6 netikėti faktai, kuo yra naudingi brokoliai

Miniatiūrinį medį primenanti daržovė kadaise lietuviams buvo neįprasta, netgi egzotiška. Šiandien brokolis yra viena populiariausių daržovių ant kasdienio stalo, kurį žmonės renkasi ne tik dėl jo skonio. Supermaisto reputaciją brokolis užsitarnavo dėl daugybės savybių, o prekybos tinklo „Iki“ ekspertai atskleidžia bent šešias, kurios įtikins šią daržovę valgyti kasdien.

Mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką


Pasaulinis tyrimas „Nutrition Research“ parodė, kad reguliariai valgant virtus brokolius sumažėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Tokius rezultatus lemia sumažėjęs bendras cholesterolio kiekis organizme.

Įvairūs pasauliniai tyrimai taip pat leido nustatyti, kad reguliarus brokolių įtraukimas į racioną užkerta kelią širdies audinių pažeidimams.


Padeda stiprinti kaulus


Daugybė brokoliuose esančių maistinių medžiagų, įskaitant kalcį, vitaminą K ir fosforą, yra būtinos sveikiems kaulams palaikyti. Čia svarbiausią vaidmenį atlieka vitaminas K, kuris didina kaulų mineralų tankį, mažina jų lūžių procentą žmonėms, sergantiems osteoporoze.


Suaugusiesiems reikia 1 mikrogramo vitamino K vienam kūno svorio kilogramui per dieną. Tai reiškia, kad jeigu žmogus sveria 75 kg, jis turi gauti 75 mikrogramus vitamino K. Vos 100 gramų garintų brokolių suteikia 145 mg vitamino K.


Gerina diabeto kontrolę


Valgydami brokolius galite sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir pagerinti diabeto kontrolę. Atlikti tyrimai rodo, kad 2 tipo cukriniu diabetu sergantys pacientai, kurie valgo brokolius, gali lengviau suvaldyti cukraus kiekį kraujyje. Tokius rezultatus lemia brokoliuose esantis sulforafanas.


Taip pat nustatyta, kad žmonės, kurie vartoja daugiau skaidulų turintį maistą, rečiau serga 2 tipo cukriniu diabetu nei tie, kurie valgo mažai skaidulų turinčių maisto produktų.


Gerina odos būklę


Brokoliai yra puikus vitamino C šaltinis. Suvalgius vos 100 g brokolių galite gauti visos dienos rekomenduojamą vitamino C dozę.


Vitaminas C padeda kūnui gaminti kolageną, kuris yra pagrindinė kūno ląstelių ir organų, įskaitant odą, palaikymo sistema. Vitaminas C, kaip antioksidantas, taip pat gali padėti išvengti odos pažeidimų, taip pat senėjimo raukšlių.


Mažina vėžio riziką


Nors nėra vieno produkto, kuris užkirstų kelią vėžiui, manoma, jog sveika mityba vis dėlto gali sumažinti tam tikrų onkologinių ligų riziką.


Pagrindinė brokolių sudedamoji dalis yra fitochemikalas, žinomas kaip sulforafanas. Tyrimai parodė, kad būtent ši medžiaga gali turėti įtakos stiprinant detoksikaciją ir mažinant vėžio riziką.


Universalus virtuvėje


Nesvarbu, kaip paruoštus brokolius valgysite – virtus ar žalius, tai vis tiek bus vertingas subalansuotos mitybos priedas. Svarbu žinoti, kad valgant nereikėtų išmesti brokolių stiebų, nes juose yra daugiau naudingų maistinių medžiagų negu žiedynuose.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis