktuoja svetainėje įkomponuoti foteliai. Juos Aurelija su Justinu parsivežė iš močiutės ir atnaujino – sutvirtino, pervilko nauju, prie aplinkos derančiu gobelenu. Prie šių baldų stilistiškai pritaikyta naujai pirkta sofa, taip pat – pačių šeimininkų pagaminta indauja, o į bendrą kompoziciją viską susieja raštuotas vilnonis kilimas, į naujus namus taip pat atkeliavęs iš praėjusio šimtmečio pabaigos.
Bendrajame kambaryje, palei langus suformuotoje valgomojo zonoje, architektė įkomponavo dar vieną retro komplektą – iš tėvų namų parsivežtą valgomojo stalą su to paties laikmečio kėdėmis, puikiai pritapusį naujojoje retro stiliumi kuriamoje erdvėje. Palei sieną priešais langą išrikiuotus virtuvės baldus suprojektavo Aurelija, o iš specialiai sukurtu atspalviu dekoruotų faneros plokščių sukonstravo Justinas.

A. Narmonto nuotr.

Kurdami interjerą retro stiliumi šeimininkai atidžiai rinkosi ir buitinę techniką: orkaitė, šaldytuvas harmoningai įsilieja į aštuntojo dešimtmečio atmosferą ir padeda kurti vientisą, išbaigtą interjerą.

A. Narmonto nuotr.

Suprojektavus pertvarą tarp bendrojo kambario ir miegamojo, virtuvėje liko nedidelis langas, palei kurį architektė sumaniai įrengė plautuvę. Kad pertvara neatsimuštų į langą, prie pat jo, sienoje, buvo sukonstruota nedidelė skaidraus stiklo pertvara.

A. Narmonto nuotr.

Siena palei darbastalį išklijuota blizgiomis įdomaus rašto, retro stilių atitinkančiomis plytelėmis. Norėdama, kad virtuvė atrodytų neįprastai, Aurelija jas išklijavo vertikaliai, o ne gulsčiai, kaip įprasta.

A. Narmonto nuotr.

Prieškambaris ne tik funkcionalus, bet ir stilingas: svečius pasitinka patogus krėslas, ant kurio patogu prisėti persiauti batus, jaukumo suteikia minkštas ilgaplaukis kilimas ir natūralaus medžio faktūra.

A. Narmonto nuotr.

Vietoj įprastų tamsiojo kambarėlio durų pritaikytos stumdomosios fanerinės padeda išsaugoti erdvės vientisumą ir neskaido nedidelės prieškambario erdvės.

A. Narmonto nuotr.

Matinio stiklo langeliais suskirstytos fanerinės durys standartinio buto erdvei suteikia šviesos, elegancijos ir isškirtinumo. Kaip ir daugelį šio buto elementų, pagal Aurelijos projektą jas sumeistravo pats buto šeimininkas Justinas.

A. Narmonto nuotr.

Nišoje ant sienos, tarp dviejų spintų eilių, įrengta veidrodinė siena ne tik atlieka savo tiesioginę paskirtį, bet ir sukuria įdomesnės erdvės iliuziją.

Perplanavus buto erdves visiškai pasikeitė iš prieškambario forma bei paskirtis. Prie pat įėjimo durų, buvusios vonios vietoje, architektė suprojektavo nedidelį tamsųjį kambarėlį – čia metaliniuose stelažuose šeimininkai laiko ne tik buityje naudojamus daiktus, darbo įrankius, bet ir įrengė specialius kablius dviem dviračiams. Vietoj įprastų durų pritaikytos stumdomosios fanerinės padeda išsaugoti erdvės vientisumą. Tokias pat stumdomąsias duris architektė įrengė ir darbo kambaryje, į kurį galimą patekti tiesiai iš prieškambario. Pertvarkius funkcines zonas iškart už tamsiojo kambarėlio atsirado nemaža niša – ją architektė sumanė išnaudoti kaip vadinamąją spintų zoną: palei abi nišos sienas suprojektuotos didelės ir talpios, iki pat lubų nusitęsiančios spintos, į kurias telpa tiek visi šeimininkų drabužiai, tiek kiti būtini daiktai. Dėl šios priežasties atsirado galimybė atsisakyti spintų kituose kambariuose ir išsaugoti atvirą, šviesią ir jaukią erdvę.

A. Narmonto nuotr.

Greta svetainės suprojektuotame darbo kambaryje apie parėjusio amžiaus pabaigos stilių užsimena palei plytinę sieną įkomponuota iš to laikmečio atkeliavusi sena indauja.

Kitoje plytinės svetainės sienos pusėje buvo suformuotas šeimininkų darbo kambarys. Mūro faktūra čia tapo vienu svarbiausiu akcentų, sukuriančių jaukią ir šiltą atmosferą. Prie jos subtiliai dera ir faneriniai medžio faktūros elementai – fanerinės stumdomosios durys bei per visą palangę nusitęsiantis darbo stalas. Architektė pasakojo specialiai projektavusi stalą taip, kad jis atstotų ir palangę. Toks stacionarus baldas itin patogus ir praktiškas: prie jo puikiai išsitenka abu buto šeimininkai, tačiau jis neužima daug vietos, nes išnaudoja palangės plotą ir neužgožia nedidelio kambario erdvės.

A. Narmonto nuotr.

Pasidaryk pats!
Originalią lentynėlę retro stiliumi šeimininkai sumeistravo patys. Įsigiję trikampius lentynų laikiklius, juos nudažė juodai, kad atitiktų to laikmečio stilių, ir pritaikė fanerinę lentyną. Konstrukcija tapo įdomesnė, sukabinus tris tokias lentynas vieną virš kitos.

A. Narmonto nuotr.

Architektė pataria!
Kad nereikėtų skaidyti grindų plokštumos ratukų bėgeliais, specialūs durų plokštumą prilaikantys ratukai su bėgeliais sumontuoti viršuje. Tačiau svarbu išsirinkti tokią sistemą, kuri atlaikytų sunkias fanerines duris.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Darbo kambaryje palei sieną pastatyta languota sofa paįvairina erdvės spalvinę kompoziciją.

A. Narmonto nuotr.
Jauki ir išraiškinga miegamojo kompozicija: stilių diktuoja senų plytų mūro siena, prie kurios puikiai dera fanerinės, matinio stiklo langeliais suskirstytos durys, suteikiančios erdvei lengvumo bei išskirtinumo, santūrus pilkas lovos tekstilės koloritas ir modernaus dizaino nuo lubų iki pat spintelių nuleisti šviestuvai.
A. Narmonto nuotr.

A. Narmonto nuotr.

Nedideliame miegamajame palei faktūrišką senų plytų mūro sieną suprojektuota šeimininkų miegojimo vieta, tačiau čia patiestas tik paprasčiausias čiužinys. Aurelija pasakojo, kad jiedu su vyru net neplanuoja statyti lovos: kambarys kartais tampa ir fotografuoti mėgstančios Aurelijos fotostudija, tad ant grindų patiestą čiužinį nesunku pakelti, kad atsirastų daugiau vietos. Kita vertus, toks sprendimas suteikia erdvei jaunatviško žaismingumo. 

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Miegamajame palei langus sukonstruotas panašus baldas kaip ir darbo kambaryje, tik čia dar sumontuotos talpios spintelės ir stalčiai daiktams susidėti. Aurelija pasakojo, kad tokia idėja gimė dėl noro turėti plačias palanges, ant kurių įsitaisius būtų galima pro langą stebėti Vilniaus panoramą. Projektuodama šią komodą architektė nepamiršo ir smulkmenų – stalviršyje išpjautos skylutės, pro kurias į patalpą gali patekti šiltas oras nuo radiatorių.

Sukurti stacionarų baldą palei langą atsirado dėl noro turėti plačias palanges, ant kurių įsitaisius būtų galima stebėti Vilniaus panoramą. Kad būtų patogiau ir minkščiau, Aurelija pridėliojo daug dekoratyvinių pagalvėlių.

A. Narmonto nuotr.
Pagrindinė vonios kambario siena išklijuota pilko atspalvio plytelėmis – ši danga vizualiai neutralizuoja šiltą plytų koloritą ir sukuria komfortišką gaivos pojūtį.

Į naujai suformuotą vonios kambarį taip pat veda stikliniais matiniais langeliais dekoruotos durys, paįvairinančios bendrojo kambario plokštumas bei į vonią praleidžiančios jaukiai išsklaidytos natūralios dienos šviesos. Šią erdvę architektė projektavo kaip dar vieną gyvenamąją patalpą, todėl grindys išklotos drėgmei atsparaus medžio danga, tarpai pripildyti specialios drėgmei atsparios gumos. Jaukumo įspūdį sustiprino mūrinė siena. Prie jos Aurelija įkomponavo praustuvo zoną su pačių sukonstruota spintele, ant kuriuos sumontuotas modernaus dizaino stilingas praustuvas. Prie pilkomis plytelėmis išklijuotos sienos spalviškai priderinta vonios apdaila padeda kurti vientisumo ir išbaigtumo pojūtį, o greta vonios įrengta dušo zona, išgrįsta dekoratyviniais akmenukais, erdvei suteikia išskirtinumo.

A. Narmonto nuotr.

Prie mūrinės sienos sukurta jauki praustuvo zona su pačių sukonstruota spintele, ant kuriuos sumontuotas modernaus dizaino stilingas praustuvas.

A. Narmonto nuotr.

Virš praustuvo nuo lubų nuleisti du originalaus dizaino pakabinamieji šviestuvai vonios kambaryje sukuria gyvenamosios erdvės pojūtį.

A. Narmonto nuotr.

Iš bendros erdvės dušo zoną išskiria dekoratyvinių akmenukų grindų danga, o jai uždengti Aurelija panaudojo neperšlampamo audinio užuolaidą.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis

Prisijunkite!

Prisijungę vartotojai gali:

  • dalyvauti konkursuose
  • skaityti straipsnius vėliau
  • gauti naujienų prenumeratą

Neturite paskyros?