Populiariausia – tradicinė žuvis
„Nors žuvies pardavimai ypač šokteli per didžiausias žiemos šventes, tinklo pirkėjai žuvį skanauja ir joms praėjus. Pavyzdžiui, per pirmąjį praėjusių metų ketvirtį šviežios žuvies parduota 1,2 karto daugiau nei tokiu pat ankstesnių metų laikotarpiu. Pastebime, kad pirkėjai įtraukia žuvį į kasdienį racioną, ieško subtilesnių, savitų skonių, bet daugiausia nuperkama tradicinės lašišos, karpio, atlantinės menkės“, – teigia V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad žuvies reikėtų valgyti bent 3 kartus per savaitę. Ją įtraukti į kasdienį racioną visai paprasta. Vis dėlto, jei įmantresni patiekalai su žuvimi nevilioja, visada galima pasigaminti amžinąja klasika tapusių žuvies kotletų.
„Dauguma žuvies rūšių turi daug omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios gerina imuninės sistemos veiklą ir padeda kovoti su įvairiais uždegiminiais procesais. Taip pat žuvyje daug A, E, D vitaminų, naudingų regėjimui ir sveikiems kaulams. Žuvyje yra ir mažai kalorijų. Be to, tokį patiekalą kaip žuvies kotletai pasigaminti nesudėtinga ir tai puikus būdas žuvies įtraukti į vaikų racioną“, – sako maisto ekspertė.
Indijos įkvėpti žuvies kotletai
Jums reikės:
425 g atlantinės menkės
1 valgomojo šaukšto aliejaus
1 1/2 stiklinės smulkiai supjaustytų svogūnų
Gabalėlio sutarkuoto imbiero
Susmulkinto čili pipiro
1/2 šaukštelio maltos ciberžolės
1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
3 didelių virtų, sutrintų bulvių
Druskos, pagal skonį
2 lengvai išplaktų kiaušinių
2 puodelių džiūvėsėlių
Aliejaus kepimui
Gaminame:
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus, imbierą, čili ir viską kelias minutes pakepkite. Sudėkite maltą ciberžolę ir viską išmaišykite. Sumalkite žuvį ir sudėkite į keptuvę. Retkarčiais pamaišydami viską patroškinkite 2-3 minutes, pagardinkite juodaisiais pipirais ir druska, palikite atvėsti. Galiausiai suformuokite nedidelius kotletukus. Pasiruoškite du indelius – viename išplakite kiaušinius, kitame suberkite džiūvėsėlius. Kotletus prieš kepant pamirkykite kiaušinyje ir džiūvėsėliuose. Galiausiai įkaitinkite aliejų ir iškepkite kotletus iš abiejų pusių, kol jie įgaus gražią, auksinę spalvą. Iškepusius kotletus palaikykite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai ir skanaukite.
Žuvies kotletai su porais ir petražolėmis
Jums reikės:
Atlantinės menkės
Smulkiai supjaustyto svogūno
Kelių skiltelių česnako
Susmulkinto poro
Šlakelio citrinos sulčių
Kelių saujų susmulkintų petražolių
Nedidelio gabalėlio susmulkinto imbiero
Šaukštelio čili dribsnių
Kelių šaukštelių prieskonių mišinio, tinkančio žuviai
Druskos ir pipirų pagal skonį
Dubenėlio miltų
Aliejaus kepimui
Gaminame:
Pirmiausia sumalame žuvį ir sumaišome ją su susmulkintu svogūnu, česnakais, petražolėmis, imbieru ir porais. Į gautą masę beriame prieskonius ir dedame šlakelį citrinos sulčių, viską išmaišome. Tuomet keptuvėje įkaitiname aliejų. Iš gautos masės formuojame kotletus. Juos pavoliojame miltuose ir kepame iš abiejų pusių, kol šie gražiai apskrus.
Tradiciniai žuvies kotletai
Jums reikės:
Atlantinės menkės gabalėlių
Kelių bulvių
Stiklinės džiūvėsėlių
2 kiaušinių
Saujos petražolių
Pusės stiklinės tarkuoto sūrio
Kelių skiltelių česnako
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Aliejaus kepimui
Gaminame:
Nuskustas bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Menkės filė taip pat apvirkite nedideliame kiekyje pasūdyto vandens. Nuvarvinkite. Bulves sutrinkite šakute, sudėkite žuvį ir sumaišykite. Įmuškite kiaušinius, suberkite džiūvėsėlius bei pasmulkintas petražoles, tarkuotą sūrį, sutraiškytas česnako skilteles. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai suminkykite. Iš gautos masės formuokite kotletukus ir apkepkite juos aliejuje, kol gražiai apskrus. Skanaus!