6 dar negirdėti receptai su lašiša

Pikantiška, gražiai rausva, labai gardi – lašiša dažnai pelno žuvies-karalienės titulą. Dėl švelnaus skonio atsiveria plačios galimybės eksperimentuoti – ją galima kepti, skrudinti ant grotelių, virti aliejuje ar garuose... Šįkart paragaukite kai ko ypatingo – švelnia glazūra dengtos lašišos, sočių pyragėlių ar skandinavų virtuvėje pamėgto gravlax.


Sūdyta lašiša su burokėliais ir krapais


Sūdyta lašiša, arba lašiša gravlax, yra itin populiari skandinavų virtuvėje. Per naktį laikoma druskos, cukraus ir krapų draugijoje lašiša įgauna įstabų skonį, o burokėliai suteikia gražią spalvą.



Sūdyta lašiša su burokėliais ir krapais
Sūdyta lašiša su burokėliais ir krapais
Vida Press



Reikės:


1 didelės lašišos pusės su oda,

1/2 puodelio rupios rožinės Himalajų druskos,

1/2 puodelio cukraus,

100 g tarkuotų šviežių burokėlių,

10 g smulkintų šviežių krapų,

maltų pipirų,


Patiekimui: skrudintos baltos duonos riekelių, riebios grietinės, žalumynų.


Dubenyje sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus. Lašišą nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir guldykite į švarų dubenį odele į apačią. Padenkite paruoštu marinatu. Paslėkite lėkšte ar kitu sunkesniu indu. Statykite į šaldytuvą maždaug parai. Kas 4–6 valandas lašišą apverskite, kad sūrymas tolygiai įsigertų į visą lašišos gabalą.

Maždaug po 24 valandų žuvį išimkite, nuvalykite krapus ir nusausinkite naudodami popierinį rankšluostį – taip pašalinsite druskos perteklių. Žuvį pjaustykite labai plonomis riekelėmis, patiekite su skrudinta duona, grietine, žalumynais.


Geras patarimas


Jei neturite šviežios lašišos arba biudžetas neleidžia įsigyti šios, sutikime, nepigios žuvies, naudokite upėtakius! Patiekalai nė kiek nenukentės.


Lašišos sevičė


Lašišos ir citrinų tandemas yra klasikinis, bet niekad nepabostantis. Šių kontrastingų skonių pynė – atgaiva tiek tradicinių, tiek išskirtinių skonių gerbėjams.



Lašišos sevičė
Lašišos sevičė
Vida Press



Reikės:


800 g lašišos, be kaulų, be odos, plonai pjaustytos,

¼ puodelio šviežiai spaustų citrinų sulčių,

¼ puodelio šviežiai spaustų žaliųjų citrinų sulčių,

2 sunokusių griežinėliais supjaustytų avokadų,

žalumynų,

lengvo sojų padažo.


Salotoms:


1 nedidelio raudonojo svogūno, pjaustyto plonais griežinėliais,

1 nedidelio smulkiai pjaustyto raudonojo pipiro,

1 smulkiai kapotos aitriosios paprikos,

2 gerai prinokusių pomidorų, be sėklų, nuluptų ir supjaustytų kubeliais;

2 šaukštų alyvuogių aliejaus,

2 šaukštų šviežių smulkintų kalendrų.



Lašišą užpilkite citrinų ir žaliųjų citrinų sultimis, indą uždenkite ir statykite į šaldytuvą – taip marinuokite mažiausiai pusvalandį (galite laikyti iki poros valandų, priklausomai nuo to, kokio skonio intensyvumo norite). Visus salotų ingredientus sumaišykite dubenyje, pagal skonį pagardinkite prieskoniais ir atidėkite į šalį, kol bus viskas paruošta. Lėkštėje gražiai išdėliokite avokadų ir lašišų riekeles, ant jų kraukite paruoštas salotas, pabarstykite smulkintais žalumynais ir pašlakstykite sojų padažu.


Patarimas


Sojų padažą galite pateikti atskirame dubenėlyje šalia patiekalo.


Karštai rūkytos lašišos pyragėliai su traškia plutele


Dažniausiai lašišą kepame ar naudojame salotoms, bet verta išbandyti šį tą išskirtinio – unikalaus skonio lašišos pyragėlius, išsiskiriančius ne tik gardžiu skoniu, bet ir akį traukiančia auksine traškia plutele.



Karštai rūkytos lašišos pyragėliai su traškia plutele
Karštai rūkytos lašišos pyragėliai su traškia plutele
Vida Press



Pyragėliams reikės:


500 g karštai rūkytos lašišos be kaulų, smulkintos,

200 g trintų virtų raudonųjų bulvių,

3 smulkiai kapotų svogūnų,

1/2 citrinos žievelės ir sulčių,

1 smulkintos skiltelės česnako,

2 šaukštų smulkintų petražolių,

1 aitriosios paprikos, be sėklų, smulkintos,

druskos ir juodųjų pipirų,

alyvuogių aliejaus kepti.


Plutelei:


100 g luptų skrudintų lazdyno riešutų,

70 g sezamų sėklų,

1 ½ šaukšto kalendrų sėklų,

1 šaukšto kuminų sėklų,

1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų,

½ šaukštelio rupios jūros druskos.


Padažui:


½ puodelio grietinės,

½ puodelio majonezo,

1 citrinos žievelės ir sulčių,

2–3 šaukštų šviežių smulkintų petražolių.


Pyragėlių ingredientus dėkite į dubenį ir išmaišykite iki vientisos masės. Švelniai kabinkite šaukštu mišinį ir formuokite mažus pyragėlius. Guldykite ant medinės lentelės ir laikykite šaltai, kol jie taps tvirtesni.

Plutelei pirmiausia į sausą keptuvę berkite smulkintus lazdyno riešutus. Apkepkite, tada dėkite likusius ingredientus ir ant vidutinės ugnies sausoje keptuvėje kepinkite apie 3–4 minutes nuolat maišydami, kol apskrus ir paskleis svaiginantį aromatą. Mišinį permalkite virtuviniu kombainu iki rupių trupinių.

Į keptuvę pilkite alyvuogių aliejų, įkaitinkite, iki ims kunkuliuoti. Apvoliokite pyragėlius plutelės mišinyje ir kepkite, kol įgaus aukso spalvos ir traškumo. Padažą galite užpilti ant šiltų pyragėlių arba patiekti šalia dailiame dubenėlyje.


Glazūruota lašiša su marinuotais ridikėliais


Šį patiekalą galima gaminti ir kepsninėje. Švelnia glazūra padengta lašiša atrodo labai pikantiškai, tad puikiai tiks ir šventiniam stalui.



Glazūruota lašiša su marinuotais ridikėliais
Glazūruota lašiša su marinuotais ridikėliais
Vida Press



Marinuotiems ridikėliams reikės:


100 g ridikėlių, plautų ir pjaustytų plonomis riekelėmis,

1 lauro lapo,

1 šaukštelio druskos,

1 šaukštelio geltonųjų garstyčių sėklų,

½ puodelio obuolių acto,

½ puodelio spirito acto.


Glazūrai:


½ puodelio skysto medaus,

½ puodelio nesūraus sojų padažo,

1–2 šaukštelių sezamų aliejaus (pagal skonį),

2 smulkiai pjaustytų skiltelių česnako,

2 cm ilgio smulkiai tarkuoto imbiero gabalėlio,

800 g kubeliais pjaustytos lašišos.


Salotoms:


100 g pupelių daigų,

5 raudonųjų šalotinių svogūnų, pjaustytų plonais griežinėliais,

200 g azijietiškų salotų lapelių,

šviežios kalendros šakelės.


Į stiklinį indą su dangčiu dėkite ridikėlius, lauro lapą, druską, garstyčių sėklas, viską užpilkite obuolių sidro ir spirito actu, uždenkite dangtį ir statykite vėsiai. Taip paruošti ridikėlius galite dar prieš porą dienų – tiek laiko visiškai užteks jiems pasimarinuoti.


Dubenyje išmaišykite visus glazūrai skirtus ingredientus, dėkite lašišą. Dubenį uždenkite ir palikite žuvį pasimarinuoti 20–30 minučių. Kiekvieną lašišos gabalėlį verkite ant medinio iešmelio ir kepkite keptuvėje arba ant žarijų, kol apskrus, įgaus sultingą glazūros žvilgesį. Patiekite šiltos glazūruotos lašišos iešmelius su salotomis ir marinuotais ridikėliais.


Lašišos ir pesto duetas


Šis patiekalas puikiai tiks, jei norite mėgautis išskirtiniu skoniu ir skirti nedaug laiko maisto gaminimui.



Lašišos ir pesto duetas
Lašišos ir pesto duetas
Vida Press



Reikės:


4x200 g šviežios lašišos kepsnių,

200 g šviežių salotų lapų,

skrudintų sėklų mišinio,

šviežios kalendros šakelės.


Plutelei:


2 šaukštų bazilikų pesto (naminio arba pirkto),

150 g įvairių sėklų mišinio,

50 g nuplikytų migdolų,

druskos ir maltų juodųjų pipirų.



Plutelei skirtus ingredientus sutrinkite trintuvu iki rupokos, bet vientisos konsistencijos. Mišinį tolygiai paskirstykite ant vienos žuvies pusės. Kol įkais orkaitė, į keptuvę įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, įkaitinkite, guldykite paruoštą žuvį odele žemyn. Kepkite apie 3–4 minutes, o tada perkelkite į orkaitę ir kepinkite ant grotelių dar apie 4 minutes arba kol žuvis iškeps.


Į dubenį ar lėkštę, kurioje patieksite žuvį, dėkite salotų lapų, ant jų – lašišą ir pabarstykite skrudintomis sėklomis bei papuoškite kalendros šakele.



Aliejuje virta lašiša


Tai neabejotinai vienas švelniausių ir geriausių būdų apvirti lašišą, jei norite išlaikyti žuvį be galo sultingą.


Reikės:


Apie 1 kg lašišos filė,

2 puodelių aukštos kokybės alyvuogių aliejaus,

1 stiebo citrinžolės, susmulkinto,

½ citrinos žievelės,

1 trintos skiltelės česnako,

20 g šviežių čiobrelių.



Aliejuje virta lašiša
Aliejuje virta lašiša
Vida Press



Imkite didesnį puodą (jame turės tilpti lašiša), supilkite aliejų, suberkite kitus ingredientus, išskyrus lašišą. Pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol pasklis aromatas, temperatūra turėtų būti 50–60 laipsnių. Tada į aliejų panardinkite žuvį ir leiskite apvirti 15–20 minučių. Išimkite žuvį iš aliejaus, leiskite riebalams nutekėti atgal į puodą. Patiekite su troškintomis daržovėmis ir mėgstamu padažu.


Patarimas


Lašišą, kaip ir daugelį kitų žuvų, kur kas geriau pirkti ne šaldytą, o šviežią. Tad pirkite iki gaminimo likus dienai, daugiausia – dviem.


Kubietiškai kepta lašiša


Saldumą ir rūgštumą suteikiantys ingredientai, kontrastuojantis česnako aitrumas bei švelnūs žolelių aromatai – tai kubietiškai kepta lašiša.



Kubietiškai kepta lašiša
Kubietiškai kepta lašiša
Vida Press



Reikės:


800 g–1 kg lašišos filė.


Marinatui:


½ puodelio aukščiausios kokybės pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus,

1 apelsino žievelės ir sulčių,

½ puodelio šviežiai spaustų citrinos sulčių,

3 šaukštų rudojo cukraus,

20 g smulkiai kapotų šviežių kalendrų,

5 g smulkiai kapotų šviežių mėtų,

5 traiškytos skiltelės česnako,

1 šaukšto džiovintų raudonėlių,

1 šaukšto maltų kuminų,

1 šaukšto saldžiųjų paprikų miltelių,

druskos ir juodųjų pipirų.


Marinatui dubenyje sumaišykite visus ingredientus ir atidėkite į šalį. Imkitės lašišos – guldykite į skardą (odele į apačią) ir užpilkite ant jos paruoštą marinatą. Palikite kuriam laikui – pusvalandžiui ar kiek ilgiau – šaldytuve. Laikui tiksint į pabaigą, įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Kepkite žuvį apie 20 minučių arba kol iškeps. Patiekite dar karštą, iš orkaitės, su pasirinktu garnyru – puikiai tiktų bulvės.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis