Ispanija namuose: 2 puikūs paelijos receptai

Atvėsus orams dažniau renkamės sočius ir sušildančius patiekalus. Ir nors lietuvių virtuvėje gausu tradicinių receptų, verta išbandyti kitų šalių pamėgtus nacionalinius patiekalus. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad rudenį ypač verta pasimėgauti ispaniškąja paelija, kuriai pasigaminti neprireiks daug laiko, nes kvapnius ingredientus lengvai paruošite vienoje keptuvėje.

Ispanams paelija – kaip lietuviams cepelinai


„Ispanija yra viena iš krypčių, į kurią lietuviai keliauja dažnai. Vis dėlto galima leistis ir į keliones virtuvėje bei pasimėgauti ispaniškai patiekalais. Paelija paprastai yra gaminama iš ryžių, daržovių, jūros gėrybių, tokių kaip midijos bei krevetės, troškinamų vienoje keptuvėje. Analizuodami duomenis matome, kad pirkėjai drąsiai išbando naujus receptus, todėl esame užtikrinę platų aukščiausios kokybės daržovių, mėsos, žuvies ir jūros gėrybių asortimentą“, – sako V. Juodkazienė.


Pasak maisto ekspertės, yra galybė paelijos rūšių ir kiekvienas virėjas šventai tiki, kad jo paelija skaniausia bei autentiškiausia. Galbūt paelijos atsiradimo istorija padės suprasti, kodėl ji turi tiek daug variacijų. Nors pripažinta Ispanijos nacionaliniu patiekalu, iš tiesų paelija yra kilusi iš Valensijos regiono. Šis regionas yra vienas iš didžiausių Viduržemio jūros uostų ir vienas iš didžiausių ryžių auginimo regionų Ispanijoje.


Gamyba paprasta, bet turi taisyklių


„Paprastai paelija asocijuojasi su jūros gėrybėmis, bet ji gali būti ruošiama ir su mėsa, ir su jūros gėrybėmis, žuvimi, gali būti net ir vegetariška. Paelijai taip pat svarbu ir baltieji ryžiai, kurie sudaro jos pagrindą. Ją paskaninti galima dešrelėmis bei paprikomis, vertėtų įdėti ir česnakų bei nepamiršti aliejaus“, – sako V. Juodkazienė.


Laikantis visų tradicijų, paeliją reikia ruošti specialioje maždaug 30 cm pločio keptuvėje plokščiu dugnu. Tačiau galima paeliją gaminti ir paprastoje plačioje keptuvėje. Ispanijoje paelija ruošiama grilyje, todėl dar yra pagardinta maloniu dūmo aromatu. Tiesiog paelijos keptuvė yra dedama ant grilio grotelių ir troškinama, kol galiausiai ja galima mėgautis.


V. Juodkazienė siūlo išbandyti ir kelis tradicinius paelijos receptus.


Paelija su vištiena



Paelija su vištiena
Paelija su vištiena
Shutterstock nuotr.



Jums reikės:


1,2 kg vištienos šlaunelių


druskos


pipirų


1 kg midijų


1 skiltelė česnako


1 raudonosios paprikos


400 g pomidorų


1 šaukštas alyvuogių aliejaus


1,5 l paukštienos sultinio


600 g ryžių


350 g šaldytų žirnelių


1 citrinos


Pagaminimas:



Nuplaukite vištos šlauneles, pagardinkite druska bei pipirais. Nulupkite ir perpjaukite česnaką, supjaustykite kubeliais papriką. Pomidorus nuplikykite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Paelijos keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, jame apkepinkite šlauneles ir išimkite iš keptuvės. Tada toje pačioje keptuvėje pakepinkite česnaką ir išimkite iš keptuvės. Į keptuvę sudėkite pomidorų ir pipirų kubelius, trumpai pakepinkite. Dabar supilkite paukštienos sultinį ir užvirkite. Įmaišykite ryžius, pagardinkite prieskoniais. Sudėkite šlauneles, midijas ir žirnelius. Viską troškinkite, kol ryžiai išvirs (maždaug 20 minučių, galbūt įpilkite dar šiek tiek vandens ar sultinio). Pašalinkite midijas, kurios neatsivėrė. Patiekite su citrinos skiltelėmis.


Ispaniška paelija su midijomis




Ispaniška paelija su midijomis
Ispaniška paelija su midijomis
Shutterstock nuotr.



Jums reikės:


1 skiltelė česnako


1 vidutinio svogūno


2 šaukštai alyvuogių aliejaus


300 g baltų trumpagrūdžių ryžių


1l daržovių sultinio


1 lauro lapo


1 raudonosios paprikos


1 geltonosios paprikos


1 cukinijos


500 g midijų


100 g šaldytų žirnelių


druskos


pipirų


Pagaminimas:


Nulupkite česnaką bei svogūną ir Smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite česnaką. Suberkite svogūną, taip pat pakepinkite. Suberkite ryžius ir pakelkite, kol jie taps skaidrūs. Supilkite daržovių sultinį, suberkite lauro lapą, druskos, pipirų ir troškinkite apie 20 minučių. Paprikas supjaustykite gabalėliais, cukiniją – kubeliais. Sudėkite į ryžius.


Midijas nuplaukite, nuvalykite ir nusausinkite. Būtinai išmeskite visas jau atsidariusias geldeles. Po 15 minučių į ryžius suberkite midijas, šaldytus žirnelius ir patroškinkite uždengė dangčiu. Patiekite keptuvėje.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis