Ieškantiems įkvėpimo virtuvėje: 6 šventiniai patiekalai iš Argentinos

Argentinos kalėdinius patiekalus restorane „Panama Food Garden“ pristatė šefas Paulius Bartkevičius ir garsus keliautojas, žurnalistas Vytaras Radzevičius. Ne kartą po Argentiną keliavęs Vytaras pasidalino ne tik savo kelionių įspūdžiais, bet pasakojoapie argentiniečių kulinarines tradicijas.

1. Tešlos pyragėliai su aviena „Empanado“

V. Radzevičius: Tai orkaitėje kepami mėsos pyragėliai,šiek tiek primenantys mums puikiai pažįstamus kibinus. Kiekvienas regionas Argentinoje turi savą jų įdaro receptą. Jam paprastai naudojama mėsa, bulvės, pupelės. Empanadų dažniausiai gali nusipirkti tiesiog gatvės užkandinėse ir taip greitai papietauti.

Ingredientai:
Mielinė tešla, kurią galime įsigyti parduotuvėse,
Įdaras:
0,5 kg kapotos avienos,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
2 šaukštai pomidorų pastos,
2 šaukštai acto,
2 arbatiniai šaukšteliai kumino,
1 šaukštelis smulkintų čili pipirų,
1 arbatinis šaukštelis raudonėlio,
1 arbatinis šaukštelis druskos,
5 skiltelės česnako,
1 žalia paprika,
1 raudona paprika,
1 vidutinis svogūnas,
Alyvuogės (po vieną juodą alyvuogę į pyragėlį)

GAMINIMAS:

Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejų, sudėkite avieną ir ją apkepkite. Į tą pačią keptuvę suberkite ir likusius susmulkintus ingredientus (išskyrus alyvuoges). Viską gerai išmaišykite ir patroškinkite apie 15 minučių. Baigus troškinti leiskite įdarui atvėsti. Dėkite jį į iškočiotos tešlos apskritimus, taip pat pridėkite ir po vieną alyvuogę. Pyragėlius pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, kol jie įgaus auksinį atspalvį.

2. Užkandžių rinkinys –„Picada“

V. Radzevičius: Tai užkandžių rinkinys iš įvairių sūrių, kumpių ir daržovių. Mūsų ruošiama „Picada“ ypatinga tuo, kad bus gaminama tik iš įvairių daržovių.

Ingredientai:
1 raudonoji paprika,
1 geltonoji paprika,
1 pankolis,
1 česnako galva,
50ml.alyvuogių aliejaus,
Pusės žaliosios citrinos sulčių,
1 šviežias čili pipiras,
Šviežia kalendra,
Grūstos pankolio sėklos,
Žiupsnelis druskos

GAMINIMAS:

Stambiai supjaustykite daržoves ir apkepkite jas grilyje nenaudodami prieskonių. Kol kepa daržovės, paruoškite padažą. Į alyvuogių aliejų suberkite smulkintus prieskonius bei įšpauskite pusės žaliosios citrinos sultis. Keptas daržoves sudėkite į indą ir apipilkite padažu. „Picada“ skanauti galima tiek šiltą, tiek ir šaltą.

3. Jautienos vyniotinis „Matambre“

V. Radzevičius: Šis vyniotinis turi daugybę gaminimo būdų. Jis gali būti įdarytas morkomis, virtais kiaušiniais, pipirais ir t.t.. Patiekiamas supjaustytas, padažui naudojant majonezą arba chimichurri, be kurio argentiniečiai savo raciono net negalėtų įsivaizduoti.

Ingredientai:

1 kg jautienos nugarinės,
4 šaukštai alyvuogių aliejaus,
5 skiltelės sutarkuoto česnako,
Pundelio kapotos kalendros,
Pundelio susmulkintų petražolių,
0,5 šaukšto druskos,
0,5 šaukšto maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelis raudonųjų pipirų dribsnių,
2 kietai virti kiaušiniai,
0,5 žaliosios paprikos,
0,5 raudonosios paprikos

GAMINIMAS:

Išpjaustykite jautienos nugarinę ir atverkite ją.Jei norite, kad mėsa būtų plonesnė, padaužykite ją virtuviniu plaktuku. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, smulkintas petražoles, kalendras, tarkuotą česnaką, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite ir tolygiai pasiskirstykit ant mėsos. Kietai išvirtus kiaušinius ir paprikas supjaustykite juostelėmis, išdėliokite ant mėsos ir kruopščiai viską suvyniokite. Vyniotinį sutvirtinkite kepimo virvele, apibarstykite druska bei pipirais. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių ir pašaukite vyniotinį. Kepkite apie 20 minučių. Baigus kepti, leiskite vyniotiniui pastovėti apie 15 minučių kambario temperatūroje.

4. Keptas paršelis „Lechon“

V. Radzevičius: Tai bene pagrindinis argentiniečių Kalėdų patiekalas. Paplitęs ne tik Argentinoje, bet ir kitose Lotynų Amerikos šalyse. Prieš kepimą jis kruopščiai marinuojamas, kad būtų išryškinamos geriausios kiaulienos savybės.

Ingredientai:
3kg. kiaulienos mentės,
2 arbatiniai šaukšteliai juodųjų pipirų,
1 šaukštelis aitriosios paprikos,
2 arbatiniai šaukšteliai druskos,
1 arbatinis šaukštelis kmynų,
1/3 puodelio šviežių raudonėlių,
8 skiltelės smulkinto česnako,
1 stiklinė šviežių apelsinų sulčių,
1 žaliosios citrinos sulčių,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
2 raudonieji svogūnai,
1 šaukštas rudojo cukraus

GAMINIMAS:

Sumaišykite visus ingredientus ir gerai ištrinkite kiaulienos mentę. Palikite šaldytuve 4 – 6 valandoms, kad įsigertų visi skoniai. Kepkite orkaitėje 190 laipsnių temperatūroje, apie 2 valandas. Galite patiekti su argentinietišku chimichurri padažu.

5. Keptos mėsos asorti „Asado“ su chimichurri padažu

V. Radzevičius: „Asado“ galėtų būti antrasis Argentinos vardas. Argentina garsėja ypatingos kokybės mėsa. Ant žarijų ar ugnies kepta pati įvairiausia mėsa. Jos rinkinys ir vadinamas „Asado“. Dažniausiai šie kepsneliai valgomi su chimichurri padažu.

Ingredientai:

Chorizos - Ispaniškos dešrelės,
Morcilla - Kraujinės dešrelės,
Bife ancho – Tarpšonkaulinė mėsa (rib-eye steak),
Lomo - Nugarinė (tenderloin),
Prancūziška duona,
Chimichurri padažui:
1 puodelis vandens,
1 valgomasis šaukštas stambios druskos,
1 galvutė smulkinto česnako,
1 pundelis smulkiai sukapotų šviežių petražolių,
1 pundelis smulkiai sukapotų šviežių kalendrų,
1 šviežias čili pipiras,
1/4 puodelio raudonojo vyno acto,
1/2 puodelio gryno alyvuogių aliejaus.

GAMINIMAS:

„Asado“ – tai gamybos būdas, kai mėsa kepama ant anglių. Anglys sukūrenamos iki baltumo, kad nebebūtų raudonų žarijų. Taip yra daroma dėl to, kad tirpstantys mėsos riebalai neuždegtų ugnies, nuo kurios mėsa įgautų nemalonų skonį. Maistas yra gaminamas iš lėto, žemoje temperatūroje. Labai svarbu kepant šalia visuomet turėti žarijų, nes procesas trunka valandą ir ilgiau.

Sudėkite pasūdytą mėsą ant grotelių ir kepkite apie valandą. Kraujines dešras bei ispaniškas dešreles dėkite pabaigoje, nes jas reikia tik pašildyti. Iškeptą mėsą supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į indą su dešrelėmis.

Ruošdami chimichurri padažą labai smulkiai sukapokite prieskonines žoles ir sumaišykite visus ingredientus.

Mėsą ir dešreles pateikite su chimichurri padažu ir skrudinta prancūziška duona.

6. Kalėdinis pudingas „Flano“

V. Radzevičius: Tai privalomas Kalėdinio stalo saldumynas. Šį kartą siūlome paragauti „flano“. Tai pudingas, populiarus kolonijinės Ispanijos šalyse. Sakoma, kad jis buvo ragaujamas dar Senovės Romoje.

Ingredientai:

Karamelei:
0,5 puodelio vandens,
1 puodelis cukraus,
Kremui:
4 puodeliai karšto pieno,
0,5 puodelio cukraus,
6 kiaušiniai,
1,5 šaukštelio vanilės ekstrakto.

GAMINIMAS:

Karamelė:
Supilkite cukrų ir vandenį į prikaistuvį ir virkite virš mažos ugnies kol cukrus išsilydys ir taps rudos spalvos karamele. Gautą masę išpilstykite į mažas folines formeles.

Kremas:
Pakaitinkite pieną ir cukrų virš mažos ugnies, kol cukrus ištirps.Tik jokiu būdu neleiskite masei užvirti. Atskirame inde įmuškite kiaušinius ir įpylę vanilės ekstrakto gerai išplakite. Maišydami pieną su cukrumi supilkite kiaušinių plakinį į karštą pieną. Gautą masę išpilstykite į indelius ant karamelės. Sudėkite juos į skardą ir maždaug iki pusės pripildykite karštu vandeniu. Tuomet skardą pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30 min.
Patiekite atvėsintą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis