Įkvepiančiam trečiadieniui: afrikietiška žemės riešutų sriuba (+ receptas)

Kas nemėgsta žemės riešutų sviesto? Nesvarbu, ar tai būtų sausainių sudedamoji dalis, ar jis vienas kabinamas šaukštu – beveik visi, jei nėra alergiški riešutams, jį mėgsta. O JAV sausio 24-toji minima kaip Nacionalinė žemės riešutų sviesto diena. Išbandykite išskirtinį patiekalą!

Riešutų sviestas yra gaminamas iš skrudintų ir susmulkintų žemės riešutų. Jis yra puikus baltymų ir sveikų riebalų šaltinis. Riešutų sviestas dažnai valgomas su balta duona, vaisiais ar granola. Jis taip pat naudojamas įvairiuose kepiniuose.


Šis gardumynas populiarus ne tik JAV, bet ir Afrikoje (ypač Nigerijoje, Kenijoje, Tanzanijoje ir Pietų Afrikoje). Ten jis dažnai naudojamas sriuboms, troškiniams, padažams ir kitiems patiekalams gardinti. Afrikoje riešutų sviestas dažniausiai gaminamas iš vietinių žemės riešutų veislių. Šios veislės dažnai turi stiprų ir išskirtinį skonį, kuris suteikia patiekalams unikalų prieskonį.


Taigi, šiandien pasimėgaukite Afrikos skoniu ir išbandykite, Lietuvoje kol kas dar mažai žinomą, afrikietišką sriubą. Ji papildyta vištiena, maistingomis saldžiosiomis bulvėmis ir kitomis daržovėmis yra ne tik sveika, bet ir labai skani. 


Afrikietiška žemės riešutų sriuba


Reikės:


  • 1 didelis svogūnas (susmulkintas)
  • 2 česnako skiltelės (susmulkintos)
  • 1 raudonoji paprika (susmulkinta)
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 l vištienos sultinio
  • 1 stiklinė pomidorų sulčių
  • 0,5 stiklinės žemės riešutų sviesto
  • 1 šaukštelis čili miltelių (arba kajeno pipirų)
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
  • žiupsnelis druskos
  • 1 stiklinė saldžiųjų bulvių (nuskustų ir supjaustytų kubeliais)
  • 0,5 stiklinės morkų (smulkiai supjaustytų)
  • 0,5 stiklinėa salierų (susmulkintų)
  • 1,5 stiklinės virtos vištienos (supjaustytos kubeliais)


Gaminimas:


  1. Dideliame puode ant vidutinio karščio įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite svogūną, česnaką ir papriką. Kepkite, kol suminkštės, apie 5 minutes.
  2. Supilkite vištienos sultinį, pomidorų sultis, žemės riešutų sviestą, čili miltelius, juoduosius pipirus ir druską. Užvirkite, tada sumažinkite karštį ir virkite ant silpnos ugnies 10 minučių.
  3. Suberkite saldžiąsias bulves, morkas, salierus ir virkite dar 15 minučių, arba kol daržovės suminkštės.
  4. Suberkite virtą vištieną ir virkite dar 5 minutes. 
  5. Patiekite su mėgstamais garnyrais, pvz., šviežiais ryžiais ar skrudinta šviesia duona.


Papildomi patarimai:


  • Jei norite sodresnio skonio, paskutiniame gaminimo etape įmaišykite šiek tiek šviežių kapotų kalendrų.
  • Galite naudoti bet kokias jums patinkančias daržoves. Kiti populiarūs variantai yra baklažanai, cukinijos ir kukurūzai.
  • Sriubą galite paskaninti citrinos sultimis arba balzaminiu actu.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis