Ką valgo mūsų kaimynai: tradiciniai rytų europiečių patiekalų receptai

Nors Rytų Europos šalių tradiciniai valgiai – pakankamai panašūs, ar tikrai žinome, ką valgo mūsų kaimynai? Rytų Europos virtuvėje vyrauja sotūs, naminiai patiekalai: virtiniai, įvairiausios sriubos, troškiniai, mėsos, bulviniai patiekalai, raugintos daržovės. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausių šalių virtuvių įkvėpti ingredientai vis didesnio dėmesio susilaukia ir iš pirkėjų.

Vyrauja paprasti ingredientai


„Pirkėjai linkę vis labiau eksperimentuoti su receptais. Tradicinius patiekalus dažnai paskanina įmantresniais pagardais, įkvėpimo semiasi dairydamiesi į kitų šalių receptus ir juos pritaiko savo virtuvėse. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę gausų įvairiausių virtuvių įkvėptų ingredientų asortimentą: nuo mūsų regione mėgstamos varškės, tradicinių kumpių, raugintų daržovių iki prancūziškų ir itališkų sūrių, azijietiškų padažų, sušiams skirtų ryžių ar meksikietiškų tortilijų“, – teigia V. Budrienė.


Vilma Juodkazienė, minėto prekybos tinklo atstovė, sako, kad tiek naminio, tradicinio maisto, tiek sudėtingesnių, šventinių patiekalų ingredientai Rytų Europoje nėra įmantrūs.


„Rytų Europos regiono šalių virtuvės turi daugiau tarpusavio panašumų negu skirtumų. Rytų Europos virtuvėse vyrauja vietiniai ir visiems prieinami ingredientai. Pradedant įvairiausiomis kruopomis, nuo grikių iki perlinių, miltais, varške, sviestu, grietine, bulvėmis, kiauliena, jautiena, silke, įvairiausiomis, dažnai šakninėmis daržovėmis, grybais“, – teigia V. Juodkazienė.


Pasak jos, apie IX–XI a. Rytų Europos regione paplito ruginė duona, kuri tapo bene svarbiausiu maisto produktu. Nuo XIII a. Rytų Europos kulinariją labai stipriai paveikė klajojančių tautų virtuvės. Per totorius, karaimus atkeliavo lakštiniai, virtiniai, įdaryti tešlos gaminiai, taip pat mėsos bei žuvies rūkymo tradicijos, o XIX a. Rytų Europą pasiekė bulvės, kurios tapo vienu svarbiausių šio regiono virtuvės ingredientų.


Dalinamės keliais Rytų Europos virtuvių įkvėptais receptais, kuriuos lengvai pasigaminsite namuose.


Lenkiška bulvių sriuba



Lenkiška bulvių sriuba
Lenkiška bulvių sriuba
Shutterstock nuotr.



Jums reikės:


8 puodelių kubeliais supjaustytų bulvių

170 g supjaustytos rūkytos kiaulienos šoninės

1 1/2 puodelio kubeliais supjaustytų morkų

1 supjaustyto pastarnoko

1/4 supjaustytos saliero šaknies

2 litrų vandens

1/2 šaukštelio druskos

6 pipirų žirnelių

2 lauro lapų

3 šaukštų sviesto

3 v. š. miltų

3/4 puodelio susmulkinto svogūno

1/2 šaukštelio džiovinto mairūno


Gaminame:


Į didelį puodą sudėkite supjaustytas bulves, rūkytą mėsą, morkas, pastarnoką, salierą, druską, pipirų žirnelius. Įpilkite vandens. Virkite apie 20 minučių arba tol, kol daržovės suminkštės. Nedidelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite smulkintą svogūną ir šiek tiek pakepkite. Suberkite mairūną ir kepkite dar apie minutę. Tuomet supilkite miltus ir viską gerai išmaišykite. Įpilkite porą puodelių karštos sriubos ir dar pamaišykite. Tuomet viską perpilkite į puodą ir virkite, kol sriuba šiek tiek sutirštės.


Estiškos bulvių salotos



Estiškos bulvių salotos
Estiškos bulvių salotos
Shutterstock nuotr.



Jums reikės:


5 išvirtų ir supjaustytų bulvių


3 išvirtų ir supjaustytų morkų


200 g supjaustytų marinuotų agurkų


1 nedidelės nusausintos skardinės kukurūzų


1 nedidelės nusausintos skardinės žirnelių


1 supjaustyto nedidelio svogūno


Kelių supjaustytų kiaušinių


200 g supjaustytos rūkytos kiaulienos dešros


Padažui:


300 ml grietinės


100 ml majonezo


0,5 šaukštelio citrinpipirių


0,5 šaukštelio bulvių prieskonių mišinio


Gaminame:


Visas salotoms skirtus ingredientus sumaišykite dubenyje. Atskirame indelyje sumaišykite padažui skirtus ingredientus ir viską uždėkite ant daržovių. Išmaišykite ir skanaukite.


Ukrainietiški virtinukai su bulvėmis



Ukrainietiški virtinukai su bulvėmis
Ukrainietiški virtinukai su bulvėmis
Organizatorių archyvas



Jums reikės:


1 kiaušinio

2/3 stiklinės vandens

1/2 arbatinio šaukštelio druskos

2 1/2 puodelio miltų


Įdarui:


4 vidutinio dydžio bulvių

Druskos

2 šaukštų aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus

2 vidutinių dydžio kubeliais supjaustytų svogūnų

Šviežiai maltų juodųjų pipirų


Patiekimui:


Sviesto

Grietinės


Gaminame:


Dideliame dubenyje sumaišykite 1 kiaušinį, 2/3 puodelio vandens ir 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir viską gerai išplakite. Įpilkite 1 puodelį miltų, lengvai išmaišykite, tuomet įpilkite dar 1 1/4 puodelio miltų. Suminkykite tešlą. Stalviršį apibarstykite miltais, padėkite ant miltų tešlą ir dar kartą viską išminkykite. Tešlą sudėkite į dubenį, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite 30–60 minučių pastovėti kambario temperatūroje.


Bulves dėkite į puodą su vandeniu ir įberkite druskos. Puodą uždenkite, užvirkite, sumažinkite ugnį iki mažos ir virkite uždengę dangtį, kol bulves bus galima lengvai persmeigti šakute. Tuo tarpu didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus. Sudėkite svogūnus ir kepkite, dažnai maišydami, kol jie gražiai paruduos ir apskrus. Bulves išimkite iš puodo ir sutrinkite. Įmaišykite maždaug trečdalį pakepintų svogūnų. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Gautą mišinį atvėsinkite.


Padalinkite tešlą į 4 dalis. Ją iškočiokite ir suformuokite nedidelius apskritimus. Į kiekvieną apskritimą dėkite jau paruošto įdaro ir viską gražiai užlenkite. Galiausiai užvirkite didelį puodą vandens, jį pasiūlykite. Sudėkite virtinukus ir virkite 2–3 minutes, kol šie iškils į viršų. Virtinukus sudėkite į didelį puodą ir uždėkite kelis gabalėlius sviesto. Viską patiekite su grietine ir likusiais keptais svogūnais.




Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis