Pirštus apsilaižysite: 3 puikūs žuvies kotletukų receptai

Pasiilgote vaikystės skonio – pasigaminkite žuvies kotletų. Tinkamai paruoštas šis patiekalas tirpte tirpsta burnoje. Be to, prie jo galima derinti pačius įvairiausius garnyrus: pradedant klasikine bulvių koše ir baigiant sveikuoliškomis salotomis su kruopomis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai mielai renkasi tradicines žuvies rūšis, o duomenys rodo, kad žuvies ir jūros gėrybių pardavimai nuolat auga.


Populiariausia – tradicinė žuvis


„Nors žuvies pardavimai ypač šokteli per didžiausias žiemos šventes, tinklo pirkėjai žuvį skanauja ir joms praėjus. Pavyzdžiui, per pirmąjį praėjusių metų ketvirtį šviežios žuvies parduota 1,2 karto daugiau nei tokiu pat ankstesnių metų laikotarpiu. Pastebime, kad pirkėjai įtraukia žuvį į kasdienį racioną, ieško subtilesnių, savitų skonių, bet daugiausia nuperkama tradicinės lašišos, karpio, atlantinės menkės“, – teigia V. Budrienė.


Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad žuvies reikėtų valgyti bent 3 kartus per savaitę. Ją įtraukti į kasdienį racioną visai paprasta. Vis dėlto, jei įmantresni patiekalai su žuvimi nevilioja, visada galima pasigaminti amžinąja klasika tapusių žuvies kotletų.


„Dauguma žuvies rūšių turi daug omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios gerina imuninės sistemos veiklą ir padeda kovoti su įvairiais uždegiminiais procesais. Taip pat žuvyje daug A, E, D vitaminų, naudingų regėjimui ir sveikiems kaulams. Žuvyje yra ir mažai kalorijų. Be to, tokį patiekalą kaip žuvies kotletai pasigaminti nesudėtinga ir tai puikus būdas žuvies įtraukti į vaikų racioną“, – sako maisto ekspertė.


Indijos įkvėpti žuvies kotletai



Indiški kotletai
Indiški kotletai
Shutterstock nuotr.



Jums reikės:


425 g atlantinės menkės


1 valgomojo šaukšto aliejaus


1 1/2 stiklinės smulkiai supjaustytų svogūnų


Gabalėlio sutarkuoto imbiero


Susmulkinto čili pipiro


1/2 šaukštelio maltos ciberžolės


1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų


3 didelių virtų, sutrintų bulvių


Druskos, pagal skonį


2 lengvai išplaktų kiaušinių


2 puodelių džiūvėsėlių


Aliejaus kepimui


Gaminame:


Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus, imbierą, čili ir viską kelias minutes pakepkite. Sudėkite maltą ciberžolę ir viską išmaišykite. Sumalkite žuvį ir sudėkite į keptuvę. Retkarčiais pamaišydami viską patroškinkite 2-3 minutes, pagardinkite juodaisiais pipirais ir druska, palikite atvėsti. Galiausiai suformuokite nedidelius kotletukus. Pasiruoškite du indelius – viename išplakite kiaušinius, kitame suberkite džiūvėsėlius. Kotletus prieš kepant pamirkykite kiaušinyje ir džiūvėsėliuose. Galiausiai įkaitinkite aliejų ir iškepkite kotletus iš abiejų pusių, kol jie įgaus gražią, auksinę spalvą. Iškepusius kotletus palaikykite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai ir skanaukite.


Žuvies kotletai su porais ir petražolėmis



Žuvies kotletai su porais ir petražolėmis
Žuvies kotletai su porais ir petražolėmis
Shutterstock nuotr.



Jums reikės:


Atlantinės menkės


Smulkiai supjaustyto svogūno


Kelių skiltelių česnako


Susmulkinto poro


Šlakelio citrinos sulčių


Kelių saujų susmulkintų petražolių


Nedidelio gabalėlio susmulkinto imbiero


Šaukštelio čili dribsnių


Kelių šaukštelių prieskonių mišinio, tinkančio žuviai


Druskos ir pipirų pagal skonį


Dubenėlio miltų


Aliejaus kepimui


Gaminame:


Pirmiausia sumalame žuvį ir sumaišome ją su susmulkintu svogūnu, česnakais, petražolėmis, imbieru ir porais. Į gautą masę beriame prieskonius ir dedame šlakelį citrinos sulčių, viską išmaišome. Tuomet keptuvėje įkaitiname aliejų. Iš gautos masės formuojame kotletus. Juos pavoliojame miltuose ir kepame iš abiejų pusių, kol šie gražiai apskrus.


Tradiciniai žuvies kotletai



Tradiciniai žuvies kotletai
Tradiciniai žuvies kotletai
Shutterstock nuotr.



Jums reikės:


Atlantinės menkės gabalėlių


Kelių bulvių


Stiklinės džiūvėsėlių


2 kiaušinių


Saujos petražolių


Pusės stiklinės tarkuoto sūrio


Kelių skiltelių česnako


Žiupsnelio druskos ir pipirų


Aliejaus kepimui



Gaminame:


Nuskustas bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Menkės filė taip pat apvirkite nedideliame kiekyje pasūdyto vandens. Nuvarvinkite. Bulves sutrinkite šakute, sudėkite žuvį ir sumaišykite. Įmuškite kiaušinius, suberkite džiūvėsėlius bei pasmulkintas petražoles, tarkuotą sūrį, sutraiškytas česnako skilteles. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai suminkykite. Iš gautos masės formuokite kotletukus ir apkepkite juos aliejuje, kol gražiai apskrus. Skanaus!



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis