Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad trys pagrindinės skandinaviškos virtuvės yra norvegų, danų ir švedų. Bendras skandinavų virtuves siejantis bruožas – paprastumas, šioms virtuvės būdingas komfortiškas maistas, dar kitaip vadinamas „comfort food“. Pasak jos, šiauriečių virtuvėje vyrauja tiek gėlavandenių, tiek jūrinės žuvies patiekalai. Visgi, skandinavai ne tik puikūs žvejai, bet ir medžiotojai, todėl jų virtuvėje puikuojasi tokių laukinių gyvūnų, kaip elnias ar briedis, mėsa.
„Viena iš labai atpažįstamų skandinaviško maisto ypatybių – skirtingi įvairiausių produktų gaminimo būdai: konservavimas, džiovinimas, rūkymas, sūdymas ir marinavimas, kurie leidžia maistui išsilaikyti pakankamai ilgą laiko tarpą. Dar gilioje senovėje šiuos gaminimo būdus naudodavo vikingai, kad įvairiausių produktų turėtų žiemos laikotarpiu. Na, o tradicija marinuoti ar džiovinti maisto produktus išliko iki šiol“, – kalba „Iki“ ekspertė.
Vilma Juodkazienė dalijasi ypatingu ypač traškių skandinaviškų bulvinių blynų receptu
Ypač traškūs skandinaviški bulviniai blynai
Jums reikės:
• 650 g bulvių
• 100 g smulkių miltų
• 1 kiaušinio
• 150 ml pieno
• 1 a. š. druskos
• 50 g sviesto
• 3 v. š. saulėgrąžų aliejaus
• 2 šakelių šviežių petražolių
• 100 g skrudintos šoninės
• 100 spanguolių uogienės
Gaminame:
Bulves nulupkite ir sutarkuokite – galite tai daryti ir su elektrine bulvių tarkavimo mašina, ir su paprasta burokine tarka. Tarkius užpilkite šaltu vandeniu taip, kad apsemtų, gerai išmaišykite ir nusunkite per marlę ar švarų medžiaginį rankšluostį. Į didelį dubenį įmuškite kiaušinį, supilkite pieną, suberkite miltus ir viską išplakite plakimo šluotele iki vientisos masės. Į tešlą įmaišykite gerai nusausintas tarkuotas bulves, tuomet įberkite druskos, šaukštą smulkintų petražolių ir dar kartą viską išmaišykite mediniu šaukštu. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, ištirpinkite sviestą ir, kai keptuvė bus pakankamai įkaitusi, iš paruoštos tešlos formuokite norimo dydžio bulvinius blynus. Kepkite juos po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, kol jie švelniai paruduos ir taps traškūs. Iškepusius blynus perkelkite ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų riebalų perteklių. Blynus apibarstykite smulkintomis šviežiomis petražolėmis ir patiekite su skrudinta šonine bei spanguolių uogiene.