7 receptai su grybais, kuriuos verta išbandyti

Grybų sezonas šiemet buvo ypač gausus ir sėkmingas: jų šaldytų, marinuotų, džiovintų, sūdytų raugintų – pilnos lentynos. Kviečiame išmėginti naujų receptų su grybais, kuriuos galėsite patiekti ir ant šventinio stalo.

Makaronai su voveraitėmis


Skanu ir paprasta!


4 porcijos


REIKĖS: 300 g spagečių arba juostelių, 400 g voveraičių, 50 g sviesto, 2 česnako skiltelių, žiupsnelio aitriosios paprikos, druskos ir pipirų, 0,5 citrinos sulčių, 4 šaukštų tarkuoto parmezano, saujos šviežių bazilikų.


Shutterstock nuotr.


Makaronus suberkite į sūdytą verdantį vandenį ir virkite tiek, kiek nurodyta ant pakuotės. Nuvalykite voveraites ir perpjaukite pusiau. Įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir sudėkite voveraites, smulkintus česnakus, suberkite aitriąją papriką. Kepkite 4 minutes nuolat maišydami. Sumažinkite ugnį ir apšlakstykite citrinos sultimis, įberkite druskos ir kepkite dar 5 minutes. Išvirtus makaronus nusunkite, sudėkite į lėkštes ir užpilkite ant jų voveraičių. Pagardinkite tarkuotu parmezanu ir bazilikų lapeliais.


Patarimas! Kad verdami makaronai nesuliptų, į vandenį įpilkite šaukštą aliejaus.


Jautienos kepsniai su baravykais


REIKĖS: 800 g jautienos nugarinės, saujos prieskoninių žolelių (tinka bazilikai, kalendros, čiobreliai, krapai), šaukšto alyvuogių aliejaus, 200 g baravykų, 50 g sviesto, 150 ml baltojo sauso vyno, žiupsnelio druskos ir pipirų, rozmarinų šakelių papuošti.


Jautieną pamarinuokite: susmulkinkite prieskonines žoleles ir įtrinkite jomis nugarinę, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite pipirais ir palikite 15 minučių. Paruoškite grybus: nuvalykite, susmulkinkite ir kepkite įkaitintoje keptuvėje, kol suminkštės. Tada supilkite vyną ir maišydami troškinkite 2 minutes. Gerai įkaitinkite kitą keptuvę. Jokiu būdu nepilkite į ją aliejaus ir nedėkite sviesto. Nugarinę supjaustykite į keturias dalis ir apkepkite iš abiejų pusių vartydami kas 2 minutes. Kepsnius sudėkite į lėkštes ir apipilkite baravykų padažu. Papuoškite rozmarinų šakelėmis.


Shutterstock nuotr.


Kaip gerai iškepti jautienos kepsnius


Pataria restorano „T'iana“ virtuvės šefas Jaroslavas Girdzijevskis:


„Kepsniams naudokite vidurinę nugarinės dalį – ji yra minkščiausia. Arčiau galvos esanti dalis kietesnė, ji labiau tinka karpačui ar totoriškam kepsniui. Prieš kepdami jautieną pamarinuokite, tada mėsa bus švelnesnė ir minkštesnė, o prieskoninės žolelės suteiks aromato. Svarbiausia tinkamai iškepti – neperkepti ir neišdžiovinti mėsos. Kepsnius dėkite į labai gerai įkaitintą keptuvę ir kiekvieną pusę kepkite ne ilgiau nei 2 minutes. Neretai daroma klaida, kai pradedama pernelyg dažnai vartyti stengiantis mėsą kuo geriau iškepti. Taip darydami kepsnius arba sudeginsite, arba perkepsite ir jie bus kieti, sausi, praradę aromatą bei skonį.“


SVARBU! Marinuodami jautieną nedėkite druskos – ji ištraukia visas mėsoje esančias sultis.


Pievagrybių apkepėlė su bulvėmis


4 porcijos


REIKĖS: 5 didelių bulvių, 2 svogūnų, 2 šaukštų aliejaus, žiupsnelio druskos ir pipirų, 150 g pievagrybių, 30 g sviesto, 100 g tarkuoto kietojo sūrio, 200 ml grietinėlės, 200 ml pieno, 50 g svogūnų laiškų.


Vida Press


Nuskuskite bulves ir sudėkite į sūdytą verdantį vandenį. Virkite apie 15 minučių, nusunkite ir leiskite atvėsti. Vėliau supjaustykite jas gabaliukais. Nulupkite ir susmulkinkite svogūnus, sudėkite juos į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir kepkite apie 10 minučių ant silpnos ugnies. Nuvalykite ir supjaustykite pievagrybius, sudėkite juos į keptuvę su svogūnais, pagardinkite druska. Kepkite 8 minutes, vis pamaišydami. Iškeptus pievagrybius sumaišykite su bulvėmis ir sudėkite į sviestu išteptą kepimo formą. Apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu, įpilkite grietinėlės, pieno ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 200 ºC temperatūroje apie 25 minutes. Patiekite papuošę smulkintais svogūnų laiškais.


Patarimas! Pievagrybių, kaip ir daugelio kitų grybų, geriau neplauti, kad neprisigertų vandens ir neprarastų skonio. Pakanka nulupti odelę.


Grybų šaltiena


4 porcijos


REIKĖS: 600 g voveraičių, skiltelės česnako, šaukšto alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų, šaukštelio baltojo vyno, 0,5 šaukštelio citrinų sulčių, 2 šaukštelių želatinos, 125 ml sultinio, saujos salotų, 8 vyšninių pomidorų papuošti.


Vida Press


Gerai nuvalytas voveraites perpjaukite pusiau. Mažų nesmulkinkite – šaltienoje jos atrodys ypač dailiai. Sutrinkite česnaką ir sudėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Kepkite 3 minutes, tada suberkite smulkintas voveraites. Apibarstykite jas druska ir pipirais, supilkite vyną, citrinų sultis ir vandenį. Kepkite apie 5 minutes. Nukelkite keptuvę nuo ugnies, supilkite sultinyje išbrinkintą želatiną ir atsargiai išmaišykite. Supilstykite tyrę į indelius ir leiskite jai atvėsti. Įdėkite į šaldytuvą ir palaikykite 3–4 valandas. Kai sustings, apverskite indą ant lėkštės ir atsargiai išimkite šaltieną. Patiekite su salotų lapais ir vyšniniais pomidorais.


Šiltos lęšių salotos su grybais ir špinatais


Salotoms tinka visi grybai. Baravykų, voveraičių, rudmėsių, pievagrybių, kelmučių, raudonviršių nebūtina apvirti. Visus kitus grybus reikėtų pavirti 15 minučių.


Shutterstock nuotr.


REIKĖS: 400 g lęšių, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 nedidelės svogūno galvutės, 250 g bet kokių grybų, 2 šaukštelių obuolių acto, 2 šaukštų garstyčių, žiupsnelio druskos ir pipirų, 300 g špinatų, 150 g fetos.


Sudėkite lęšius į verdantį vandenį ir virkite ant silpnos ugnies apie 25 minutes. Išvirę nusausinkite ir palikite atvėsti. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite smulkintus svogūnus, grybus. Kepkite ant vidutinės ugnies vis pamaišydami. Kai grybai suminkštės, sudėkite lęšius, garstyčias, supilkite obuolių actą. Pagardinkite druska ir pipirais ir kepkite dar 2 minutes. Sudėkite į lėkštes, papuoškite špinatų lapais, apibarstykite fetos gabalėliais.


Grybais įdarytos keptos bulvės


4 porcijos


REIKĖS: 4 didelių bulvių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 50 g sviesto, 500 g šviežių miško grybų, žiupsnelio druskos ir pipirų, svogūno, 3 česnako skiltelių, 200 ml baltojo sauso vyno, 200 ml jautienos sultinio, šaukšto smulkintų peletrūnų, 2 šaukštų smulkintų čiobrelių.


Vida Press


Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros. Nuplautas bulves sudėkite į indą, subadykite šakute ir apšlakstykite aliejumi. Pašaukite į orkaitę ir kepkite valandą. Nuvalykite ir supjaustykite grybus. Įkaitinkite keptuvę, ištirpinkite joje sviestą ir sudėkite grybus. Įberkite druskos, pipirų ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 20 min. Tada sudėkite smulkintus česnakus, svogūnus ir kepkite dar 8 minutes. Įpilkite vyno, įdėkite smulkintų peletrūnų, čiobrelių ir kepkite, kol vynas išgaruos. Iškepusias bulves ištraukite iš orkaitės, viršuje įpjaukite ir uždėkite ant jų keptų grybų. Patiekite su grietine.


Gnočiai su baravykais


4 porcijos


REIKĖS: 600 g bulvių, 2 kiaušinių, 400 g miltų, šaukštelio druskos, 400 g baravykų, 200 g kietojo sūrio, bazilikų lapelių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus.


Shutterstock nuotr.


Bulves nuskuskite ir sudėkite į verdantį vandenį. Virkite, kol suminkštės. Tada sutrinkite jas trintuvu. Išplakite kiaušinių trynius su druska, į plakinį sudėkite trintas bulves ir išmaišykite. Suberkite miltus ir vėl gerai išmaišykite. Iš tešlos padarykite nedidelius gnočius. Užkaiskite puodą su vandeniu, įberkite druskos. Kol vanduo užvirs, paruoškite grybus. Nuvalytus ir supjaustytus baravykus sudėkite į įkaitintą keptuvę su aliejumi. Įberkite druskos, pipirų. Kepkite, kol grybai suminkštės. Į verdantį vandenį sudėkite gnočius ir virkite apie 5 minutes. Nusunkite, sudėkite į lėkštes, apipilkite grybų padažu. Patiekalą pagardinkite tarkuotu parmezanu ir bazilikais.


Patarimas! Patiekalą galite pagardinti daržovėmis ir kokosų padažu: kepdami grybus įpilkite 6 šauktus kokosų aliejaus ir įdėkite smulkintų paprikų ar porų griežinėlių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis