3 negirdėti receptai su moliūgais, mėgstantiems saldžiai

Artėjant Helovinui tėveliai iš dėžių pradeda traukti specialius kostiumus savo atžaloms ir kartu su jais iš moliūgų skaptuoti įvairaus dydžio ir formų žibintus. Pripažinkime, jei Šv. Kalėdų laikotarpis neįsivaizduojamas be dubens mandarinų ir šeštadienio vakarų žiūrint neklaužados Kevino nuotykius, Helovinas neatsiejamas nuo siaubo filmų, šiurpių istorijų pasakojimų ir moliūgų. Greičiausiai, dėl šios priežasties jų dažnai įsigyjame daugiau, nei spėjame suvalgyti ar panaudoti kaip namų puošmeną.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad turbūt ne vienas esame patyrę, kai pasigaminome visus tradicinius patiekalus – uogienes, daržovių troškinius, sriubas – o vienas užsilikęs moliūgas, regis, taip ir bus nepanaudotas. Esminis klausimas – kur jį dėti? Maisto ekspertė siūlo neskubėti jo atiduoti šeimos nariams ar kaimynams, o panaudoti desertui, kuriuo pradžiuginsite visus.


„Virtuvėje dažnai besisukančiam žmogui jau seniai žinoma, kad daržovės nebėra vien tradicinių patiekalų su mėsa ar žuvimi ingredientas. Jų panaudojimo galimybės yra gerokai platesnės. Moliūgas taip pat ne išimtis – ši daržovė puikiai įkomponuojama į pusryčių meniu, pavyzdžiui, ruošiant omletą, košę ar sveikuolišką kokteilį, o taip pat gaminant saldžius gaminius“, – pasakoja maisto žinovė.


Anot V. Juodkazienės, artėjanti Helovino šventė yra puikus metas išbandyti moliūgus gaminant desertus savo atžaloms, juos pačius įtraukiant į šį procesą. 


„Šiais metais Heloviną, tikriausiai, švęsime siauresniame rate, bet tai puiki proga atrasti ar sukurti naujas savo šeimos tradicijas. Saldžių patiekalų gaminimas kartu gali būti viena jų“, – teigia maisto ekspertė. 


Ji siūlo kartu su atžalomis pagaminti pyragą, saldainius, taip parodant vaikui, kad gaminimas namie gali būti malonumas. Galiausiai, visi kartu galėsite mėgautis sveikesne saldumynų alternatyva ir be didelių pastangų padidinsite suvartojamų daržovių kiekį.


Namie pagaminti saldainiai, pyragas, vafliai – ar kada bandėte juos paruošti naudodami moliūgą? Jei atsakėte ne, V. Juodkazienė rekomenduoja ilgai nedelsti ir pažada, kad gailėsis tie, kas neišbandys nė vieno iš pasiūlytų receptų.


Moliūginiai saldainiai


Jums reikės:


1 kg moliūgo

250 g rudojo cukraus

1 vnt. citrinos

1 vnt. mažo apelsino.


Paruošimas


Gabaliukais supjaustytą moliūgą užberkite cukrumi ir palaikykite per naktį. Atsiradus sultims moliūgus išgriebkite, o į cukraus sirupą įtarkuokite citrinų ir apelsinų žieveles, įspauskite vaisių sultis. Užvirintą karštą sirupą užpilkite ant moliūgų. Palikite pastovėti kambario temperatūroje apie 16 valandų. Praėjus nurodytam laikui viską su sirupu ir moliūgo gabalėliais virkite kaip uogienę. Atkreipkite dėmesį, kad moliūgai neištižtų. Vėliau moliūgų gabaliukus išimkite ir džiovinkite orkaitėje 70 laipsnių temperatūroje, kol jie bus Jūsų norimos tekstūros.




Moliūginiai saldainiai
Moliūginiai saldainiai
Shutterstock nuotr.



Pyragas su moliūgu ir cinamonu


Jums reikės:


500 g moliūgo

250 g speltos miltų

150 g rudojo cukraus

3 vnt. kiaušinių

150 g sviesto

100 g riešutų

1 v. š. citrinų sulčių

3 a. š. kepimo miltelių

2 a. š. cinamono

1 a. š. vanilinio cukraus


Paruošimas


Kiaušinius kartu su cukrumi gerai išplakite, vėliau įdėkite sviestą ir plakite iki vientisos masės. Tuo metu moliūgą smulkiai sutarkuokite, apšlakstykite citrina, apibarstykite cinamonu. Viską įmaišykite į kiaušinių masę. Pamažu berkite miltus su kepimo milteliais, galiausiai įmaišykite smulkintus riešutus. Viską gerai sumaišykite ir gautą masę dėkite į kepimo popieriumi išklotą formą. 170 C įkaitintoje orkaitėje kepkite 60 min. tol, kol paviršius gražiai paruduos.



Pyragas su moliūgu ir cinamonu
Pyragas su moliūgu ir cinamonu
Shutterstock nuotr.




Puriausi vafliai su moliūgu



Puriausi vafliai su moliūgu
Puriausi vafliai su moliūgu
Shutterstock nuotr.



Jums reikės:


1 stiklinės speltos miltų

1 stiklinės moliūgų tyrė

1 stiklinės pieno

2 kiaušinių

40 g tirpinto sviesto

3 v. š. rudojo cukraus

1 a. š. kepimo miltelių

1 a. š. cinamono

1 a. š. imbiero

Tarkuoto ar malto muskato (pagal skonį)


Paruošimas


Miltus, cukrų, krakmolą ir prieskonius išmaišykite, gerai persijokite. Tuo metu atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų, pastaruosius išplakite iki standžių putų, o trynius, pieną, moliūgo tyrę gerai išplakite šakute. Į gautą masę pilkite sviestą, suberkite sausus ingredientus ir išmaišykite. Maišykite tol, kol neliks sausų miltų, sudėkite išplaktus baltymus ir viską dar kartą permaišykite. Kepkite įkaitintoje vaflinėje, patiekite su agavų, klevų sirupu, šaldytomis ar šviežiomis uogomis. 





Daugiau informacijos:

Vaida Budrienė

„Iki“ komunikacijos vadovė

Mob. tel. +370 686 56010

El. p. vaida.budriene@iki.lt 










Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis