Ką valgyti žiūrint „Eurovizijos“ finalą? Dietistė I. Trusovė pataria, kokių sveikų ir lengvų užkandžių pasiruošti vėlyvam vakarui

Ši savaitė kupina dainų ir muzikinių aistrų – kaip pasiseks Lietuvos vėliavą „Eurovizijos“ konkurse nešančiam Silvester Belt, kokias vietas iškovos konkurso favoritai, kuri daina šiemet laimės viename populiariausių tarptautinių dainų konkursų? Tautiečiai renkasi prie televizijos ekranų apsirūpinę traškučiais, krekeriais ir vaisvandeniais, o dietistė Indrė Trusovė įsitikinusi, kad net ir tokie azartiški vakarai gali būti sveiki bei dalijasi užkandžių receptais.



„Eurovizija“ yra tarsi nacionalinis sportas, kasmet įtraukiantis daugybę lietuvių, tad mums buvo įdomu, ar pasikeičia pirkėjų krepšelis tomis dienomis, kai vyksta pusfinaliai ir finalas, – sako Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių direktorė. – Trejų pastarųjų metų duomenys rodo, kad iš tiesų pasikeičia – įsigyjama dvigubai daugiau krekerių ir traškių lazdelių, perpus padidėja traškučių bei jiems skirtų padažų pardavimai – pastarųjų prekių įsigyjama daugiausiai. Tarp populiariausių prekių taip pat rikiuojasi vaisvandeniai, šviesus alus, sūriai, fasuoti riešutai.“


Vertingas patarimas užkandžiautojams


Dietistė I. Trusovė atkreipia dėmesį, kad vakarinis užkandžiavimas kilsteli cukraus lygį kraujyje, kas gali lemti miego sutrikimus ir prastesnę bendrą savijautą. Tačiau tai galima suvaldyti net ir azartiškai palaikant mylimus „Eurovizijos“ atlikėjus.


„Pirmiausia siūlyčiau suvalgyti maistingą vakarienę – didelę porciją salotų su baltymais bei geraisiais riebalais, pavyzdžiui, paukštieną, riebią žuvį, sūrį, pagardinant tyru alyvuogių aliejumi. Tai leis išvengti cukraus šuolio kraujyje, be to, būdami sotūs, užkandžių suvalgysime mažiau. Taip pat rinkitės sveikatai palankesnius užkandžius ir, atminkite – svarbiausia yra ne maistas, bet laikas kartu su šeima ir draugais“, – kalba I. Trusovė ir dalijasi jos šeimos mėgstamų sveikesnių užkandžių receptais. 


Tzatziki padažas


Reikės: 200 g graikiško jogurto, vieno šviežio agurko, vieno rauginto ar marinuoto agurko, krapų, poros skiltelių česnako, šaukšto alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga: agurkus sutarkuoti, sutrinti česnakų skilteles, smulkiai sukapoti krapus, visus ingredientus sumaišyti kartu, išskyrus alyvuogių aliejų – jį užpilti paskiausiai, ant viršaus.


Gvakamolė


Reikės: poros sunokusių avokadų, prinokusio šviežio pomidoro, nedidelio mėlynojo svogūno, skiltelės česnako, pagal skonį citrinos sulčių, druskos, pipirų.

Gaminimo eiga: susmulkinti svogūną, česnaką ir pomidorą, avokadus sutrinti šakute ar elektriniu maisto smulkintuvu ir visus ingredientus sumaišyti kartu.


Burokėlių humusas

Burokėlių humusas
Burokėlių humusas
ELTA

Reikės: virto burokėlio, 200 g konservuotų avinžirnių, skiltelės česnako, poros šaukštų citrinų sulčių, šaukšto alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, poros šaukštų tahini pastos (ją galima pakeisti pora šaukštų sezamų sėklų).

Gaminimo eiga: visus ingredientus sudėti į maisto smulkintuvą ir trinti iki vientisos masės.

„Visi šie padažai labai paprasti ir greitai pagaminami. Patiekite prie jų juostelėmis supjaustytų daržovių ar tortilijų traškučių, kuriuos pagaminsite labai paprastai: parduotuvėje įsigytus tortilijų lakštus supjaustykite norimo dydžio trikampėliais ir pakepkite orkaitėje keletą minučių, kol paruduos“, – lengvų ir skanių užkandžių sprendimų moko dietistė I. Trusovė, o pasiryžusiems skirti trupučiuką daugiau pastangų ji siūlo pasigaminti ir vištienos pirštelių.


Vištienos piršteliai


Reikės: vištienos filė, vištienos prieskonių, kiaušinio, sezamų sėklų, tarkuoto kietojo sūrio.

Gaminimo eiga: vištienos filė supjaustyti juostelėmis ir pagardinti mėgstamais prieskoniais, lygiomis dalimis sumaišyti sezamų sėklas ir tarkuotą kietąjį sūrį, atskirame dubenėlyje išplakti kiaušinį, kiekvieną vištienos juostelę merkti į kiaušinio plakinį, tuomet apvolioti sezamų ir sūrio mišinyje, dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti orkaitėje apie 15-20 min, 170 laipsnių temperatūroje.


Skanios ir azartiškos „Eurovizijos“!



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis