Daugybė vieno kąsnio užkandžių idėjų

Lengvai ir greitai pagaminami, originaliai pateikti nedideli užkandukai ir salotos – puiki šventinės vakarienės pradžia, belaukiant tradicinio kalėdinio kepsnio.

Vištienos iešmeliai su abrikosais


Reikės:


8 vištienos krūtinėlių filė, supjaustytų nemažais kubeliais,

20 minkštų abrikosų,

20 šviežių laurų lapų,

½ ketvirčiais supjaustyto svogūno.


Marinatui:


1 susmulkinto svogūno,

2 smulkiai supjaustytų česnakų skiltelių,

15 ml aliejaus,

30 ml kario miltelių,

30 ml masala prieskonių mišinio,

10 ml ciberžolės miltelių,

60 ml aštraus mėgstamo skonio čatnio.


Paruoškite marinatą: aliejuje pakepinkite svogūną ir česnaką, kol ims gražiai blizgėti, tada suberkite prieskonius ir dar pakepkite, kol pasklis aromatas. Pridėkite čatnio, įpilkite apie 100 ml vandens ir pakaitinkite maždaug 2 minutes; leiskite atvėsti. Vištienos gabaliukus sudėkite į marinatą ir palikite valandai (arba ilgiau, jei turite laiko). Medinius iešmelius pamirkykite vandenyje (tai neleis jiems užsidegti kepant ant grotelių). Ant iešmelių verkite du gabaliukus vištienos, gabaliuką svogūno, lauro lapą ir abrikosą. Pavartydami kepkite ant žarijų, kol vištiena iškeps. Vietoj grilio galite naudoti grilio keptuvę.



Vištienos iešmeliai su abrikosais
Vištienos iešmeliai su abrikosais
Vida Press



Vieno kąsnio tartaletės


Reikės:

250 g šaldytos bemielės tešlos,

125 ml naminio pomidorų ir paprikų lečo,

mėgstamo tarkuoto sūrio.


Skardą mažoms tartaletėms kepti patepkite aliejumi, į kiekvieną formelę įdėkite po kvadratėlį šaldytos bemielės tešlos, šiek tiek paspauskite, kad gerai priglustų, kraštelius nupjaukite. Į kiekvieną formelę įdėkite po šaukštelį daržovių lečo, apiberkite tarkuotu sūriu, kepkite orkaitėje, kol tešla iškeps ir sūris gražiai apskrus.


Alternatyva: daržovių lečą galite keisti naminiu pomidorų padažu.



Vieno kąsnio tartaletės
Vieno kąsnio tartaletės
Vida Press



Pomidorų salotos su šparagų ryšulėliais



Salotoms reikės:

1 kg įvairių rūšių, formų ir spalvų pomidorų,

ryšulėlio svogūnų laiškų, susmulkintų,

saujos susmulkintų prieskoninių žolelių mišinio (bazilikų, petražolių, daržinių builių),

druskos ir šviežiai maltų pipirų,

90 ml alyvuogių aliejaus.


Šparagų ryšulėliams reikės:


apie 500 g plonų šparagų,

12 plonai supjaustytų rūkytos šoninės griežinėlių,

15 ml alyvuogių aliejaus,

1 citrinos tarkuotos žievelės ir sulčių.



Pomidorų salotos su šparagų ryšulėliais
Pomidorų salotos su šparagų ryšulėliais
Vida Press



Mažesnius pomidorus supjaustykite griežinėliais, didesnius – mažais gabaliukais, kitus – skiltelėmis. Nesistenkite, kad visi gabaliukai būtų vienodi, įvairovė patiekalui suteiks daugiau tekstūros. Sudėkite juos į salotų dubenį, užberkite susmulkintus svogūnų laiškus ir pusę žalumynų mišinio. Pagardinkite druska ir pipirais, užpilkite aliejumi, lengvai pamaišykite ir palikite pastovėti, kad įsigertų visi skoniai.


Iš šparagų suformuokite 12 ryšulėlių (perlenkite 3 ar 4). Kiekvieną ryšulėlį apvyniokite šonine. Kepkite alyvuogių aliejuje ant stiprios ugnies, kol šoninė gražiai apskrus. Pabarstykite tarkuota citrinų žievele, apšlakstykite citrinų sultimis, papuoškite likusiomis žolelėmis, sudėkite ant salotų ir patiekite.


Citriną galite supjaustyti nedidelėmis skiltelėmis ir sudėti į atskirą lėkštelę ant stalo – tuomet kiekvienas svečias galės pats išsispausti sulčių ant salotų.


Salotos su karamelizuotais lazdynų riešutais


Reikės:


400 g jaunų šparagų,

80 g cukraus,

75 g perpus suskaldytų lazdynų riešutų,

250 g supjaustyto riekelėmis „Taleggio“ (arba kitokio puskiečio, lengvai besilydančio) sūrio,

3–4 cikorijų galvų, išskaidytų lapeliais,

10 g mėtų lapelių.



Salotos su karamelizuotais lazdynų riešutais
Salotos su karamelizuotais lazdynų riešutais
Vida Press



Padažui:


50 ml alyvuogių aliejaus,

3 šaukštų chereso acto,

2 šaukštelių grūdėtųjų garstyčių,

1 šaukštelio cukraus pudros,

jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.


Užkaiskite didelį puodą vandens, pasūdykite, užvirus sudėkite šparagus, po 30 sekundžių išimkite, nukoškite, sudėkite į šaltą vandenį. Ištraukite ir nusausinkite. Keptuvėje ant silpnos ugnies įkaitinkite cukrų, kol ims lydytis, kaitinkite, kol taps aukso spalvos, suberkite riešutus, gerai išmaišykite, kad apliptų cukrumi, tada išpilkite iš keptuvės ant kepimo popieriaus, kad atvėstų. Padažui sumaišykite alyvuogių aliejų, actą, garstyčias, cukrų. Įberkite druskos ir pipirų. Į nedidelius indelius įdėkite po keletą cikorijų lapelių, keletą šparagų, užberkite smulkintų mėtų, tuomet riešutų, sūrio ir užpilkite padažo.


Krevečių kokteilis


Reikės:


45 ml alyvuogių aliejaus,

24 išvalytų krevečių (kai kuriose parduotuvėse galima nusipirkti išvalytų krevečių),

1 žaliosios citrinos tarkuotos žievelės ir sulčių,

druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų,

250 ml geros kokybės majonezo,

saujos susmulkintų šviežių krapų,

1 gūžės salotų,

4 citrinų, supjaustytų skiltelėmis.



Krevečių kokteilis
Krevečių kokteilis
Vida Press



Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite krevetes ir pakepkite, kol jos taps gražios aukso spalvos. Supilkite citrinos sultis, suberkite žievelę ir pakepkite dar minutę. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Į majonezą įmaišykite krapus. Vienai porcijai dėkite kelis salotų lapus, po 2 krevetes ir citrinos skiltelę. Paskaninkite majonezu su krapais.


Patarimas!


Kad svečiams būtų patogu valgyti, iš storesnio popieriaus ir kepimo popieriaus suformuokite specialius ragelius. Popierių sukarpykite 15x15 cm dydžio kvadratėliais, kepimo popierių padėkite ant storesnio ir sukdami iš kampo suformuokite ragelius, kad kepimo popierius liktų viduje.


Žalios salotos


Norėdami suteikti šventiniam stalui išskirtinį įvaizdį, pagaminkite vieno atspalvio salotas. Gražioje lėkštėje derinkite kubeliais pjaustytus avokadus, žaliąsias alyvuoges, sūdytame vandenyje trumpai apvirtus žiedynais suskirstytus brokolius, ryšulėlį gražgarsčių, griežinėliais supjaustytą ilgavaisį agurką, saują skrudintų migdolų ir fetos sūrio gabaliukų. Apšlakstykite citrinų sultimis, apipurkškite aliejumi.


Nusižiūrėk idėją!


Salotos atrodys tikrai šventiškai, jei agurkų griežinėlių viduriukui išpjauti panaudosite žvaigždės formos sausainių formelę.  

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis