Maistingumo bomba: avinžirnių, kuskuso, riešutų ir vištienos salotos

Salotos gali būti ir užkandis, ir pagrindinis patiekalas. Be to, tai patogus vaišių valgis: peilio joms skanauti neprireiks. Šioms įdomioms salotoms paruošti sugaišite tiek pat, kiek ir karštajam patiekalui, bet jos to vertos – išbandykite.

Avinžirnių, kuskuso, riešutų ir vištienos salotos su gražgarstėmis


5–6 porcijoms reikės: 0,5 kg vištienos filė (arba šlaunelių mėsos be odos), 1–2 jaunų cukinijų, 300 g avinžirnių, 1 stiklinės kuskuso, 100 g moliūgų sėklų, 100 g kedrinių pinijų (arba saulėgrąžų), 100 g skaldytų migdolų, 1 šaukštelio sugrūstų kuminų sėklų, 2–3 saujų gražgarsčių, pluoštelio petražolių, mėtų, druskos, šviežiai maltų pipirų, aliejaus kepti, aliejaus į salotas (extra virgin), 2 citrinų sulčių.



Mėsos marinatui paruošti: 4 šaukštų alyvuogių aliejaus (extra virgin), 1 citrinos sulčių ir plonai nutarkuotos žievelės, 2 šaukštų pomidorų tyrės, 3 skiltelių česnakų, ½ šaukštelio maltos kalendros, ½ šaukštelio malto kumino, ¼ šaukštelio malto imbiero, 1 šaukštelio aitriųjų paprikų tyrės „Harissa“ (arba ¼ šaukštelio aitriosios paprikos miltelių).


Iš vakaro česnakų skilteles nulupkite, sutrinkite ir visas marinato sudedamąsias dalis sumaišykite. Į jį sudėkite nuplautus, nusausintus ir juostelėmis susmulkintus mėsos gabaliukus. Uždenkite ir pastatykite į šaldytuvą.


G. Barauskienės nuotr.


Sausoje keptuvėje ant vidutinio karštumo ugnies paskrudinkite migdolus, iki ims keisti spalvą, suberkite į lėkštę. Pasūdytame vandenyje apie 40 minučių virkite avinžirnius. Nusunkite.


Keptuvėje ant smarkios ugnies įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus, įmaišykite sugrūstus kuminus ir suberkite avinžirnius. Karštį sumažinkite iki vidutinio ir pamaišydami kepkite 2–3 minutes. Tada suberkite moliūgų sėklas ir kedrines pinijas. Užberkite truputį druskos. Maišydami kepinkite 3–5 minutes. Tada nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti.

Cukinijas nuplaukite ir išilgai supjaustykite plonais gabaliukais. Pašlakstykite kepimo aliejumi, pabarstykite druska ir kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje grotelių režimu, iki ims šiek tiek skrusti. Tada ištraukite iš orkaitės, atvėsinkite ir supjaustykite šiaudeliais. Sudėkite į didelį dubenį.


Kuskusą dubenėlyje pabarstykite druska, išmaišykite, užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens ir uždengę palikite brinkti. Tada užpilkite 1 šaukštą alyvuogių aliejaus salotoms ir išmaišykite šakute, kad būtų purus, birus.

Kiaurasamtyje šaltu vandeniu perliekite gražgarstes, petražoles ir mėtas. Kai apdžius, susmulkinkite peiliu.


Į keptuvėje įkaitintą šaukštą aliejaus sudėkite marinuotą vištieną. Pavartydami kepkite ant smarkios ugnies apie 10 minučių. Įpusėję kepti supilkite pusės citrinos sultis, kitą pusę sulčių – baigdami kepti.

Visas salotų sudedamąsias dalis suberkite į dubenį prie susmulkintų cukinijų. Užberkite druskos, pipirų, supilkite likusias citrinų sultis, išmaišykite.


Salotas taip pat tinka pagardinti jogurto (200 ml), extra virgin alyvuogių aliejaus (2 šaukštai) ir citrinų sulčių (2 šaukštai) mišiniu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis