10 paslapčių, kaip vaisius ir daržoves kuo ilgiau išlaikyti šviežius

Vaisiai ir daržovės - būtini kiekvienos virtuvės komponentai. Kaip kuo ilgiau juos išlaikyti šviežius tam, jog nereikėtų jų išmesti po kelių dienų vos nusipirkus?

Neplaukite vaisių ir daržovių, prieš dėdami į šaldytuvą ar į spintelę.


Kad ir kaip keistai skambėtų, vaisių ir daržovių prieš dedant į jiems skirtą vietą šaldytuve ar spintelėje geriau neplauti. Jei yra nešvarumų, nuvalykite sausu popieriniu rankšluosčiu. Vanduo nuplauna natūralią apsaugą nuo puvimo ir pelėsių.


Vaisius ir daržoves laikykite sausoje vietoje.


Nuo drėgmės jie greičiau vysta. Į vaisių ar daržovių stalčių, dėžę įtieskite popierinį rankšluostį – jis sugers drėgmę.


Kai kurių vaisių ir daržovių nereikėtų laikyti šaldytuve.


Paprikas, agurkus ir pomidorus reikėtų laikyti kambario temperatūroje. Šaldytuve laikomos paprikos netenka traškumo, o agurkai ir pomidorai gali pasidaryti gleivėti. Vaisius ir daržoves reikia dėti į šaldytuvą tik tada, kai jie prinoksta. Priešingu atveju, jie greičiau supus.


Supjaustytas ir nuluptas daržoves laikykite vandenyje.


Supjaustytas ar nuluptas daržoves, pavyzdžiui, morkas, salierus, galima ilgai laikyti šaldytuve. Tereikia laikyti tokias daržoves inde su nedideliu kiekiu vandens.


Vaisius ir daržoves laikykite šaldytuvo dalyje, kurioje aukštesnė temperatūra.


Kuo žemesnė temperatūra, tuo sunkiau išsaugoti vaisių ir daržovių aromatą, šviežumą. Jei norite, kad vaisiai ir daržovės ilgai būtų skanūs laikykite toje šaldytuvo dalyje, kurioje temperatūra aukštesnė.


Kai kurių vaisių ir daržovių negalima kartu laikyti.


Kai kurie vaisiai ir daržovės prinokę išskiria etileną. Tai pasakytina apie bananus, abrikosus, melionus, kriaušes, slyvas, mangus ir pomidorus. Kiti vaisiai ir daržovės jautriai reaguoja į etileną – obuoliai, baklažanai, arbūzai, bulvės, moliūgai, morkos, brokoliai ima pūti. Taigi geriausia dviejų grupių vaisius ir daržoves laikyti atskirai.


Kambario temperatūroje laikomoms daržovėms reikia gryno oro.


Daržovių negalima uždaryti spintelėje, taip jos greitai suvys. Geriausia laikyti daržoves medinėse ar plastmasinėse dėžėse vėdinamoje patalpoje.


Salierų kotus apsukite folija.


Salierų kotai ilgiau išliks švieži, jei susuksite juos į foliją ir laikysite šaldytuve. Plastikiniame maišelyje laikomi salierų kotai praranda skonį.


Pomidorus reikia laikyti koteliais į viršų.


Vieta aplink kotelį yra jautriausia pomidorų vieta, nuo čia jie pradeda pūti. Laikykite pomidorus koteliais į viršų, kad jie ilgiau išliktų švieži.


Vynuogės ilgiau išliks šviežios, laikomos plastikiniame maišelyje.


Vynuogės ilgiau išliks šviežios, sultingos, jei laikysite jas plastikiniame maišelyje šaldytuve. Išskirstykite vynuoges mažesnėmis kekėmis – tada nekils pavojaus, kad jos susitrins.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis