6 būdai išsaugoti gėlių skonį

Gėlės gali papuošti jūsų stalą būdamos ne tik vazoje, bet ir lėkštėje. Gamtoje ir mūsų soduose auga dešimtys gėlių, kurios yra valgomos. Didesnę dalį jų galima vartoti šviežias: pagardinti salotas, sriubas, mėsos ir kitus patiekalus arba jas galima džiovinti ir vartoti visus metus. Siūlome išmėginti kelis paprastus receptus, kurie jūsų maistui suteiks pasakiškų gėlių aromatų ir skonių.

Lietuvoje vegetacijos periodas nėra labai ilgas, todėl per jį reikia pasistengti įsisavinti kiek įmanoma daugiau žmogui reikalingų elementų. Daugelio gėlių žiedlapiuose „slepiasi“ įvairių vitaminų ir kitų medžiagų. Žinoma, jų visų galima nusipirkti vaistinėse piliulės formos, bet ar ne smagiau vartoti juos šviežius ir tiesiai iš gamtos?

GRYNAS.lt jau rašė apie valgomas gėles. Toks maistas toli gražu neskirtas tik žaliavalgiams.

Tiesa, prieš vartojant gėles, būtina išsiaiškinti ar jos nenuodingos ir neužterštos. Straipsnio pabaigoje rasite patarimus, kaip išsirinkti valgomas gėles ir valgomų gėlių sąrašą.

Gėlių actas

2 puodeliai acto
pusė puodelio gėlių žiedlapių

Į actą suberkite žiedlapius ir palaikykite tamsioje, vėsioje vietoje vieną savaitę. Išimkite žiedlapius ir actą vartokite kaip įprasta.

Gėlių medus

Petražolių medus
Petražolių medus
Asmeninio archyvo nuotr.

1 puodelis žiedlapių (arba lapų)
0,5 kg medaus

Skirtingi žiedlapiai medui suteiks skirtingą skonį. Pavyzdžiui levandos arba rozmarinas suteiks aitresnį, stipresnį skonį, tuo tarpu rožės – švelnesnį. Eksperimentuokite ir pritaikykite savo skoniui. Suvyniokite žiedlapius arba lapus į sausų ir švarų audeklą ir pamerkite į medų. Palikite stovėti ant palangės ir kas dieną paragaukite. Kuo ilgiau laikysite, tuo stipriau gėlės veiks medų. Jei skonis jums tinkamas – išimkite audeklą. Taip pat galite laikyti ir neišimdami. Kai medus susicukruos – užsikonservuos ir jo skonis.

Gėlių cukrus

2 puodeliai smulkaus cukraus
1 puodelis susmulkintų žiedlapių

Sumaišykite cukrų su gėlėmis ir palaikykite savaitę. Cukrus sugers gėlių drėgmę, skonį ir kvapą, o gėlės suteiks cukrui spalvą. Geriausia tokį cukrų vartoti ne kepiniuose, nes tuomet kvapas ir skonis gali išnykti. Gėlių cukrumi apibarstykite jau gatavus kepinius, skaninkite šviežias uogas arba apiberkite stiklinės kraštus ruošdami kokteilius.

Gėlių sirupas

1 puodelis vandens
3 puodeliai cukraus
1 puodelis žiedlapių

Viską sumaišykite ir pavirkite 10 minučių. 2 savaites palaikykite šaldytuve. Labai skanu su ledais, šviežiais vafliais arba blynais.

Gėlių arbata

Jonažolių arbata
Jonažolių arbata
Shutterstock nuotr.

Išdžiovinkite žiedlapius ir šaltą žiemos vakarą plikykite juos vandeniu. Gėlių arbata primins saulėtą ir šiltą ateinančią (arba praėjusią) vasarą. Įvairius žiedlapius drąsiai maišykite ir gausite nepakartojamo skonio arbatą. Džiovintus žiedlapius taip pat galite maišyti su savo mėgstamomis arbatomis.

Gėlių sviestas

Sviestas
Sviestas
Shutterstock nuotr.

pusė puodelio žiedlapių
250 g sviesto

Leiskite sviestui suminkštėti ir sumaišykite jį su žiedlapiais. Suformuokite masę į ritinio formą ir palaikykite šaltai. Šaldiklyje teks laikyti apie 2 savaites, šaldytuve – 6.

Pjaustykite riekelėmis ir naudokite maisto ruošime. Tokiu pat būdu galite panaudoti ir prieskonius: česnaką, svogūno laiškus, rozmariną, petražoles, baziliką, jonažoles, mėtą ir t.t.

Patarimai, renkantis gėles maistui (Ekodiena.lt inf.)

• valgykite tik valgomas gėles. Jei abejojate, ar gėlė valgoma, ieškokite informacijos gėlių kataloguose;

• valgykite gėles, kurios išaugintos be trąšų ar chemikalų;

• Nevalgykite gėlių, kurios auga šalia kelio ar parke;

• Valgykite TIK žiedlapius, o ne piestas ar kuokelius;

• Jei esate alergiškas gėlėms, pradėkite nuo nedidelio gėlių kiekio;

• Norėdami gėles ilgiau išlaikyti šviežias, laikykite jas ant šlapio popieriaus šaldytuve. Ledas atgaivins suvytusius žiedlapius ir neleis kvapui greitai išsisklaidyti;

Valgomų gėlių sąrašas

• Svogūnas (visos svogūnų šeimai priklausančios gėlės yra valgomos ir labai gardžios);

• Anyžius (šio augalo lapai skleidžia subtilų saldymedžio aromatą);

• Argula (aštraus skonio, lapai taip pat valgomi);

Rugiagėlės (žolės skonio, žiedlapiai valgomi);

Bazilikas (žiedlapių būna įvairiausių nuo baltų iki rausvų ar levandų spalvos. Kvapas panašus į baziliko lapelių, bet subtilesnis);

• Monarda (raudonos gėlės, mėtinis skonis);

• Agurklė (malonios mėlynos spalvos, agurkų skonio);

• Medetkos (nuostabios valgomosios gėlės, žiedlapiai aštraus skonio);

• Gvazdikėliai (saldaus skonio žiedlapiai);

• Ramunė (žiedai saldūs, dažniausiai naudojami arbatoms ruošti);

• Daržinis nuilis (kvapas šiek tiek panašus į anyžių);

• Cikorija (jaučiamas kartus skonis, tinka marinavimui);

Chrizantemos (jaučiamas kartumas, gali būti vaivorykštės spalvų. Valgyti tinka tik žiedai);

Kalendra (lapai yra žolės skonio, tinka valgyti karštus, tuomet geriausiai juntamas skonis);

• Citrusinių vaisių žiedai (juntamas saldaus citruso aromatas);

Dobilas (saldaus skonio žiedai);

• Kiaulpienė (jaunų augalų žiedai saldaus skonio, gali būti naudojami salotoms, sumuštiniams, gėlės naudojamos neįprastam garnyrui ruošti);

• Krapai (žiedų skonis panašus į lapelių);

• Saulutė (kartoko skonio žiedlapiai, bet puikiai tinka papuošimui);

Pankolis (šių geltonų žiedlapių skonis panašus į lapų);

• Fuksija (aštri fuksija gali būti puikus garnyras);

• Kardelis (žiedlapiai gali būti valgomi kaip įdaras arba salotų ingredientas);

• Jazminas (labai aromatingi žiedai naudojami arbatai ruošti, galima saikingai vartoti saldiems patiekalams gardinti, tačiau vartoti patartina saikingai);

• Levanda (saldaus, aštraus skonio. Tinka pikantiškiems, saldiems patiekalams ruošti);

• Lelija (žiedlapiai aštraus skonio, skleidžia citrusinių vaisių aromatą);

• Mėta (skonio intensyvumas priklauso nuo mėtos rūšies);

• Nasturka (viena iš populiariausių valgomų gėlių);

• Raudonėlis (subtilaus skonio lapeliai);

• Našlaitė (žiedlapiai išskirtinio skonio, galima valgyti visą gėlę);

• Ridikas (žiedlapiai išskirtinio pipirų skonio);

• Rožė (reikia pašalinti kartų kuokelį, žiedlapiai saldūs, puikiai tinka dekoravimui, desertams, uogienėms ruošti. Visų rožių žiedlapiai yra valgomi);

Rozmarinas (žiedai panašaus skonio kaip ir lapai);

• Šalavijas (žiedlapiai skleidžia švelnų aromatą);

• Moliūgas (žiedlapiai yra idealus įdaras, turi silpną kvapą, prieš naudojant pašalinti kuokelį);

• Saulėgrąžos (žiedlapiai valgomi, skonis panašus į artišoką);

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis