3 gudrybės, kaip lengviau ir greičiau nulupti virtus kiaušinius

Kiaušinis – vienas tų produktų, be kurio neįsivaizduojamas šaldytuvo turinys. Kiaušinius valgome pusryčiams ar naudojame ruošdami patiekalus ar kepinius, o artėjant Velykoms jau sukame galvas, kaip juos marginsime ir puošime šventinius stalus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kiaušiniai yra viena iš kasdienio pirkėjų krepšelio prekių, o prieš Velykas jų pardavimai ženkliai šokteli.

Pasižymi dideliu naudingų medžiagų kiekiu


„Kiaušinių pardavimai prieš Velykas ženkliai šokteli. Artėjant šventėms didelio susidomėjimo sulaukia ir putpelių kiaušiniai. Jų pardavimai šiuo laikotarpiu išauga beveik 3 kartus. Taip pat pastebimas padidėjęs susidomėjimas įvairiomis šventinėmis dekoracijomis, kiaušinių dažais ar kitais velykiniais suvenyrais, kurie prieš laukiamiausią pavasario šventę dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose“, – teigia V. Budrienė.


Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad kiaušiniai – ne tik skanus, universalus, bet ir sveikatai naudingas produktas. Vištos kiaušinio baltymas turi daug lengvai virškinamų baltymų, mineralinių medžiagų, tokių kaip natris, siera, chloras, kalis, šiek tiek B grupės vitaminų, riebalų. Vis dėlto vertingiausia kiaušinio dalis yra trynys. Jo riebaluose yra daug nepakeičiamųjų nesočiųjų riebalų rūgščių, taip pat A, E ir D vitaminų. Beje, pastarojo kiekiu kiaušinį pranoksta tik žuvų taukai. Ruošiantis gaminti su kiaušiniais – svarbu patikrinti ir jų šviežumą. O tai, anot „Iki“ atstovės, padaryti galite visai paprastai.


„Kiaušinių šviežumą galite patikrinti panardinę juos į šaltą vandenį: jei kiaušiniai švieži, jie panyra į dugną, o jei pasenę – neskęsta. Yra dar vienas būdas: prikiškite kiaušinį prie ryškios šviesos – kuo didesnis oro burbulas, esantis tarp baltymo ir lukšto, tuo kiaušinis senesnis“, – pabrėžia V. Juodkazienė ir prideda, kad geriausias būdas ilgiau išlaikyti kiaušinius šviežius – šaldytuve laikyti juos smaigaliu žemyn. Taip jie išlieka švieži apie mėnesį.


Naudingi patarimai – kaip nulupti kiaušinius


Kiaušiniai gali būti ruošiami universaliai – kepami keptuvėje, orkaitėje, iš kiaušinių dažnai plakami omletai, jie naudojami įvairiausiems kepiniams, verdami be lukšto. Tačiau vienas iš populiariausių kiaušinių ruošimo būdų – paprasčiausias jų virimas su lukštu. V. Juodkazienė sako, kad norint minkštų kiaušinius, juos virti reikėtų apie 4 minutes, jeigu mėgstate pusiau kietai – 5 minutes, o jeigu mėgstate kietai virtus kiaušinius, virkite apie 8–10 minučių. Tuo tarpu putpelių kiaušiniai verdami ne ilgiau nei 1–2 minutes.


Keletas gudrybių egzistuoja ir norint virtus kiaušinius lengvai nulupti.


Užvirkite vandenį. Anot V. Juodkazienės, kiaušinius reikėtų dėti tik į verdantį vandenį, mat dedant juos į šaltą – baltymas labiau prilimpa prie lukšto sienelių, todėl juos išvirus kiaušinius sunkiau nulupti.


Įpilkite rūgšties. Dar vienas patarimas – į vandenį, kuriame verda kiaušiniai, įpilti lašelį acto, citrinos sulčių, įberti šaukštelį sodos ar žiupsnelį druskos. Šie ingredientai padeda lukštui kur kas lengviau atsiskirti nuo kiaušinio.


Atšaldyti. Norint kiaušinius nulupti kuo greičiau ir paprasčiau, išvirus svarbu juos atšaldyti. Tai padaryti galite kiaušinius įmerkę į šaltą vandenį. Kaip teigia „Iki“ darbuotoja, šaltame vandenyje kiaušinius palaikyti reikėtų apie 5 minutes. Kai kiaušiniai atvės, trumpam panardinkite juos į dubenį su kambario temperatūros vandeniu, tuomet nusausinkite rankšluosčiu ir lupkite.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis