Lengvai pagaminami ledai vafliniame kūgelyje

Ledai šiltąjį sezoną tampa vienu didžiausių kasdienių malonumų. Karštą vasaros dieną pagundai pasimėgauti ledų porcija neatsispiria ir vaikai, ir suaugusieji – ledai neabejotinai tampa kasdienio raciono dalimi.

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, pasakoja, kad tiksliai nėra žinoma, kada pradėta mėgautis ledais. Tačiau sakoma, kad dar senovės Romos laikais imperatorius liepdavo parnešti iš kalnų ledo, kuriuo atšaldydavo vaisių sultis. Pirmasis rašytinis ledų receptas buvo rastas XVII a. receptų knygoje, o itin panašūs į dabartinius ledus pradėti gaminti JAV XIX a.


„Įprasti klasikinio skonio ledai gaminami iš pieno arba grietinėlės bei cukraus. Jie gali būti ne tik su vanile, šokoladu ar karamele, bet taip pat pagardinti ir įvairių vaisių, uogų skoniais. Vis dėlto renkantis ledus reikėtų vadovautis ne tik skoniu, bet taip pat atkreipti dėmesį ir į sudėtį, pirmenybę teikti natūraliems produktams, įvertinti cukraus kiekį“, – sako T. Lauvray.


Pasak konditerijos eksperto, ieškantieji įvairesnių skonių gali rasti ir neįprastų ledų su druska ar kitais egzotiniais priedais, tokiais kaip čili pipirai ar net česnakai. O dar vienas itin mėgstamas ledų priedas, artimai susijęs su šiuo klasikiniu desertu, – vafliniai kūgeliai.


Pasakojama istorija, kad vafliniai kūgeliai ledams pradėti naudoti visiškai netikėtai. Pačioje XX a. pradžioje vienos mugės metu ledų pardavėjas pritrūko indelių ledams ir paprašė vaflių pardavėjo jam padėti. Jis susuko vaflį į kūgelį, kad būtų galima įdėti ledus, ir nuo tada šis būdas išplito visame pasaulyje.


Naminiai ledai – misija įmanoma


T. Lauvray sako, kad ledus nesudėtingai galima pagaminti namuose. Taip pat ir vaflinius ragelius – toks namie ruoštas desertas ne tik atgaivins, bet ir nustebins namiškius. Konditerijos ekspertas pateikia receptą, kuriuo vadovaudamiesi nesunkiai išsikepsite kūgelius ir pasigaminsite ledus.


Vafliniai kūgeliai


Jums reikės:


3 kiaušinių baltymų

180 g cukraus

2 v. š. šalto vandens

20 g lydyto sviesto

120–150 g miltų

žiupsnelio druskos



Paruošimas:


Kiaušinių baltymus išplakite su cukrumi iki standžių putų. Į masę supilkite pieną, vandenį ir lydytą sviestą. Viską išmaišykite, tuomet suberkite miltus ir druską. Maišykite viską, kol gausite standžią masę. Padenkite skardą kepimo popieriumi, ant jos nedideliu samčiu pilkite gautą mišinį, suformuodami plokščius apskritimus. Pašaukite skardą į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę 8 minutėms. Skardą ištraukę iš orkaitės iškart formuokite kūgelius. Kepta tešlos masė pradės stingti, todėl nedelskite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis