3 populiariausi itališki desertai, kuriuos nesunkiai pasigaminsite namuose

Prakalbus apie itališką maistą, mintyse iškyla kvapnūs makaronų patiekalai, pagardinti sodriais padažais, šviežia mocarela ar gardi pica. Tačiau italai pietų ar vakarienės neįsivaizduoja ir be saldumynų – desertas yra tiesiog privalomas. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad italai gali didžiuotis didžiule desertų gausa. Vieni mums puikiai žinomi, kiti – galbūt girdėti mažiau, tačiau italai tikrai žino, kaip įtikti kiekvieno smaližiaus skoniui.


„Italai tikrai moka mėgautis saldumynais, o apie tiramisu, panakotą ar itališkus ledus „gelato“ tikriausiai esate ne tik girdėję, bet ir juos ragavę. Šie desertai ne tik yra tapę neoficialiais Italijos simboliais, bet taip pat itin pamėgti lietuvių. Itališki desertai žmonių mėgstami dėl skonių įvairovės: jie desertus ruošia ir stipresnių, ir subtilesnių skonių: nuo kavos, šokolado skonių iki gaivaus citrinų, uogų ar subtilaus grietinėlės“, – pasakoja T. Lauvray.


Italijoje desertai yra lygiai tokia pat svarbi kulinarijos paveldo dalis, kaip ir pica ar makaronai. Desertus šioje šalyje mėgstama valgyti netgi pusryčiams – vietoje mums priimtinų kiaušinių, sumuštinių ar košių italai pusryčiams dažnai persivalgyti nemėgsta ir rytais mėgaujasi kava, vaisiais, jogurtu arba kokiu nors tradiciniu skanėstu, pavyzdžiui, biscotti ar florentinais.


Tačiau ši šalis garsėja ne tik klasikiniais jau minėtais desertais. Italijoje mėgstama valgyti įvairius šaldytis ledų desertus ar šerbetus, šokolado ar kavos putėsius, taip pat ir įvairius pyragus: pradedant kavos ir baigiant citrinų. Kaip pasakoja konditerijos ekpertas, italai labai mėgsta ir tradicinius savo sausainius florentinus, biscotti ir amaretti.


T. Lauvray receptais, kurie yra ne tik itin lengvai paruošiami, bet ir akimirksniu mintimis nukels į saulėtąją Italiją.


Itališki florentinai



Itališki florentinai
Itališki florentinai
Shutterstock nuotr.


Jums reikės:


50g sūdyto sviesto


50g cukraus


50g klevų arba agavų sirupo


50g miltų


50g susmulkintų vyšnių


75 g migdolų dribsnių


50 g susmulkintų pistacijų


Apelsino žievelių


175g juodojo šokolado


Pagaminimas:


Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 180C. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Tuomet nedideliame puode ant silpnos ugnies, dažnai maišydami, ištirpinkite sviestą, cukrų ir sirupą. Viską nukelkite nuo ugnies ir į šį mišinį įmaišykite miltus, tuomet suberkite vyšnias, migdolų dribsnius, pistacijas bei tarkuotas apelsino žieveles ir viską išmaišykite kol susiformuos tešla. Tuomet paėmę šaukštą kabinkite pagamintą tešlą ir formuodami sausainius sudėkite viską ant paruoštų skardų. Sausainius kepkite apie 10min, kol šie gražiai pagels ir ištraukę iš orkaitės palikite juos atvėsti. Kol sausainiai vėsta, virš puodo su verdančiu vandeniu ištirpdykite šokoladą. Atvėsusius ir sustandėjusius sausainius aptepkite šokoladu ir dar kelias minutes palikite juos pastingti.


Biscotti



Biscotti
Biscotti
Shutterstock nuotr.



Jums reikės:


½ puodelio augalinio aliejaus


1 puodelis baltojo cukraus


3 ¼ puodeliai miltų


3 kiaušiniai


1 valgomasis šaukštas kepimo miltelių


1 šaukštas anyžių ekstrakto


Pagaminimas:


Pirmiausiai reikėtų iki 190 laipsnių įkaitinti orkaitę bei išklokite skardą kepimo popieriumi. Tuomet į vidutinio dydžio indą supilkite aliejų, sudėkite kiaušinius, cukrų ir anyžių ekstraktą bei viską išplakite, kol gerai susimaišys. Tuomet atskirame inde sumaišykite miltus ir kepimo miltelius ir juos supilkite į gautą kiaušinių ir cukraus mišinį. Išmaišykite tešlą. Tuomet ją padalinkite į dvi dalis. Kiekvieną tešlos gabalėlį išvoliokite į pailgos formos ritinį ir orkaitėje kepkite apie 25–30 min. tol, kol šis gražiai pageltonuos. Iškeptą tešlą nuimkite nuo skardos ir leiskite jai atvėsti. Kai tešla atvėso – supjaustykite ją į norimo dydžio gabalėlius. Supjaustytus sausainius vėl sudėkite į kepimo skardą ir pakepkite sausainius po 6-10 min ant kiekvienos pusės. Pageidaujantys į biscotti tešlą gali įmaišyti ir mėgstamų riešutų ar džiovintų vaisių bei uogų.


Amaretti



Amaretti
Amaretti
Shutterstock nuotr.



Jums reikės:


2 1/2 puodeliai migdolų miltų


1 1/4 puodelio cukraus


3 kiaušinių baltymai


1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto


1 arbatinis šaukštelis migdolų ekstrakto


Cukraus pudros pabarstymui


Pagaminimas:


Pirmiausiai iki 150 laipsnių įkaitinkite orkaitę ir išklokite skardą kepimo popieriumi. Virtuvinio kombaino pagalba sumaišykite migdolų miltus ir cukrų. Įpilkite vanilės ir migdolų ekstrakto ir viską maišykite keletą minučių. Tuomet sudėkite kiaušinius ir toliau maišykite tešlą, kol ši taps vientisa. Tuomet šaukštu išgriebkite tešlos gabaliuką, jį padėkite ant kepimo popieriaus ir apibarstykite cukraus pudra. Ant skardos išdėliotus tešlos gabalėlius kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min. Prieš patiekdami, sausainius atvėsinkite. Skanaus!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis