Populiarėja iš jūržolių gaminami traškūs užkandžiai: kuo jie naudingi?

Produktai su jūros dumbliais Lietuvoje tampa jau ne egzotika, o kasdieniu pirkėjų pasirinkimu. Stiprėjant sveikos gyvensenos ir mitybos tendencijoms, visame pasaulyje jūros dumbliai sulaukia vis daugiau dėmesio, nes yra vertingas naudingų maistinių medžiagų šaltinis. Tendencija neaplenkia ir Lietuvos – jūros dumblių paklausa auga.

„Įvairūs jūros dumblių gaminiai įsitvirtina tarp kitų maisto produktų, kurie vadinami supermaistu: bolivinių balandų, šilauogių, avokadų, batatų ar lapinių kopūstų. Gaminių iš jūros dumblių paklausa pernai buvo daugiau negu pusantro karto didesnė lyginant su 2019 metais. Todėl galima sutikti su dietistais bei sveikos mitybos ekspertais, teigiančiais, jog būtent šios gėrybės iš jūros gelmių šiemet pasaulyje taps ryškia supermaistui priskiriamų produktų žvaigžde, o patiekalų su šiuo ingredientu įvairovė smarkiai išsiplės“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.


E. Dapkienė pastebi, kad pernai labiausiai didėjo iš jūržolių gaminamų užkandžių ir traškučių pardavimai. Taip pat jūros dumblių produktų paklausa atspindėjo ir augantį Japonijos bei Tailando virtuvių populiarumą.


Greta įprastų sušių, kurie susukami į jūros dumblių lapelius, pernai pirkėjai taip pat noriai rinkosi iš jūros dumblių pagamintas salotas, sūdytus ir marinuotus jūros kopūstus, jūros dumblių užkandį su alyvuogių aliejumi. Dėmesio sulaukė pernai asortimente atsiradusi naujovė – pikantiškų ir aštrių skonių jūržolių produktai, kuriuos pristatė lietuviškas prekės ženklas „Zigmas“.


Augantys jūros dumblių pardavimai prekybos tinklo parduotuvėse yra fiksuojami jau 5 metus iš eilės, o tai prekybininkus skatina ieškoti naujovių ir siūlyti jas savo klientams. „Įprasta, kad džiovintų jūros dumblių produktai labiausiai siejami su sušiais, tačiau iš šių gėrybių galima lengvai pasigaminti ir gausybę kitokių sveikų patiekalų – užkandžių, salotų ir net sriubų“, – teigia Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.


Maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad jūros dumblių produktuose gausu A ir B grupės vitaminų, taip pat – folio rūgšties, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, vitaminų C, D ir K, kalio ir geležies. Šie produktai dar turtingi jodo, kuris reikalingas tinkamai skydliaukės veiklai.


Džiovinti ir suslėgti jūros dumblių lapeliai savo skoniu primena špinatus. Jie puikiai dera su makaronais ar ryžiais, tinka garnyrams. B. Baratinskaitė siūlo namuose išbandyti tris paprastus receptus ir mėgautis skoniais, kuriuos padeda sukurti jūržolių gaminiai.


Sušildanti sriuba


Reikės:


2-3 lapelių „Nori“ jūros dumblių, pusės paprikos, kelių kopūsto lapų, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, kubelio vištienos sultinio, kelių griežinėlių imbiero, vienos žaliosios citrinos, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, šaukštelio džiovintų bazilikų, šaukštelio ciberžolės, žiupsnelio maltų kajeno pipiro.


Gaminimas: Sriubos puode pakaitinkite aliejų. Suberkite baziliką, ciberžolę, kajeno pipirus, smulkintą svogūną ir česnaką. Viską sumaišykite ir pakepinkite kelias minutes. Tada sudėkite susmulkintą papriką, kopūstą ir pakaitinkite maišydami maždaug minutę. Supilkite vištienos sultinį, įmeskite sutrinto imbiero ir užvirkite. Išjunkite kaitrą ir į puodą įspauskite žaliosios citrinos sulčių, sudėkite jūros dumblių lapelius. Leiskite 5 minutes pastovėti ir tada galite patiekti į dubenėlius.


Užkandis su tunu


Reikės:


3 lapelių „Nori“ jūros dumblių, 1 mažos skardinės konservuoto tuno, 1 morkos, 1 agurko, šiek tiek poro, sezamo sėklų, 2 šaukštų majonezo, kelių lašų „Tabasco“ arba kito aštraus padažo.


Gaminimas: sumaišykite tuną su majonezu, sutarkuokite morką ir agurką plonais šiaudeliais, susmulkinkite porą. Perpjaukite jūros dumblių lapelius per pusę ir ant jų dėkite su majonezu sumaišytą tuną, tada – daržoves, o ant viršaus pabarstykite sezamo sėklų ir galiausiai užlašinkite aštraus padažo.


Greitai paruošiamos salotos


Reikės:


10 lapelių „Nori“ jūros dumblių, 1 šaukšto sojos padažo, 2 šaukštų sezamų aliejaus, 1 šaukšto ryžių acto, 2 šaukštų vandens, griežinėlio šviežio imbiero, 1 skiltelės česnako, 1 šaukšto sezamo sėklų, saujos susmulkintų svogūnų laiškų.


Gaminimas: Sukarpykite arba supjaustykite jūros dumblių lapelius maždaug 1 cm pločio juostelėmis, sudėkite į dubenį. Sumaišykite sojos padažą, sezamų aliejų, actą, vandenį, sutrintą imbierą bei sutrintą skiltelę česnako. Pasigamintą padažą supilkite ant jūros dumblių juostelių – leiskite padažui į jas įsigerti, švelniai maišydami 1-2 minutes. Ant viršaus užberkite sezamo sėklų ir svogūno laiškų.

 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis