6 receptai vasaros iškylai

Šeši sotūs receptai, kurie patiks kiekvienam.

Pyragas su šilauogėmis

7-8 porcijos

Reikės:
140 g sviesto
120 g cukraus
žiupsnelio druskos
1 kiaušinio
100 g kukurūzų miltų
200 g įprastų kvietinių miltų
1 nubraukto šaukštelio kepimo miltelių
1 apelsino plonai nutarkuotos žievelės
1 apelsino sulčių
4–5 valgomųjų šaukštų neriebios grietinėlės
150–200 g šilauogių

G. Barauskienės nuotr.

Kambario temperatūros sviestą išplakite iki purumo su cukrumi ir druska. Plakdami įmaišykite kiaušinį, apelsino sultis, žieveles, grietinėlę, abiejų rūšių miltus ir kepimo miltelius. Jeigu tešla per tiršta, įmaišykite dar šiek tiek grietinėlės arba sulčių.
Į kepimo popieriumi išklotą skardą sukrėskite pusę tešlos, išlyginkite ją šaukštu, užberkite sluoksnį uogų (kelias atidėkite). Sudėkite likusią tešlą, išlyginkite. Kepkite iki 160 º C įkaitintoje orkaitėje apie 1–1.10 val. Likusias uogas suberkite į lėkštę prie iškepto ir supjaustyto pyrago.

Džiovintų pomidorų pagardas skrebučiams

4–5 porcijos

Reikės:
100 g grietinėlės sviesto
10–12 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje
šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
aitriosios paprikos pagal skonį
2 šaukštų kedrų riešutų
saujos šviežių bazilikų lapelių
prancūziško batono (supjaustyto riekelėmis)

G. Barauskienės nuotr.

Batono riekeles pašaukite į 200 º C orkaitę ir kepkite grotelių režimu iki ims rusvėti viršus. Saulėje džiovintus pomidorus ir kedrų riešutus elektrine trintuve sutrinkite ir įmaišykite į kambario temperatūros sviestą, įberkite pipirų ir aitriosios paprikos. Pagardo tepkite ant paskrudinto batono, uždėkite po kelis bazilikų lapelius ir skanaukite.

Pikantiškos dešrelės

5 porcijos

Reikės:
10 plonų (veršienos) dešrelių
1 šaukšto garstyčių
1šaukšto skysto medaus
10 plonų medinių iešmelių
2–3 picos papločių arba tortiljų

Salotoms:
1 pankolio (kumščio dydžio)
2–3 saliero stiebų
1 citrinos
saujelės šviežių mėtų lapelių
žiupsnelio rudojo cukraus
1 šaukšto alyvuogių aliejaus
šlakelio baltojo vyno acto
druskos

G. Barauskienės nuotr.

Salotoms nuplautus saliero kotus, pankolį, citriną labai plonai virtuviniu kombainu susmulkinkite namie ir sukratykite į dubenį, sumeskite mėtų lapelius. Užpilkite aliejų, actą, užberkite druskos, cukraus, truputį pipirų ir išmaišykite. Uždenkite dubenėlį lėkšte ir viską gerai pakratykite, kad salotos būtų sultingesnės, ir padėkite į šaldytuvą. Tik nepamirškite dubenėlio pasiimti į iškylą.
Dešreles suverkite ant iešmelių ir kepkite ant žarijų. Kai gražiai apskrus, pavoliokite medaus ir garstyčių mišinyje ir dar keletą minučių paskrudinkite virš žarijų. Skanaukite su picų papločiais ir išmaišytomis salotomis. Picas trumpai palaikykite virš žarijų – bus traškesnės.

Pyragėliai su ožkų sūriu ir vynuogėmis

5 porcijos

Reikės:
0,5 kg šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos
150 g ožkų sūrio (arba fetos)
saujos raudonųjų vynuogių
3 šaukštų kedrų riešutų
1 šaukšto alyvuogių aliejaus
šviežiai maltų juodųjų pipirų

G. Barauskienės nuotr.

Tešlą atitirpinkite ir puodeliu ar formele išspauskite apskritimus.
Sūrį supjaustykite griežinėliais arba užtrupinkite ant tešlos apskritimų, užberkite kedrų riešutų, uždėkite griežinėliais supjaustytų vynuogių, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite 200 º C įkaitintoje orkaitėje iki tešla išsipūs ir ims rusvėti. Iškeptus pyragėlius pabarstykite trupučiu šviežiai maltų pipirų.

Mieliniai pyragėliai su šonine

5–6 porcijos

Tešlai reikės:
0,5 kg miltų
20 g mielių (šlapių)
100 g pieno
200 g grietinės
1 kiaušinio
1 trynio (bandelėms aptepti)
1 šaukštelio druskos

G. Barauskienės nuotr.

Įdarui reikės:
250–300 g rūkytos šoninės
1–2 šaukštų nuplikytų kmynų

Pieną dideliame dubenyje truputį pašildykite, kad būtų drungnas, išmaišykite jame mieles ir 2 šaukštus miltų. Palikite mišinį 10 min. šiltai, kad pakiltų. Tada sudėkite visas likusias tešlos sudėtines dalis. Toliau tešlos kildinti nereikia.
Įdarui šoninę supjaustykite mažais kubeliais ir sumaišykite su kmynais.
Delnais formuokite paplotėlį, dėkite ant jo šaukštą įdaro, sulenkite jį, uždailinkite kraštą. Jeigu tešla kimba prie delnų, suvilgykite juos trupučiu aliejaus. Sudėkite pyragėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepkite pyragėlius trynio plakiniu ir kepkite 180–190 º C orkaitėje apie 12–15 min., kol tešla ims gražiai rusvėti.

Bulvėmis įdarytos pagalvėlės

6 porcijos

Tešlai:
1 kg miltų
125 g sviesto
3 kiaušinių
1 l vandens
žiupsnio druskos
0,5 l rapsų aliejaus (gruzdinti)

Įdarui:
1,5 kg bulvių
100 g tarkuoto griujerio sūrio
150 g poro baltosios dalies
1 svogūno
150 g grietinės
25 g sviesto
šviežiai maltų juodųjų pipirų

Įdarui pasūdytame vandenyje išvirkite bulves. Nusunkite ir sugrūskite jas iki košės arba sumalkite. Masė turi būti glotni, vientisa, be grumstelių. Svogūną nulupkite ir supjaustykite smulkiai, poro baltąją dalį – plonais griežinėliais. Supjaustytus svogūną ir porą apkepkite keptuvėje su įkaitintu sviestu, užberkite druskos, pipirų. Tada iš keptuvės viską sukrėskite į bulvių košę, suberkite sūrį, sudėkite grietinę. Viską gerai išmaišykite. 
Iš miltų, kiaušinių, sviesto ir vandens suminkykite tešlą. Ją padalinkite į dvi dalis, iškočiokite du plonus lakštus. Ant vieno kas 6 cm eilutėmis išdalinkite po šaukštelį įdaro. Ant viršaus uždėkite kitą tešlos lakštą ir specialiu įrankiu (ratuku tešlai) supjaustykite mažomis 6 cm×6 cm dydžio pagalvėlėmis, kurių viduje liks įdaras. Kraštus suspauskite. 
Puode įkaitinkite 0,5 l aliejaus, įberkite druskos. Karštį sumažinkite iki vidutinio. Tada įleiskite vieną pagalvėlę ir patikrinkite, ar aliejus tinkamos temperatūros. Pagalvėlė turi išvirti ir gražiai paruduoti per 5–6 min. Pagalvėles virkite nedideliais kiekiais. Išgriebkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų nereikalingi riebalai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis