Kodėl į savo mitybos racioną turėtume įtraukti varškę?

Varškė nuo seno ant lietuvių stalo užėmė svarbią vietą. Dėl švelnaus skonio ją galima valgyti vieną ar derinti su kitais produktais, todėl ji yra mėgstama ir smaližių, ir pikantiškesnių užkandžių mėgėjų. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad virtuvėje improvizacijų ir receptų su varške – daugybė. Be to, tai puikus baltymų ir kalcio šaltinis.

„Varškė – vienas universaliausių produktų. Mėgautis varške galima ją tiesiog pagardinus grietine, mėgstamomis žolelėmis ar uogomis. Taip pat iš varškės galima ruošti įvairiausius blynus, apkepus, ja gardinti lazaniją. Patiekalus su varške dažniausiai nesudėtinga paruošti, o tikra savaitgalio vėlyvųjų pusryčių pažiba tapusius varškėtukus mėgsta ne tik vaikai“, – sako V. Juodkazienė.


Nėra tiksliai žinoma, kada varškė pradėta ruošti ir valgyti. Vis dėlto randama duomenų, kad panašus į varškę produktas buvo vartojamas dar Senovės Romos laikais. Romėnai jį valgė kaip užkandį, kartais pagardindami medumi ar pridėdami druskos. Labiausiai varškė buvo paplitusi Šiaurės ir Centrinėje Europoje. Lietuvoje ji taip pat nuo seno mėgstama.


Įdomu tai, kad, priešingai nei daugelis kitų tradicinių maisto produktų, varškei paplisti už Europos ribų gerokai užtruko. Į Šiaurės Ameriką atsikėlę naujakuriai ar imigrantai varškės į amerikiečių maisto racioną ilgą laiką taip ir neįvedė. Už Europos ribų ji pradėta vartoti ne taip ir seniai. Gali būti, kad taip galėjo atsitikti ir dėl to, kad šį produktą buvo sudėtinga ilgai išlaikyti šviežią ir atgabenti iš tolimesnių kraštų.


Vis dėlto šiais laikais, žmonėms keliaujant ir drąsiai ragaujant skirtingų virtuvių produktus, varškė užkariauja vis daugiau kraštų, kuriuose anksčiau ji vartojama nebuvo: varškę pamėgo ir Šiaurės Amerikos, Jungtinės Karalystės, netgi Japonijos gyventojai.


Varškę pagaminti nėra sudėtinga, tačiau skaičiuojama, kad 1 kg varškės reikia maždaug 7 litrų pieno. Taip pat iš varškės gaminami įvairiausi sūriai ir sūreliai.


Varškė itin populiari tarp žmonių, kurie skiria dėmesio subalansuotai mitybai. Joje yra daug naudingų medžiagų – tai puikus kalcio ir baltymų šaltinis. Varškė gali turėti teigiamą poveikį virškinimo sistemai ir yra lengvai pasisavinama, todėl dažnai įtraukiama į vaikų valgiaraščius.


„Siekiant, kad mityba būtų visavertė, į racioną reikėtų įtraukti ir varškę. Joje esančios medžiagos organizmui suteikia energijos. Tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį į tinkamas varškės laikymo sąlygas, nes sugedę pieno produktai – itin kenksmingi žmogaus organizmui. Suvalgius sugedusios varškės galima apsinuodyti, todėl siūloma šaldytuve šviežią varškę laikyti ne ilgiau kaip tris dienas, arba tiek, kiek nurodoma ant etiketėje esančios galiojimo datos“, – pabrėžia V. Juodkazienė.


Anot maisto ekspertės, varškę puikiai tinka gardinti ne tik uogomis, bet ir prieskoninėmis žolelėmis ar daržovėmis. Iš jos galima ruošti užkandžius, pagrindinius patiekalus, saldžius ar sūrius gaminius. Kai kuriuose patiekaluose varške galima pakeisti ir mėsą.


O Europos šalyse varškę ypač mėgstama naudoti ir įvairiuose kepiniuose bei desertuose, Pavyzdžiui, šveicarai turi savo pyrago su varške receptą, kurį vadina quarktorte, vokiečiai ruošia käsekuchen, čekai gamina tvarohovnik, lenkai – sernik, o olandai kwarktaart.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis