6 originalūs vegetariški receptai

Traškios avinžirnių salotos



Traškios avinžirnių salotos
Traškios avinžirnių salotos
Vida Press



Reikės:


15 ml sojų padažo,

30 ml medaus,

½ šaukštelio malto cinamono,

1 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos,

žiupsnelio malto kumino,

30 ml alyvuogių aliejaus,

10 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių,

1 skardinės nukoštų avinžirnių.


Salotoms:


15 ml citrinų sulčių,

šaukštelio Dižono garstyčių,

30 ml alyvuogių aliejaus,

salotų lapų mišinio,

1 saldžiarūgščio obuolio, be sėklalizdžio ir supjaustyto riekelėmis,

1 mažo plonomis riekelėmis supjaustyto pankolio svogūnėlio,

50 g karijų riešutų.


Sumaišykite sojų padažą, medų, prieskonius, alyvuogių aliejų ir citrinų sultis. Šiuo marinatu apipilkite avinžirnius ir palikite 15 minučių. Pasimarinavusius avinžirnius pakaitinkite keptuvėje ant vidutinės ugnies apie 5 minutes, kol paskrus. Atidėkite į šalį, kad atvėstų.


Salotų padažui sumaišykite citrinų sultis, garstyčias ir alyvuogių aliejų. Į didelį dubenį sudėkite salotų lapus, obuolį ir pankolį, užpilkite padažu ir gerai išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų. Ant viršaus suberkite avinžirnius ir apibarstykite karijų riešutais.


Burokėlių ir rikotos koldūnai su smidrais



Burokėlių ir rikotos koldūnai su smidrais
Burokėlių ir rikotos koldūnai su smidrais
Vida Press



Reikės:


250 g kubeliais supjaustytų virtų burokėlių,

100 g rikotos sūrio,

50 g fetos sūrio,

šviežių žirnių daigų,

1 sutrintos česnako skiltelės,

maltų juodųjų pipirų,

1 pakelio „Wonton“ tešlos,

1 išplakto kiaušinio,

70 g sviesto,

12 šviežių šalavijų lapelių,

100 g per pusę išilgai perpjautų smidrų,

100 ml tarkuoto parmezano sūrio.


Pasigaminkite įdarą: burokėlius, rikotos ir fetos sūrius sutrinkite maišytuvu. Įmaišykite česnaką ir žirnelių daigus, apibarstykite juodaisiais pipirais. Su pjaustikliu arba apversta stikline iš „Wonton“ tešlos lakštų išsipjaukite apskritimus. Šaukštu uždėkite įdaro.


Tešlos kraštus patepkite kiaušinio plakiniu. Ant viršaus uždėkite antrą tešlos apskritimą. Švelniai spausdami tešlą išstumkite orą – pradėkite spausti nuo įdaro ir palengva judėkite kraštų link.


Puode užvirinkite vandenį. Į verdantį vandenį dėkite po keturis raviolius, virkite ant silpnos ugnies 2–3 minutes. Išimkite raviolius su kiaurasamčiu.


Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite šalavijų lapelius ir smidrus. Smidrus pakepinkite kelias minutes, kol suminkštės.


Patiekite raviolius su smidrais ir sviestu, viską apibarstę parmezano sūriu.


„Wonton“ tešla


Šios tradicinės kinų koldūnų tešlos ieškokite azijietiškų maisto produktų parduotuvėse. Tačiau ją galima pasigaminti ir patiems, tik prireiks šiek tiek daugiau kantrybės nei gaminant tešlą įprastiems koldūnams.


Reikės: 2,5 puodelio kvietinių miltų, 1–1,5 puodelio atvėsinto virinto vandens, 3 šaukštų saulėgrąžų aliejaus, trupučio cukraus, druskos pagal skonį. Miltus keletą kartų persijokite, kad būtų purūs, suberkite druską ir cukrų, supilkite aliejų ir lengvai sumaišykite su miltais. Minkydami tešlą po truputį pilkite vandenį, kol tešla bus tinkamos konsistencijos. Tuomet įdėkite tešlą į šaldytuvą pastovėti 15 min.



Blyneliai su aštriais žirneliais ir bulvėmis



Blyneliai su aštriais žirneliais ir bulvėmis
Blyneliai su aštriais žirneliais ir bulvėmis
Vida Press



Reikės:


2 nuskustų bulvių,

250 ml šviežių, išvirtų žirnelių,

saulėgrąžų arba žemės riešutų aliejaus,

1 žaliosios citrinos žievelės,

kelių bazilikų lapelių,

1–2 šviežių supjaustytų aitriųjų paprikų,

15 g sutarkuoto šviežio imbiero,

1 susmulkintos česnako skiltelės,

½ šaukštelio garstyčių sėklų,

1 šaukštelio maltos ciberžolės,

šviežiai spaustų citrinų sulčių,

1 didelio smulkiais kubeliais supjaustyto ir pasūdyto baklažano (galite nenaudoti),

šviežių kalendrų.


Blyneliams:


250 ml avinžirnių miltų,

250 ml kepinių miltų,

½ šaukštelio sodos,

½ šaukštelio garstyčių sėklų,

½ šaukštelio malto kumino.


Įdarui išvirkite bulves ir sutrinkite bulvių košę. Keptuvėje pašildykite 30 ml aliejaus ir sudėkite smulkintą žaliosios citrinos žievelę, susmulkintus bazilikų lapelius, smulkintas aitriąsias paprikas, tarkuotą imbierą, smulkintą česnaką, garstyčių sėklas ir ciberžolę. Kelias minutes viską pakepinkite, kol garstyčių sėklos pradės sproginėti, tuomet nukelkite nuo ugnies ir sumaišykite su bulvių koše. Pagardinkite pagal skonį druska ir citrinų sultimis.


Keptuvėje įkaitintame aliejuje kepkite baklažano kubelius, kol apskrus ir suminkštės. Nukelkite nuo ugnies ir pagardinkite šviežiomis kalendromis.


Blyneliams sumaišykite abiejų rūšių miltus, sodą, garstyčių sėklas ir kuminą. Įpilkite 480 ml šalto vandens ir gerai išmaišykite.


Keptuvėje ant vidutinės ugnies pašildykite nedidelį kiekį aliejaus. Įpilkite šaukštą tešlos ir judindami keptuvę paskleiskite per visą perimetrą, kad susiformuotų plonas lietinis. Kepkite, kol iškeps lietinio viršus. Ant lietinio šaukštu paskleiskite įdarą, uždėkite baklažano. Susukite lietinį su įdaru, patiekite karštą.


Jei mėgstate aštriau, įdarui naudokite ir aitriųjų paprikų sėklytes.


Saldūs kukurūzai ir pupelės tešloje su avokadų salsa


2 virtų kukurūzų burbuolių (virkite 10 min.),

125 ml nukoštų „Cannellini“ pupelių,

50 ml kukurūzų košės,

125 ml savaime kylančių miltų,

žiupsnelio malto kumino,

2 smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų,

400 ml pasukų,

2 didelių, lengvai išplaktų kiaušinių,

20 ml saldžiai aštraus padažo,

saulėgrąžų aliejaus kepti.


Nuo kukurūzų burbuolių nupjaustykite kukurūzus ir sudėkite į maisto smulkintuvą kartu su pupelėmis. Smulkinkite, tačiau ne per daug, turi likti gabalėlių. Gautą masę sukrėskite į dubenį ir sumaišykite su kukurūzų koše, miltais, kuminu, svogūnų laiškais, 180 ml pasukų ir kiaušiniais. Gerai išmaišykite ir palikite 20 minučių. Sumaišykite likusias pasukas su saldžiai aštriu padažu.


Keptuvėje pašildykite truputį aliejaus, pilkite po šaukštą tešlos ir pavartydami kelis kartus apkepkite abi blynelių puses, kol apskrus. Nusausinkite juos ant popierinio rankšluosčio.


Patiekite šiltus ar kambario temperatūros su pasukų ir saldžiai aštriu padažu bei avokado salsa.


Avokadų salsa


Reikės:


1 avokado,

125 ml virtų saldžiųjų kukurūzų,

smulkiai pjaustyto nedidelio raudonojo svogūno,

smulkintų šviežių kalendrų,

15 ml citrinų sulčių,

šaukštelio alyvuogių aliejaus.


Supjaustykite avokadą smulkiais kubeliais, sumaišykite su kukurūzais, svogūnu, kalendra, citrinų sultimis ir aliejumi.


Daržovių fritata



Daržovių fritata
Daržovių fritata
Vida Press



Reikės:


8 mažų morkų, nuskustų ir perpjautų per pusę,

8 cukinijų, supjaustytų juostelėmis,

100 g šviežių smidrų, supjaustytų 4 cm gabaliukais,

4 didelių kiaušinių,

60 ml graikiško jogurto,

žiupsnelio džiovintų bazilikų,

15 ml šviežių žirnių daigelių,

80 ml tarkuoto parmezano,

1 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės,

šviežių žolelių ar salotos lapų.


Didesniame puode virkite morkytes, po penkių minučių į puodą su morkomis sudėkite cukinijas ir smidrus. Virkite, kol daržovės suminkštės. Gerai nukoškite.


Dubenyje išplakite kiaušinius, į išplaktus kiaušinius sudėkite jogurtą, žoleles, 30 ml parmezano ir citrinos žievelę.


Gerai išmaišykite. 20 centimetrų kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite daržoves, ant daržovių užpilkite kiaušinių plakinį. Užbarstykite dar 30 ml parmezano. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.


Išėmę iš orkaitės leiskite kelias minutes pravėsti, supjaustykite kvadratais. Patiekite su šviežiomis žolelėmis ar salotų lapeliais, apibarstykite likusiu parmezanu.


Ryžiai su daržovėmis ir minkštai virtais kiaušiniais



Ryžiai su daržovėmis ir minkštai virtais kiaušiniais
Ryžiai su daržovėmis ir minkštai virtais kiaušiniais
Vida Press



Reikės:


250 ml „Basmati“ ryžių,

125 ml raudonosios bolivinės balandos,

45 ml žemės riešutų arba saulėgrąžų aliejaus,

2 smulkiai pjaustytų porų,

2 sutrintų česnako skiltelių,

1–2 smulkintų aitriųjų paprikų,

maltų gvazdikėlių,

750 g daržovių mišinio (galite naudoti užšaldytas arba pasigaminti patys),

30 ml sojų padažo,

15 ml pomidorų pastos,

100 g spindulinių pupuolių daigų,

4 smulkintų svogūnų laiškų,

30 ml pakepintų žemės riešutų,

4 didelių kiaušinių.


Atskirai išvirkite bolivinę balandą ir ryžius, atidėkite į šalį, kad atvėstų. Didelėje keptuvėje pakaitinkite šiek tiek aliejaus, sudėkite porus ir pakepinkite ant silpnos ugnies 5 minutes. Suberkite česnaką, aitriąsias paprikas, gvazdikėlius ir dar porą minučių pakepkite. Viską išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį. Keptuvėje pakaitinkite likusį aliejų ir sudėkite daržoves, kepkite ant stiprios ugnies, kol suminkštės. Sudėkite ryžius, bolivinę balandą ir likusius ingredientus, išskyrus kiaušinius. Kaitinkite, kol viskas sušils. Atskirai išvirkite kiaušinius, nepervirkite, kiaušiniai turi būti minkštai virti. Ryžių, bolivinės balandos, daržovių mišinį bei porus išdalinkite į dubenėlius, iš kurių valgysite, ant viršaus uždėkite per pusę perpjautus minkštai virtus kiaušinius. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis