80 kv.m sovietinio buto Kaune rekonstrukcija

Studijos „Jurta“ architektės Rūta Goštautienė ir Monika Akromė, rengdamos praėjusio amžiaus viduryje statytame name esančio buto rekonstrukcijos projektą, ne tik įsiklausė į šeimininkų pageidavimus, norėdamos kuo daugiau sužinoti apie jų gyvenimo būdą bei laisvalaikio pomėgius, bet ir analizavo pačią erdvę: stengėsi pašalinti trūkumus, išryškinti privalumus, susieti interjerą su aplinka, išsaugoti sovietiniais laikais Kaune statyto būsto dvasią ir pritaikyti gyvenamąją erdvę šiuolaikiniams poreikiams.

Norėdamos pritaikyti dar sovietmečiu Kauno mieste statytame name įrengtą 80 m² butą šiuolaikiniams poreikiams ir sukurti patogią bei estetišką gyvenamąją erdvę, projekto autorės – studijos „Jurta“ architektės – pirmiausia iš esmės pakeitė buto suplanavimą. Buvo išardyta pertvara tarp dviejų nedidelių kambariukų, todėl atsirado galimybė įrengti erdvią svetainę, tarp dviejų miegamųjų „įspraustas“ dar vienas sanitarinis mazgas (kita nedidelė tualeto patalpa įrengta prieškambario zonoje greta virtuvės), taip pat buvo padidinta virtuvės patalpa. Rekonstruodamos palyginti nedidelį butą architektės apgalvojo ir funkcinius aspektus: čia suprojektuota daug sienose ar balduose paslėptų uždarų nišų, kuriose patogu laikyti įvairiausius namų reikmenis, todėl interjero paviršiai neapkraunami daiktais ir taip išsaugoma švarios erdvės estetika.


Rekonstruodamos butą, architektės nesistengė visiškai paslėpti sovietiniais laikais statyto pastato dvasios, tik pritaikė jį šiuolaikiniams poreikiams.

Neradusios tinkamų baldų salonuose, architektės nusprendė panaudoti vintažinius danų dizaino originalius baldus – valgomojo kėdes, žurnalinį staliuką, etažerę, ir tuo labai džiaugiasi, nes interjeras atsikratė naujumo.

Projektuojant bendrąjį kambarį architektėms buvo svarbu atverti pro langą matomą Nemuno pakrantės vaizdą ir išryškinti nestandartinę pastato architektūrą bei langų formą. Dėl šios priežasties langai nebuvo dekoruojami dieninėmis užuolaidomis, o naktinėms parinktas panašus į sienų atspalvis, tad jos kone susilieja su fonu – netradiciniu pilkai žalsvu sienų atspalviu, kurio šaltas tonas padeda vizualiai praplėsti erdvę, atrodo nenuobodžiai ir puikiai dera prie ąžuolo faktūros apdailos elementų, nuolat pasikartojančių ant viso buto sienų ir baldų paviršių.

Ieškodamos tinkamų baldų, architektės atsižvelgė į palyginti nedidelį buto plotą, todėl rinkosi nedidelius, vizualiai lengvus, santūrius, be ryškaus dekoro, tačiau patogius ir kokybiškus baldus bei aksesuarus: svetainėje dėmesį patraukia ryškiai rusva oda aptraukta stilinga ir patogi sofa iš salono „Skandinaviški interjerai“, prie kurios puikiai dera originalūs vintažiniai danų dizaino baldai – žurnalinis staliukas, kėdės prie valgomojo stalo bei etažerė. Toks pasirinkimas interjerui suteikė nostalgišką retro prieskonį ir padėjo atsikratyti naujumo įspūdžio.

Projektuodamos interjerus, studijos „Jurta“ architektės visuomet stengiasi išbaigti juos iki menkiausių detalių, nes dekoras – meno kūriniai, gėlės, pledai, pagalvėlės – padeda galutinai atskleisti sumanymą.

Mėgstančios eksperimentuoti ir kurti, architektės interjere stengėsi žaisti spalvomis, audinių faktūromis ir raštais, ieškoti neįprastų ir įdomių jų derinių.

Svarbus mažų erdvių atributas – veidrodis. Juo architektės dekoravo bendrojo kambario centre buvusią atraminę koloną, kurią norėjo užmaskuoti erdvėje.

Projektuodamos interjerą architektės apdailos priemonėmis iš bendros erdvės išskyrė centrinį tūrį, kuriam priklauso prieškambario drabužinė, nedidelė tualeto patalpa, dalis būsto durų bei virtuvės spinta. Šis elementas iš visų pusių dekoruotas natūralia ryškios faktūros ąžuolo faneruote. Tokia apdaila subtiliai susieja visas būsto erdves į bendrą visumą, nes ąžuolo apdailos fragmentus pakartoja ir kiti interjero elementai – korpusinių baldų, spintų, durų paviršiai. Virtuvės zonoje ąžuolo faneruotė naudojama ne tik sieninei spintai ir visai galinei sienai, bet ir apatinių spintelių fasadams dekoruoti. Prie jų dera ir skandinaviško stiliaus stalo paviršius. Siekiant neapsunkinti erdvės gana ryškia ąžuolo faktūra, viršutinės spintelės pagamintos iš vienspalvių pilko atspalvio plokščių. Nedidelei, bet jaukiai ir praktiškai virtuvei žaismingumo suteikė raštuotos reljefinės plytelės, kuriomis išklijuota siena virš darbastalio, bei prie jų subtiliai deranti baltais žirneliais papuošta klostuota užuolaida, pabrėžianti interjero retro prieskonį.

Baltais žirneliais papuošta klostuota užuolaida nedidelei, bet jaukiai virtuvei suteikė žaismingumo ir pabrėžė visame interjere juntamą retro prieskonį.

Virtuvės zonoje ąžuolo faneruotė naudojama ne tik sieninei spintai ir visai galinei sienai, bet ir apatinių spintelių fasadams dekoruoti.

Prie ąžuolo faneruotės apdailos dera skandinaviško stiliaus stalo paviršius. Prie jo įkomponuotos stilingos juodos kėdės.

Siena virš ilgo, per visą sieną nusitęsiančio darbastalio išklijuota dekoratyviomis reljefinėmis keraminėmis plytelėmis.

Šeimininkų miegamajame architektės siekė sukurti itin jaukią ir ramią atmosferą, todėl erdvei dekoruoti buvo pasirinktas subtilus tabako atspalvis. Čia kuriamą jaukią nuotaiką dar labiau pabrėžė užuolaidų aksomas, o komforto įspūdį sustiprino lova: architektės išrinko patogią gamintojų „Subtila“ lovą su minkštu, aukštu, audiniu aptrauktu ir pagalves primenančiu galvūgaliu – tai padėjo sustiprinti miegamojo interjero minkštumo, jaukumo, savotiško tingumo pojūtį. Projekto autorės visuomet stengiasi apgalvoti interjerą iki smulkiausių detalių, tad ne išimtis ir šis miegamasis – natūralaus lino patalynė, vilnoniai ir megzti pledai, dekoratyvinės pagalvėlės, raštuotas kilimėlis prie lovos interjerui suteikia faktūriškumo ir padeda sukurti išbaigtumo pojūtį.

Vėsų melsvą svečių kambario koloritą vizualiai sušildo grubaus audimo kilimo, vilnonio sofos audinio tekstūra ir ąžuolo faneruotės elementai.

Norėdamos sukurti patogią ir funkcionalią gyvenamąją erdvę, rekonstruodamos senos statybos nedidelį butą, architektės suprojektavo du sanitarinius mazgus: viename buvo įrengta dušinė su nedideliu langeliu ir prausimosi zona, kitame – tualetas. Dušinei dekoruoti pasirinktas dviejų spalvų derinys. Prie balto atspalvio sienų derinamos tamsiai vyšninės, dekoratyviniu reljefiniu raštu papuoštos plytelės – jomis išklijuota siena, prie kurios suformuota patogi prausimosi zona. Mažoji tualeto patalpa dekoruota baltomis raštuotomis plytelėmis, tačiau, siekiant susieti šias dvi patalpas į bendrą visumą, čia projekto autorės pritaikė vyšninio atspalvio aksesuarų.

Dušinei dekoruoti pasirinktas dviejų spalvų derinys – prie balto atspalvio sienų buvo derinamos tamsiai vyšninės, dekoratyviniu reljefiniu raštu papuoštos plytelės.

Nedideliame tualeto kambaryje sienos išklijuotos erdvės neužgožiančiomis baltomis raštuotomis plytelėmis.

Nuotraukos – T. Serket.

Projekto autorės – studijos „Jurta“ architektės Rūta Goštautienė ir Monika Akromė, www.jurtaarchitektai.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis