Dviejų aukštų 100 kv.m. butas Vilniuje, kuriame karaliauja klasikinis stilius

Suderinti estetiką ir praktiškumą – toks buvo pagrindinis dizainerių Eglės Balčiūnaitės ir Jurgitos Dragūnaitės tikslas kuriant interjerą dviejų aukštų bute, esančiame naujos statybos sublokuotame name. Rezultatas nenuvylė nei projekto autorių, nei buto šeimininkų: elegantiška moderniosios klasikos stiliumi dekoruota buto erdvė „slepia“ daugybę praktiškų sprendimų, padedančių patogiai gyventi, bet netrikdančių stilistinio interjero vientisumo ir dekoratyvumo.

Nors gali atrodyti, kad 100 m² butas – gana didelė erdvė patogiai gyventi trijų asmenų šeimai, tačiau naujos statybos buto, įrengto sublokuotame name Vilniaus priemiestyje, šeimininkai norėjo dar daugiau: trijų miegamųjų ir vonios kambario antrajame aukšte, patogių spintų ir sandėliuko daiktams susidėti, praktiškos virtuvės ir, žinoma, stilingos, šviesios ir jaukios, šiuolaikiškai interpretuotu klasikiniu stiliumi dekoruotos gyvenamosios erdvės. Interjero projekto autorės Eglė Balčiūnitė ir Jurgita Dragūnaitė priėmė šį iššūkį, tiesa, pripažino, kad lengva nebuvo: teko kruopščiai apgalvoti planą, apskaičiuoti kiekvieną centimetrą ir sugalvoti neįprastų sprendimų, kad gyvenamoji erdvė atitiktų šeimininkų lūkesčius.

L. Garbačausko nuotr.

Klasikinių formų rusva marmuro danga papuoštas židinys tapo išskirtiniu bendrojo kambario akcentu.

L. Garbačausko nuotr.

Pastelinio kolorito interjerą puošia dailininko A. Rutkaus reprodukcijos.

L. Garbačausko nuotr.

Geras sprendimas

Norėdamos išsaugoti estetišką, atvirą pirmojo aukšto erdvę, projekto autorės spintas tarsi užmaskavo: talpus sandėliukas buvo įrengtas po laiptais, pertvara tarp prieškambario ir virtuvės zonų panaudota spintai įmontuoti, o iš jos galų įrengtos neįprastos, bet praktiškos indaujos su stiklo durelėmis ir apšvietimu.

L. Garbačausko nuotr.

Modernios klasikos stiliumi kuriamam interjerui dekoruoti buvo parinktas pastelinis koloritas, suteikiantis jaukumo ir pabrėžiantis erdvės, šviesos pojūtį. Elegancijos ir solidumo suteikia kokybiškos natūralios medžiagos: visame bute išklotos ąžuolinės grindys, sumontuoti medžio masyvo virtuvės baldai, gausu kokybiškų tekstilės gaminių. Interjere pritaikyti tamsūs elementai – poilsio ir valgomojo zonos baldai, prieškambario komoda, laiptų turėklai – padeda sutelkti dėmesį į atskiras funkcines zonas ir subtiliai užbaigia spalvinę kompoziciją. Ją paryškina ir paįvairina dizainerių parinkti smulkiais raštais dekoruoti kėdžių gobelenų motyvai, dekoratyvinės svetainės baldų pagalvėlės.

L. Garbačausko nuotr.

Klasikinės erdvės įspūdis kuriamas tiek architektūriniais elementais (lubos apjuostos šiam stiliui būdingais karnizais, parinktos dekoratyvios grindjuostės, priderintos įsprūdomis papuoštos durys), tiek dekoro detalėmis (langus puošia gražiai parištos užlaidos, pritaikyti dekoratyvūs šviestuvai, žibantys vario ir žalvario spalvos aksesuarai).

L. Garbačausko nuotr.

Nuo prieškambario zonos pertvara atskirtoje virtuvėje dizainerės suprojektavo daug patogių uždarų spintų daiktams susidėti, tačiau išsaugojo stilistinę interjero koncepciją parinkusios masyvo baldus, įsprūdomis papuoštus fasadus, pastelinį koloritą.

L. Garbačausko nuotr.

Virtuvės zonai erdvės ir šviesos suteikia langas, palei kurį suprojektuotas pagrindinis darbo paviršius su plautuve.

L. Garbačausko nuotr.

Virtuvės baldų kompozicija užbaigiama baro tipo stalu – siekiant praktiškai išnaudoti ir šį elementą, jame po stalviršiu sumontuota vyninė, paįvairinanti interjerą ritmišku rombų ornamentu.

L. Garbačausko nuotr.


Šeimininkų pageidavimu antrajame buto aukšte, kurio plotas – vos 50 m², projekto autorės turėjo sutalpinti net keturias funkcines zonas: šeimininkų ir jų dukters miegamąjį, darbo ir svečių kambarį bei vonią. Užduotis buvo dar sudėtingesnė dėl laiptų ir palėpės stogo nuolydžio, ribojančio patalpų aukštį. Vis dėlto projekto autorėms pavyko racionaliai suplanuoti šią erdvę, maža to, jos čia dar įrengė atskirą drabužinę – ne tik atsirado daug vietos patogiai susidėti daiktams, bet ir nedidelių miegamųjų erdvė liko neperkrauta.

L. Garbačausko nuotr.

Originali idėja

Norėdamos paįvairinti nedidelių miegamųjų erdves, dizainerės juose pritaikė originalią idėją: klasikiniais raštais dekoruotais tapetais išklijavo ne sienas, o stogo nuolydžio plokštumas ir taip pabrėžė nestandartinę erdvės formą.

L. Garbačausko nuotr.

Mažyčiame šeimininkų dukters miegamajame dizainerės įkomponavo didelę patogią lovą ir dar rado vietos drabužinei – taupydamos erdvę, ją paslėpė už užuolaidos.

Praktiškas požiūris į gyvenamąją erdvę matomas ir dviejuose vonios kambariuose. Pirmajame aukšte įrengta tik nedidelė dušinė, tačiau ją projektuojant dizainerėms teko sukti galvas, kur bus šildymo katilo vieta: norėjo, kad jis neužgožtų erdvės. Problema buvo išspręsta labai sumaniai – šildymo katilas sumontuotas palei sieną virš praustuvo ir uždengtas veidrodžiu. Toks sprendimas pakoregavo dušinės formą, tačiau padėjo išsaugoti erdvę ir stilistinę idėją. Antrojo aukšto vonios kambaryje skalbyklė ir džiovyklė taip pat paslėptos nišoje ir, kad negadintų estetinio vaizdo, uždengtos dekoratyvia užuolaida.

L. Garbačausko nuotr.


Šeimininkų pageidavimu vonios interjeras buvo kuriamas kaip visaverčio gyvenamojo kambario, todėl dizainerės pritaikė tam tikrus sprendimus: grindims kloti parinko medines grindis, plyteles naudojo tik tose vietose, kur būtina, langą papuošė dekoratyvia romanete, įkomponavo medinius baldus, išrinko puošnų šviestuvą ir kitas detales.

L. Garbačausko nuotr.

Projektuojant antrojo aukšto zonas vonios kambaryje apdairiai numatyta niša skalbyklei ir džiovyklei. Kad šie buities prietaisai netrikdytų elegantiško interjero, dizainerės juos paslėpė už užuolaidos.

L. Garbačausko nuotr.

Nors pirmojo aukšto vonios kambarys nedidelis, čia pavyko sutalpinti visą reikalingą įrangą, o interjere sukurti šiuolaikiškos klasikos dvelksmą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis