Tačiau ne kiekvienas bent kelis stiklainius kopūstų prisiraugia rudenį. Nieko tokio – turguose, mugėse ir parduotuvėse galima nusipirkti puikių, traškančių, skanių ir naudingų kopūstų. Svarbiausia žinoti, kaip juos išsirinkti.
Parduotuvėje tai padaryti sunkiau, nes negalima paragauti, tenka pasikliauti vien išvaizda. O juk skonis ir kvapas yra pagrindiniai geros kopūstų kokybės rodikliai.
Keletas naudingų patarimų renkantis raugintus kopūstus:
-Parduotuvėje įdėmiai perskaitykite etiketę - kopūstuose neturi būti nei acto, nei citrinos rūgšties;
-Turguje kopūstus būtinai pauostykite ir paragaukite. O visų geriausia susirasti savo pardavėją , kuris pats ir išaugina kopūstus;
-Geriausia pirkti kopūstus tiesiai iš talpos, kad prie jūsų juos pasvertų ir supakuotų, mat iš anksto fasuoti kopūstai gali pasirodyti esą minkšti;
spalva turi būti baltai auksinė, kartais – su rausvu atspalviu. Kopūstai neturi būti pilkšvi, o tamsios dėmės apskritai neleistinos;
-Jei kopūstų sultys šiek tiek tąsios, gleivingos – tai nėra blogos kokybės požymis;
-Perkant turguje iš nepažįstamo pardavėjo kopūstus būtina paragauti ir jo kokiu būdu neimti, jie šie nėra traškūs;
-Jeigu kopūstai kieti, bet netraškūs, vadinasi, juos apdorojo verdančiu vandeniu – taip jie greičiau surūgsta, bet praranda vitaminus;
-Kuo stambiau supjaustyti kopūstai, tuo daugiau juose vitaminų;
-Kopūstų skonis turi būti rūgščiai sūrus, be pelėsių ar užsistovėjimo „prieskonio“;
-Nesakykite pardavėjui, kad kopūstus perkate sriubai, tuomet gausite minkštų, nes šis pagalvos, et, gaminimui ir šie sueis. Tai netiesa. Valgių gaminimui taip pat reikalingi traškūs ir skanūs rauginti kopūstai.