48 kv.m. butas Vilniuje, ant kurio sienų galima piešti

Standartiniame 7-tojo dešimtmečio statybos blokiniame name Vilniuje, Žirmūnų mikrorajone įsigijusi butą, jauna pora paprašė interjero studijos „Casablanca“ architektų Lauros Byčenkovos ir Eugenijaus Byčenkovo sukurti jaukų funkcionalų interjerą, neperkrauti jo baldais ir kuo optimaliau panaudoti erdvę.

Buvo atsisakyta minties rengti rekonstrukcijos projektą ir keisti laikančiąsias sienas, tad, stengiantis taupyti vietą ir išgauti kuo daugiau funkcionalumo, buvo įgyvendinti mažiau kaštų reikalaujantys sumanūs sprendimai. Palangės virtuvėje ir gyvenamajame kambaryje virto valgymo vieta ir darbastaliu, tokiu būdu išvengiant papildomų baldų, atskiros tualeto ir vonios patalpos – vienu kompaktišku sanitariniu mazgu. Virtuvės baldas prasideda jau koridoriuje ir slepia savyje buitinę techniką, kurios nesinori matyti. Dauguma baldų bute yra specialiai suprojektuoti ir pagaminti baldininkų, pritaikant juos šeimininkų poreikiams, maksimaliai išnaudojant vietą ir sukuriant interjero vientisumą. Baldai pagaminti iš faneros, taip stengiantis pagerbti buto identitetą, namo statybos laikmečio stilių. Jaukia interjero detale tapo restauruotas supamasis krėslas, paliktas buvusių buto gyventojų. 

Asmeninio albumo nuotr.

Durys bute suprojektuotos tik į tas patalpas, kuriose būtinas privatumas – į miegamąjį ir sanitarinį mazgą. Jos pagamintos iš tos pačios medžiagos kaip ir baldai,pagal individualų projektą. Durys maksimaliai aukštos, pabrėžiant „švarią“ formą bei siekiant vizualiai paaukštinti patalpas. 

L.Garbačausko nuotr.

Buto šeimininkė prasitarė mėgstanti piešti ir norinti turėti vietą namuose, kur galėtų tai daryti. Tai pasufleravo idėją naujai suprojektuoto san. mazgo bloko sienas nudažyti juodais plaunamais dažais, ant kurių būtų galima piešti ar rašyti kreida. Šis juodas kubas tapo pagrindiniu buto interjero akcentu, o piešiniai ant sienų keičiasi pagal šeimininkų nuotaiką.

Svarbų vaidmenį interjere vaidina apšvietimas. Juodas sienas perimetru apšviečia bei dar labiau paryškina lubose paslėptas apšvietimas. Centriniai šviestuvai taip pat suprojektuoti susiliejantys su lubų plokštuma, kad kuo mažiau užgožtų erdvę – neįjungus šviesos, jų beveik nesimato. Vonios kambaryje įrengtas matinio stiklo langas į virtuvę, leidžiantis šviesiu paros metu mėgautis natūralia dienos šviesa, nenaudojant elektros.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis