Puikus skonis: česnakiniai tuno kepsniai

Norite pasigaminti subalansuotus pietus ar vakarienę? Išbandykite nuostabaus skonio žuvį – tuną. Tuno skonis yra itin švelnus, o savo tekstūra jis šiek tiek primena lašišą ar paltusą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai pastaruoju metu vis labiau mėgsta tiek žuvį, tiek jūros gėrybes, o ieškodami įmantresnių skonių į savo krepšelius dedasi ir egzotiškesnę žuvį: plekšnę ar tuną.

Ruošiant – nepersistengti


Tunas – daugelyje pasaulio šalių populiari žuvis: jis mėgstamas ir Europoje, ir Pietų Amerikoje, ir Australijoje, ir Japnijoje ar kitose Azijos šalyse. Pasak V. Juodkazienės, iš šios žuvies gaminami įvairiausi tartarai, ceviche, tatakiai, sušiai, sašimiai ar dabar ypač išpopuliarėję japoniški ryžių, daržovių ir žalios žuvies dubenėliai. Tačiau vienas ikoniškiausių patiekalų su šia žuvimi – tuno kepsniai.


„Tuno kepsniai kepami trumpai, jų stengiamasi neperkepti, todėl dažniausiai patiekiami pusiau žali ar vidutiniškai iškepti. Tuno kepsniai prieš kepant dažniausiai tiesiog patepami alyvuogių aliejumi ir lengvai pagardinami prieskoniais. Tuomet jie dedami į stipriai įkaitintą keptuvę ir kepami vos 1–2 minutes. Žinoma, kepimo laikas priklauso ir nuo kepsnio storio. Jeigu jie storesni – kepti galima ir keliomis minutėmis ilgiau, tik svarbiausia nepersistengti, kad žuvis neperkeptų ir netaptų sausa“, –sako ekspertė.


Pasak jos, prie tuno dera patys įvairiausi garnyrai – tuno kepsniai dažnai patiekiami su troškintomis šparaginėmis pupelėmis ar kitomis troškintomis daržovėmis, lengvomis šviežių daržovių salotomis, rudaisiais ryžiais, rozmarinais, česnakais ar citrina pagardintomis keptomis bulvėmis, tačiau prie jo puikiai tinka ir kuskuso, bolivinės balandos, bulguro kruopos ar kitos mėgstamos kruopos.


Maisto ekspertė gelsvapelekio tuno pjausnių siūlo išsikepti ir namuose bei dalijasi nepaprasto skonio česnakinio tuno receptu.


Česnakiniai tuno kepsniai


Jums reikės:


4 gelsvapelekio tuno pjausnių


2 šaukštų citrinos sulčių


Šlakelio saulėgrąžų aliejaus


Kelių šaukštų alyvuogių aliejaus


Kelių susmulkintų česnako skiltelių


2 arbatinių šaukštelių maltų šviežių čiobrelių


1/4 šaukštelio druskos


1/4 šaukštelio pipirų


Pagaminimas:


Į didelį indą sumaišykite citrinos sultis, aliejų, česnaką, čiobrelius ir ten sudėkite tuno pjausnius. Juos išmaišykite gautame padaže ir padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą. Tuomet išimkite tuną iš indo. Jį pagardinkite druska bei pipirais. Galiausiai žuvį nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Tuomet iki aukštos ugnies įkaitinkite keptuvę ir į ją įpilkite lašelį saulėgrąžų aliejaus. Kepkite tuno kepsnius iš kiekvienos pusės po kelias minutes. Kepsniams iškepus – pašlakstykite juos citrinos sultimis ir patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis