Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad šonkauliai yra itin dėkinga kiaulienos dalis, nes juos galima paruošti įvairiais būdais, o tinkamai pagaminti jie išlieka minkšti ir sultingi. „Kiaulienos šonkauliai mūsų šalyje tikrai mėgstami, o šaltuoju sezonu ypač tinka juos ruošti su sezoninėmis daržovėmis. Tokie patiekalai suteikia sotumo jausmą, stebina savitu skoniu ir praturtina naudingomis medžiagomis. Vis dėlto gardžiam patiekalui reikia išsirinkti ir tinkamus šonkaulius. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į mėsos spalvą, taip pat nepamiškite įvertinti riebalų ir raumens santykio“, – pataria mėsos ekspertas.
Ekspertas siūlo išbandyti 3 netikėtus šonkaulių receptus, kurie tinka ir kasdien, ir šventinei vakarienei.
Kiaulienos šonkauliukai su gremolata
Jums reikės:
800 g kiaulienos šonkaulių
2 a. š. garstyčių
2 v. š. citrinų sulčių
1 a. š. druskos
¼ a. š. juodųjų pipirų
3 v. š. alyvuogių aliejaus
1 a. š. sviesto
Gremolatai:
1 puodelio petražolių lapelių
1 citrinos
2 česnako skiltelių
Paruošimas:
Kiaulienos šonkaulius iš abiejų pusių apibarstykite druska bei pipirais ir ištepkite garstyčiomis. Apšlakstykite mėsą citrinų sultimis ir 10 minučių palikite kambario temperatūroje. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apie 3 minutes pakepinkite šonkauliukus ant stiprios kaitros, kol abi pusės gražiai apskrus. Tuomet sumažinkite temperatūrą, į keptuvę sudėkite sviestą ir kepkite dar 6-8 minutes, kartkartėmis apšlakstydami kiaulieną jos pačios riebalais. Kai mėsa iškeps, perkelkite ją į lėkštę ir palaukite, kol truputį atvės. Per tą laiką paruoškite gremolatą: smulkiai supjaustykite petražolių lapelius, sutrinkite česnaką, sutarkuokite citrinos žievelę ir viską gerai išmaišykite. Paruošta gremolata ištepkite šonkauliukus ir patiekite.
Kiaulienos šonkauliukai su obuoliais
Jums reikės:
800 g kiaulienos šonkaulių
200 g obuolių
200 g vyšninių pomidorų
1 citrinos
1 a. š. druskos
1 rozmarino šakelės
5 v. š. alyvuogių aliejaus
1 a. š. pipirų mišinio (grūdeliais)
1 a. š. kalendrų sėklų
100 ml daržovių sultinio
30 g sviesto
Salotoms:
400 g šviežių špinatų lapelių
1 citrinos
2 a. š. alyvuogių aliejaus
žiupsnelio druskos
Paruošimas:
Kiaulienos šonkaulius pasūdykite, apšlakstykite 2-3 šaukštais aliejaus bei citrinos sultimis, apibarstykite susmulkintu rozmarinu ir palikite marinuotis apie 30 minučių. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir kepkite šonkauliukus, kol šie iš abiejų pusių gražiai apskrus. Perkėlę mėsą į lėkštę, toje pačioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite per pusę perpjautus obuolius ir kepkite apie 5 minutes. Tuomet vėl sudėkite šonkauliukus, taip pat vyšninius pomidorus, kalendrų sėklas bei pipirų mišinį, viską užpilkite daržovių sultiniu ir troškinkite apie 20 minučių. Kol mėsa troškinasi, nuplaukite špinatus, apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi bei citrinų sultimis, įberkite šiek tiek druskos ir viską lengvai išmaišykite. Šonkauliukus patiekite su troškintais obuoliais bei špinatų salotomis.
Lėtai virti kiaulienos šonkauliukai su kopūstais
Jums reikės:
800 g kiaulienos šonkaulių
400 g kopūstų
150 g svogūnų
1 a. š. druskos
1 a. š. granuliuotų česnakų
1 a. š. džiovintų čiobrelių
150 ml mėsos sultinio
1 a. š. maltos raudonosios paprikos
2 v. š. smulkintų krapų
4 v. š. saulėgrąžų aliejaus
Paruošimas:
Svogūnus nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais, o kopūstą supjaustykite juostelėmis. Šonkaulius iš abiejų pusių apibarstykite druska bei česnaku. Giliame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų, sudėkite šonkauliukus ir apkepkite aukštoje temperatūroje – kiekvieną pusę maždaug po minutę. Mėsą perkėlę lėkštėn, į puodą suberkite svogūnų kubelius ir kepinkite apie 2 minutes. Užpilkite juos sultiniu ir nuolat maišydami, kad svogūnai nepriliptų prie dugno, virkite keletą minučių. Tuomet kiaulieną bei sultinį su svogūnais perpilkite į lėto virimo puodą, suberkite kopūstų juosteles, įberkite šiek tiek druskos, čiobrelių bei maltos raudonosios paprikos. Puodą uždenkite ir palikite virti 4 valandoms. Prieš patiekdami, kiaulienos šonkaulius apibarstykite smulkintais krapais.