Top 5 naudingiausi vasaros supervaisiai

Orams vis labiau lepinant, į parduotuves atkeliavo ir tikri šiltojo sezono pranašai – švieži ir sultingi egzotika dvelkiantys vaisiai. Be kvapnių persikų, nektarinų, arbūzų ir melionų vasara sunkiai įsivaizduojama.

Mažina cholesterolį, gražina odos būklę


Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, teigia, kad vaisiai yra puikus būtinų vitaminų ir mineralų šaltinis, be to, jie pasižymi ir skaidulų gausa. Valgant daug vaisių, gali sumažėti ir širdies ligų, vėžio, diabeto rizika. Be to, Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvalgyti 2–3 porcijas vaisių.


„Raciono praturtinimas daug vitaminų ir mineralų turinčiais vaisiais yra itin naudingas. Be to, vaisiai tinka ir patiekalams, ir kaip gaivus, saldus, tačiau sveikas užkandis. Žmonės šiltąjį sezoną jaučia didesnį poreikį maitintis sveikai, savo organizmą per mitybą aprūpinti visomis reikalingomis medžiagomis, ypač – vitaminais. Sakoma, kad suvalgę persiką ar nektariną, gauname beveik visą reikalingą C vitamino dienos normą“, – sako J. Sabaitienė.


J. Sabaitienė pateikia ir top 5 naudingiausių vasaros vaisių sąrašą, kuriuos į savo racioną turėtų įtraukti kiekvienas:


Persikai. Tai – ne tik skanūs, saldūs, bet ir naudingi vaisiai. Juose yra ir labai mažai kalorijų – viename vidutinio dydžio persike yra vos 70 kalorijų. Persikai turi daug antioksidantų, kurie padeda užkirsti kelią vėžinių ląstelių dauginimuisi. Kadangi persikuose yra daug vitamino A, jų vartojimas – puiki prevencinė priemonė norint apsisaugoti nuo burnos bei plaučių vėžio. Taip pat valgant persikus galima kontroliuoti aukštą cholesterolio kiekį, užkirsti kelią diabetui ir širdies ligoms. Juose yra daug gyvybiškai svarbių mineralų, tokių kaip kalis, fluoras ir geležis.


Nektarinai. Šie vaisiai turi aukštą maistinę vertę, juose taip pat daug vitaminų ir mineralų, įskaitant betakarotiną, kuris suteikia jiems geltonai raudoną spalvą. Be to, nektarinuose yra naudingų medžiagų, kurių reikia palaikyti normaliai imuninės sistemos veiklai ir odos bei akių sveikatai. 100 g nektarinų yra apie 85 proc. vandens, todėl tai ypač gaivus ir nekaloringas vaisius. Jis puikiai tiks ir tiems, kurie meta svorį.


Abrikosai. Abrikosai pasižymi betakarotino, dar vieno antioksidanto gausa. Ši medžiaga padeda apsaugoti odą nuo saulės nudegimų ir papildomų UV spindulių pažeidimų. Kadangi abrikosuose yra daug vandens, jų vartojimas taip pat yra puikus būdas drėkinti odą. Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti abrikosus norintiems turėti gražius plaukus, nes juose esantis didelis vitaminų kiekis skatina plaukų augimą ir apsaugo nuo plaukų slinkimo.


Arbūzai. Arbūzai yra tolimi cukinijų bei agurkų giminaičiai ir buvo auginami dar prieš 5000 metų. Jie puikiai numalšina troškulį, papildo organizmą vitaminais ir mikroelementais, turi daug naudingųjų savybių. Arbūzuose yra amino rūgšties, kuri gali padidinti azoto oksido kiekį organizme. Arbūzuose taip pat gausu ir širdies darbą stiprinančių vitaminų: A, B6, C, magnio ir kalio.


Melionai. Melionuose yra mažai natrio ir sočiųjų riebalų. Jie yra puikus maistinių skaidulų, vitamino K, kalio ir vario šaltinis. Juose taip pat gausu vitamino C ir B6. Reguliarus melionų vartojimas gražina ir odos būklę: juose gausu vitamino E, kuris padeda neutralizuoti nudegimo saulėje poveikį, be to, melionai turi odą atjauninančių antioksidantų. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis