3 geriausi kūčiukų receptai

Šventinį Kūčių stalą sunku būtų įsivaizduoti be tradicinio akcento – kūčiukų. Šis patiekalas yra gaminamas atsižvelgiant į požiūrį į tradicijas (naudoti gyvulinės kilmės produktus, ar ne) bei į asmeninius skonio receptorius. Parinkome tris kūčiukų receptus, tarp kurių sau tinkamą atras kiekvienas.

Tradiciniai kūčiukai


*500 g miltų;

*200 ml vandens;

*15–20 g šviežių mielių (jeigu norite minkštesnių kūčiukų, mielių galite dėti daugiau, pvz., 30–40 g);

*50 g aguonų;

*50 g cukraus (jeigu norite saldesnių kūčiukų, galite dėti 100 g arba net 150 g cukraus);

*2 š. aliejaus;

*žiupsnelio druskos.


Shutterstock


Cukrų supilkite į mieles ir trinkite tol, kol susidarys vienalytė masė. Tada šią masę supilkite į sušildytą vandenį, taip pat suberkite truputį mažiau nei pusę miltų ir išmaišykite. Ant tirštos, dar neminkomos tešlos užberkite nedidelį kiekį miltų ir luktelėkite, kol ji šiek tiek pakils (tam prireiks nedaugiau nei 30 minučių). Tešlai pakilus, ateina metas sudėti likusius miltus, aliejų, druską, aguonas ir viską gerai išminkyti. Minkyti reikia tol, kol tešla nebelips prie rankų. Tada ją dar reikia palikti maždaug 5060 minučių, kol pakils. Pakilusią tešlą vėl suminkykite ir išspauskite iš jos orą. Tuomet iš jos vyniokite mažus volelius ir juos supjaustykite mažyčiais gabaliukais. Kūčiukus kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje. Kepti reikia maždaug 1015 minučių (priklauso nuo jų dydžio).


Sveikuoliški kūčiukai


*500 g speltos miltų;

*200 ml vandens;

*15–20 g šviežių arba 7–10 g sausų mielių;

*50 g rudojo cukraus;

*2 š. aliejaus;

*50 g aguonų;

*žiupsnelio druskos.


Shutterstock


Šiuos kūčiukus ruošiame lygiai taip pat kaip tradicinius.


Pagerinti kūčiukai


*650 miltų;

*250 ml pieno;

*40 g šviežių mielių;

*150 g cukraus;

*80 g sviesto;

*2 vnt. kiaušinių trynių;

*100 g aguonų;

*žiupsnelio druskos.


Shutterstock


Mieles sutrinkite su šaukštu cukraus. Į pašildytą pieną supilkite gautą masę. Taip pat ten supilkite ant nedidelės ugnies išlydytą sviestą ir kiaušinio trynius suplaktus su cukrumi. Tada po truputį berkite persijotus miltus ir maišykite tol, kol galima bus pradėti minkyti tešlą. Suvoliokite ją į rutulį ir su dubeniu dėkite valandai į šiltą vietą, kad pakiltų. Į pakilusią tešlą suberkite aguonas ir kruopščiai ją dar kartą perminkykite, kad aguonos tolygiai pasiskirstytų. Tuomet tešlą vėl reikia šiltai palaikyti (4060 minučių), kad ji dar labiau iškiltų. Pakilusią tešlą vėl išminkykite ir tuomet imkite formuoti smulkius kūčiukus. Kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje maždaug 10 minučių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis