100 kv.m. butas Vilniuje su sodu daugiaaukštyje: pasinerkite į poilsį

Viename naujų Vilniaus daugiabučių rajonų įrengtas trijų kambarių butas – išskirtinis: jam priklauso ir didžiulė penktame aukšte suformuota terasa, tad interjerą projektavusi studijos „Jurta“ architekčių komanda į savo darbų sąrašą įtraukė ir šią erdvę.

Penktame aukšte įrengto naujos statybos buto šeimininkai vasarą pailsėti pušų pavėsyje gali net neišeidami iš namų: tiesiai iš svetainės ar valgomojo galima patekti į didžiulę, daugiau nei 100 m² ploto terasą, kurioje interjerą projektavusios studijos „Jurta“ architektės Monika Akromė, Rūta Goštautienė ir Deimantė Narbutaitė įrengė dekoratyvų stilizuotą „vidinį kiemelį“. Ilgoji terasos siena ribojasi su aklina gretimo namo siena, tad, norėdamos užmaskuoti niūrų pilką fasadą, architektės palei visą jos ilgį sustatė didžiulius taisyklingų formų vazonus iš akmens masės su vešliai žaliuojančiomis varpinėmis žolėmis. Šie augalai sukuria romantišką pajūrio kopų nuotaiką, be to, nereikalauja daug priežiūros ir vizualiai užpildo didelę erdvę. Kuriamą įspūdį dar labiau sustiprina vazoninių kalninių pušų kompozicija, pastatyta ties galiniais turėklais. Palei ją suformuota terasos poilsio zona su patogiais ir stilingais lauko baldais.

A. Narmonto nuotr.

Projektuojant interjerą beveik 90 m² ploto trijų kambarių naujos statybos bute, pasinaudota galimybe dar tik statant namą išdėlioti erdves pagal šeimininkų poreikius. Norėdamos sukurti funkcionalią, patogią gyventi miesto buto erdvę, architektės palei vieną sieną suprojektavo vonių zoną, kurioje įterpė ir drabužinės patalpą. Šiam blokui, nusitęsiančiam kone per visą butą nuo svetainės iki pat miegamojo, dekoruoti buvo panaudotas neįprastas architektūrinis sprendimas – parketlenčių danga. Jaukios faktūros balinto ąžuolo siena, slepianti pagalbinių patalpų bloką, tapo vienu pagrindinių architektūrinių akcentų, diktuojančių viso buto stilistinius sprendimus.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Palei ją suformuotos ir kitos buto patalpos: svetainė, valgomasis ir virtuvė rikiuojasi viena paskui kitą išilgai langų į terasos „vidinį kiemelį“, o buto gilumoje, už svetainės, įrengtas erdvus miegamasis ir dar liko vietos patogiam darbo kambariui.

L.Garbačausko nuotr.

Siekiant išryškinti medžio faktūros sieną, kitoms buto plokštumoms dekoruoti buvo pasirinktas neutralus, šilto kolorito pilkšvas atspalvis, kuriame išryškėja kiti interjero elementai: stilingi baldai, smulkaus rašto užuolaidos, originalūs šviestuvai, tradiciniais ornamentais puoštas persiškas kilimas, meno darbai.

L.Garbačausko nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr,

Siekiant išryškinti pagrindinį interjero elementą – faktūrišką sieną, kitoms buto plokštumoms dekoruoti buvo pasirinktas neutralus, šilto kolorito pilkšvas atspalvis, prie jo derinamos ir langus dengiančių smulkaus rašto užuolaidų bei minkštųjų svetainės baldų spalvos. Poilsio zonai labiausiai tiko stilingi, itin kokybiški bei komfortiški minkštieji baldai, aptraukti nepretenzingu pilko atspalvio gobelenu, jie užpildo kone visą erdvę, tačiau jos neperkrauna. Masyvias, bet santūrias jų formas padeda išryškinti originalus klasikinio dizaino persiškas kilimas, pabrėžiantis interjero solidumo ir klasikinės elegancijos įspūdį. Prie šios akį traukiančios svetainės poilsio zonos architektės pritaikė retro stiliaus baldus – apvalų staliuką su metaliniu stovu, įdomaus dizaino spintelę, o kompozicijai pabaigti parinko lietuvių dailininkų sukurtų meno darbų.

L.Garbačausko nuotr.

Spalvinį ir emocinį svetainės interjero toną diktuoja puikiai priderintas lietuvių dailininko tapybos darbas, pakabintas matomiausioje vietoje virš sofos.

L.Garbačausko nuotr.

Viso interjero jungiamuoju elementu tapo balinto ąžuolo siena, nusitęsianti nuo prieškambario zonos iki pat miegamojo.

L.Garbačausko nuotr.

Prie kokybiškų, santūraus dizaino minkštųjų svetainės baldų architektės pritaikė retro stiliaus baldus ir kitas detales.

L.Garbačausko nuotr.

Originalus sprendimas
Svetainės poilsio zonos originalaus dizaino šviestuvą sukūrė projekto autorių komanda. Architektės norėjo čia pritaikyti tokį funkcinį elementą, kuris neužgožtų erdvės, tačiau vizualiai atsvertų gana masyvią minkštųjų baldų kompoziciją ir užpildytų erdvę virš jos. Iš metalinių vamzdelių sudėliota grafiška konstrukcija su didelėmis lemputėmis tam idealiai tiko.

Dar namo statybos metu apgalvojus labiausiai poreikius atitinkantį buto planą, valgomojo zonai logiškai paskirta erdvė tarp virtuvės ir svetainės. Šioje vietoje buvo suprojektuotas į terasą išsikišęs erkeris su didelių langų siena iš trijų pusių – tai puiki vieta valgomojo stalui. Nors ši zona nedidelė, dėl stiklinių sienų erdvė tarsi išsiplečia į lauką, todėl pietaujant prie stalo nejuntamas diskomfortas dėl ankštos patalpos, o kai pro langą matai stilingai apželdintos terasos vaizdą, atrodo, kad sėdėtum lauke. Iškart už valgomojo suformuota virtuvės zona. Siekiant išsaugoti estetinį vaizdą ir nedidelės erdvės neapkrauti masyviomis spintomis, tuoj už jos numatytas funkcionalus pagalbinis kambarėlis – jame sutilpo ne tik skalbyklė ir džiovyklė, bet ir lentynos įvairiausiems daiktams laikyti. Virtuvės darbo zona su būtiniausia įranga suprojektuota palei ilgąją sieną. Kadangi atskiro stalo virtuvėje nebuvo numatyta, prie sienos palei langą architektės įrengė praktišką pusryčių stalą su paaukštintomis baro tipo kėdėmis. Šiai zonai apšviesti buvo pagaminti tokios pačios stilistikos grafiški šviestuvai kaip svetainėje.

L.Garbačausko nuotr.

Tuščią erdvę virš stilingo medžio faktūros valgomojo stalo užpildo dėmesį patraukiantis išskirtinio dizaino šviestuvas, savo santūriomis, klasikinėmis formomis bei neutraliu koloritu derantis prie viso interjero koncepcijos.

L.Garbačausko nuotr.

Gana siauroje patalpoje įrengtą virtuvę vizualiai praplatina veidrodiniai pakabinamųjų spintelių fasadai, atspindintys pro langą matomus terasos vaizdus.

L.Garbačausko nuotr.

Kadangi techniškai nebuvo galimybės prie lango įrengti plautuvės, architektės čia suprojektavo patogią pusryčių zoną.

L.Garbačausko nuotr.

Valgomojo stalas kaip tik tilpo į terasą išsikišusiame šviesiame erkeryje su dideliais langais.

Per visą butą nusitęsianti medžio apdailos siena baigiasi erdviame miegamajame. Siekdamos sukurti patogią, buto gyventojų poreikius atitinkančią gyvenamąją aplinką, architektės už šios sienos „paslėpė“ atskirą šeimininkų vonios kambarį, o išraiškinga balinto ąžuolo apdaila šioje erdvėje padėjo kurti jaukią ir ramią atmosferą. Prie medžio apdailos architektės pritaikė tapetus su subtiliu, audinio faktūrą primenančiu raštu – toks sprendimas taip pat pasitarnavo minkštumo ir šilumos įspūdžiui išgauti, be to, neutralus sienų fonas padėjo išryškinti išskirtinį miegamojo akcentą – greta originalaus dizaino minkštos lovos stovinčią antikvarinę Budos statulą. Ją daug keliaujantys šeimininkai parsivežė net iš egzotiškojo Mianmaro.

L.Garbačausko nuotr.

Išskirtinis miegamojo akcentas – iš egzotiškojo Mianmaro atkeliavusi antikvarinė Budos statula. Ji kartu su išskirtiniais ornamentuotais persiškais kilimais, ryškiaspalve raštuota lovos tekstile interjere sukuria romantišką kelionių atmosferą.

L.Garbačausko nuotr.

Nedidelis, smulkiomis mozaikinėmis plytelėmis išklijuotas vonios kambarys dėl veidrodinės sienos atrodo kur kas erdvesnis.

L.Garbačausko nuotr.
L.Garbačausko nuotr.

Norėdamos sukurti patogią gyvenamąją zoną, greta miegamojo už medžiu dengtos sienos architektės įrengė atskirą šeimininkų vonios kambarį.

Tarp svetainės ir valgomojo dar tilpo ir darbo kambarys – nedidelis, bet funkcionalus bei jaukus. Palei galinę kambario sieną, kurioje įrengtos durys, architektės suprojektavo atvirų ir uždarų lentynų konstrukciją – joje šeimininkai gali susikurti namų biblioteką. Atviros, be nugarėlių lentynos atrodo dinamiškai ir lengvai, tad neapsunkina kambario erdvės, o jaukūs medžio faktūros elementai padeda kurti interjero vientisumo pojūtį. Rašomajam stalui darbo kambaryje logiškai atiteko vieta priešais langą, o greta jo stovi santūrių formų, tačiau patogi ir stilinga sofa – puiki vieta ramiai pailsėti. Architektės parinko sofą su miegamuoju mechanizmu, tad prireikus čia gali pernakvoti ir svečiai.

L.Garbačausko nuotr.

Ramų, lakoniško dizaino darbo kambario interjerą subtiliai papildo ant sienos kabantys grafikės V. Norkutės darbai.

L.Garbačausko nuotr.

Atviros, be nugarėlių lentynos atrodo dinamiškai ir lengvai, tad neapsunkina kambario erdvės.

L.Garbačausko nuotr.

Rašomajam stalui darbo kambaryje logiškai parinkta vieta priešais langą, greta jo dera ir sofa – puiki vieta ramiai pailsėti.

L.Garbačausko nuotr.
L.Garbačausko nuotr.

Pastaruoju metu itin madingo 3D geometrinio rašto plytelės, kuriomis išklijuotos vonios kambario sienos ir grindys, kuria neįprastą, dinamišką judančios ir mirguliuojančios erdvės efektą.

Bendrojoje erdvėje už medinės sienos įrengtas dar vienas vonios kambarys su dušine. Šiai nedidelei patalpai dekoruoti architektės pasirinko aktyvaus, kontrastingo, gana smulkaus geometrinio rašto plyteles – jomis išklijuotos ne tik visos sienos, bet ir grindys. Taip buvo kuriamas neįprastas judančios, mirguliuojančios erdvės efektas, o jį šiek tiek atsveria paprastų formų praustuvo zonos spintelė, moderni santechnika, medinių durų faktūra. Kita vertus, smulkus, kontrastingas plytelių raštas padėjo vizualiai padidinti nedidelės patalpos erdvę. Dėl tos pačios priežasties virš praustuvo architektės tarp plytelių įterpė didelį veidrodį – atspindėdamas erdvę jis ne tik ją padidina, bet ir „sulaužo“, sukurdamas įdomesnių formų patalpos įspūdį.

Projekto autorės – studijos „Jurta“ architektės Monika Akromė, Rūta Goštautienė ir Deimantė Narbutaitė, www.jurtaarchitektai.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis