Architektės R. Dainelienės 70 kv.m. buto interjeras Vilniaus dangoraižyje

„Batsiuvys be batų“, – taip ironiškai senu posakiu apie savo namus atsiliepė architektė ir interjerų kūrėja Romualda Dainelienė, kai su kūrybine žurnalo grupe pasisiūlėme į svečius. Tačiau apsilankę viename viršutinių „Europos“ dangoraižio aukštų įrengtame jos bute supratome, kad ne visada interjerą reikia specialiai projektuoti, apgalvojant kiekvieną detalę. Kūrybiškam žmogui neretai užtenka intuicijos, ir, regis, atsitiktiniai daiktai savaime sugula į dekoratyvias kompozicijas.

Asmeninio albumo nuotr.

Maždaug 70 kv.m. ploto dviejų kambarių architektės Romos Dainelienės butas įrengtas dvidešimt ketvirtame Vilniaus centre iškilusio „Europos“ dangoraižio aukšte. Roma pasakoja čia gyvenanti jau daugiau nei septynerius metus, ir per tą laiką buto interjeras, ypač dekoratyviniai, puošybos elementai, nuolat kito, priklausomai nuo jo šeimininkės nuotaikų, gyvenimo tarpsnio ir tuometinės veiklos specifikos. Tačiau vieno dalyko architektės bute nebuvo nuo pat pradžių – didelių, per dvi sienas nusitęsiančių svetainės langų Roma niekada nedangstė jokiomis užuolaidomis. Anot jos, tai visai nereikalinga. Iš dvidešimt ketvirto dangoraižio aukšto atsiveria nepakartojamas vaizdas į miestą – ir į centrą, ir į Senamiestį, ir į naujuosius rajonus, o pro balkoną – net į Valakupių ir Antakalnio miškus. Užuolaidos ar kitoks langų dekoras paslėptų nepakartojamą panoramą, o ji – vienas svarbiausių šio buto privalumų.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Mėgstanti kūrybinius pokyčius architektė svetainei apstatyti rinkosi patogius ir stilingus modulinius minkštuosius baldus, o poilsio zonos kompoziciją pagyvino spalvingu, tarsi iš atskirų detalių sudėliotu kilimu.

A. Narmonto nuotr.

Į svetainės kompoziciją įeina ir palei langus įkomponuotas didžiulis narvas, kuriame gyvena Romos augintinis Bazas.

A. Narmonto nuotr.

Projekto autorė neslepia, kad kai kuriuos interjero sprendimus pakoregavo visateisis šeimos narys – kalbantis žako Bazas.

Kadangi architektės namuose įvairūs interjero elementai dažnai keičiasi, pasipildo naujais akcentais, pagrindines plokštumas ji nutarė dekoruoti klasikiniu principu – taip, kad derėtų prie įvairių šeimininkės nuotaikos pokyčių, spalvinių bei stilistinių interpretacijų. Sienoms dažyti pasirinktas neutralus baltas atspalvis, išryškinantis akcentuojamus baldus, spalvotus kilimus bei kitas detales ir neužgožiantis pro langus atsiveriančio vaizdo. Interjerą vizualiai sušildyti ir pajaukinti padeda ryškaus rašto, faktūriškos medžio masyvo grindys – jomis išklotos visos buto erdvės, išskyrus vonios kambarį. Toks sprendimas padėjo išlaikyti stilistinį vientisumą, juolab kad visos funkcinės zonos nėra visiškai viena nuo kitos atskirtos – iš prieškambario per atvirą praėjimą patenkame į šviesų bendrąjį kambarį su dideliais langais, o beveik iki langų linijos nusitęsianti pertvara nuo svetainės slepia šeimininkės miegamąjį.

A. Narmonto nuotr.

Per visą bendrojo kambario sieną pastatyta šviesiai pilko atspalvio medinė knygų spinta su atviromis ir uždaromis lentynomis sukuria interjere šiek tiek bohemišką, menišką, jaukią atmosferą. Iš abiejų pusių ją tarsi įrėmina ir kompoziciją užbaigia ant blizgių pilkšvų staliukų įkomponuoti vešlūs faktūriški paparčiai.
A. Narmonto nuotr.

Nusižiūrėk idėją
Anksčiau svetainėje per visas lubas iškabintus baltus šviečiančius rutulius pasitaikius progai Roma pakeitė spalvotais įvairių formų murano stiklo šviestuvais – tai interjerui suteikė netikėtumo, žaismingumo ir spalvų. Kad antrasis namų gyventojas – žako Bazas – nenukapotų laidų, Roma sumaniai juos įvilko į aksomines įmautes, taip suteikdama šviestuvams prabangos ir elegancijos įspūdį.

A. Narmonto nuotr.

Cilindro formos kolona padėjo vizualiai suskirstyti bendrąjį kambarį į atskiras zonas.

A. Narmonto nuotr.

Prie įspūdingo senovinio medžio masyvo stalo architektė pritaikė šiuolaikiško dizaino garstyčių spalvos kėdes, puikiai derančias prie kitų interjero detalių – svetainės pufo, pagalvėlių bei kilimo. Tokį pasirinkimą lėmė ir praktiškumo motyvai – minkštoji kėdžių dalis per atlošą prisegta sagutėmis, todėl ją nesunku nuimti.

Bendrajame kambaryje įkomponuota architektūrinė detalė – cilindrinė atraminė kolona – vizualiai atskyrė skirtingas funkcines zonas: vienoje jos pusėje, palei didžiuosius langus, pro kuriuos galima patekti į balkoną, Roma įrengė patogią svetainę, kitoje, greta prieškambario, – virtuvė. Mėgstanti kūrybinius pokyčius architektė svetainei apstatyti rinkosi patogius ir stilingus modulinius minkštuosius baldus – užsinorėjus jų kompoziciją galima nesunkiai keisti, be to, jie puikiai tiko statyti palei langų sieną. Poilsio zoną padėjo akcentuoti ryškiaspalvis, iš atskirų detalių sudėliotas kilimas, matomas ir per lengvo dizaino stiklinio kavos stalelio paviršių. Spalviniai akcentai išryškėja ir valgomojo zonoje – čia prie įspūdingo medžio masyvo senovinio stalo, iš karto patraukiančio svečių žvilgsnius, architektė įkomponavo kontrasto principu parinktas modernias, praktiškas ryškaus garstyčių atspalvio kėdes.

A. Narmonto nuotr.

Architektės namai pripildyti originalių baldų ir išskirtinių detalių, įvairūs interjero elementai dažnai keičiasi, pasipildo naujais akcentais, todėl pagrindinės plokštumos buvo dekoruotos klasikiniu principu: sienas išdažytos baltai, o grindys išklotos faktūriška medžio masyvo danga.
A. Narmonto nuotr.

Senas duris, likusias po klientų buto rekonstrukcijos, Roma dekoravo sendintu stiliumi ir pritaikė savo prieškambaryje kaip originalią kabyklą.

Už bendrojo kambario pertvaros įrengtas šeimininkės miegamasis stebina spalvų, aksesuarų ir dekoratyvinių detalių gausa. Tačiau architektė sako daugelio jų, kaip ir kitose namų erdvėse, specialiai nederinusi – pagal intuiciją sudėliojusi tai, kas patiko ar atsitiktinai pateko į namus ieškant įdomių daiktų klientams, ir laikui bėgant daiktai tarsi natūraliai „susidraugavo“. Pagrindinis dėmesys miegamajame atitenka įspūdingai lovai su aukštu, įmantriu, raižiniais puoštu galvūgaliu. Ją dar labiau akcentuoti padeda spalvot karoliukų sietynas ir ryški turkio spalvos lovatiesė, deranti prie miegamajame prie lango įkomponuotos medinės spintelės. Prie jos puikiai atrodo pintas krėslas, šiame kambaryje atsidaręs dėl savo gražių formų ir išskirtinių šeimininkės simpatijų, o greta kontrastingai dera veidrodinė konsolė ir didžiulis, plačiais ornamentuotais rėmais dekoruotas veidrodis.

A. Narmonto nuotr.

Architektė pataria
„Kam reikalingos nuotraukos, suslėptos albumuose? – sako Roma Dainelienė. – Sukabintos ant sienų mielų, artimų žmonų nuotraukos skleidžia namuose gerą aurą“. Dėl šios priežasties visa miegamojo siena dekoruota įrėmintomis fotografijomis. Kad nuolat matomi vaizdai ir veidai ilgainiui nepradėtų erzinti, architektė pataria jas kabinti ant tos sienos, į kurią nuolat nežiūrime.

A. Narmonto nuotr.

Miegamojo interjerą pagyvina ryškūs turkio spalvos akcentai, dekoratyvios detalės ir žinomų Lietuvos menininkų kūriniai.

A. Narmonto nuotr.

Sieną ties perėjimu į miegamąjį tarsi pradangina didelis veidrodis su puošniais ornamentuotais rėmais ir prie jo įkomponuota konsolė su veidrodiniais fasadais.

Vonios kambarys buvo vienintelė buto patalpa, kurioje buvo darytos architektūrinės korekcijos. Pagal pirminį projektą vonios ir tualeto patalpos buvo suprojektuotos atskirai, tačiau Roma norėjo, kad ši erdvė primintų patogų gyvenamąjį kambarį, todėl išgriovė pertvaras ir sujungė jas į vieną patalpą. Padidėjus erdvei atsirado galimybė čia įrengti visas būtinas zonas. Viduryje buvo įkomponuota vonia, apdailintas šilto rusvo atspalvio žibančiomis mozaikinėmis plytelėmis – toks sprendimas padėjo išskirti šį elementą iš bendros pastelinėmis kreminėmis plytelėmis dekoruotos erdvės. Jaukumo ir šilumos įspūdį vonios kambaryje kuria medžio faktūros baldas, įkomponuotas praustuvo zonoje, bei gausios dekoratyvios detalės – elegantiški pakabinamieji šviestuvėliai, originalus veidrodis ant sienų pakabinti paveikslai.

A. Narmonto nuotr.

Pagrindinis vonios kambario akcentas – šilto rusvo atspalvio žibančiomis mozaikinėmis plytelėmis apdailinta vonia, spalviškai iš faktūriškai išsiskirianti iš bendros kompozicijos.

A. Narmonto nuotr.

Norėdama sukurti išbaigtumo ir vientisumo įspūdį, mozaikinių plytelių fragmentą panaudojo ir sienų plokštumose – siaura juostele jis juosia vonios kambarį per visą perimetrą.

A. Narmonto nuotr.

Praustuvo zonoje įkomponuota medinė spintelė su plačiu stalviršiu tarnauja ir kaip moteriško tualeto stalelis.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis