Pagardai iš stiklainių

Šiems pagardams skanauti šaukšto neprireiks, pakaks šaukštelio: jie pikantiško skonio, aštroki. Ir labai pakeičia, papildo įprastus valgius. Jie – užkandžių stalo herojai.

Raudonųjų svogūnų pagardas

Labai skanu su mėsos patiekalais, kepenėlių paštetais arba baltos duonos skrebučiais ir ožkų sūriu. Perskaičius receptą gali kilti klausimas, ar tikrai reikės tiek skysčių. Taip, tikrai, pamatysite.

G. Barauskienės nuotr.

Paruošite maždaug 0,5 litro.

Reikės:
2 kg raudonųjų svogūnų (nuluptų),
350 ml raudonojo vyno acto,
200 ml portveino,
750 ml raudonojo sauso vyno,
140 g sviesto,
140 g rudojo cukraus,
4 šaukštų alyvuogių aliejaus,
4 skiltelių česnakų,
1 šaukšto šviežių raudonėlių (sukapotų),
trupučio aitriosios paprikos,
1 šaukštelio druskos.

Pusžiedžiais plonai supjaustykite svogūną, smulkiai sukapokite česnakus ir suberkite į didelėje keptuvėje storu dugnu įkaitintą aliejų bei sviestą. Medine mentele pamaišydami kepkite ant smarkios ugnies 2–3 min., kol svogūnai pasidengs sviestu. Tada užberkite cukrų, druską, raudonėlius, aitriąją papriką ir išmaišykite. Karštį sumažinkite iki nesmarkaus ar silpno. Retkarčiais pamaišydami neuždengę kepinkite 40–50 min. Per tą laiką svogūnai suminkštės ir karamelizuosis.
Tada ant svogūnų supilkite vyno actą, portveiną ir vyną, viską išmaišykite. Karštį padidinkite iki smarkaus. Maišydami kaitinkite apie 30 min. arba tol, kol skysčio sumažės trečdaliu. Pagardas bus paruoštas, kai mentele perbraukus per keptuvės dugną liks takelis (turi būti gan tirštas). Palikite jį keptuvėje atvėsti, tada sudėkite į stiklainius. Laikykite šaldytuve iki 3 mėn.

Obuolių, burokėlių ir svogūnų pagardas

Su virtu kumpiu arba kepenėlių paštetu – tikras skanėstas. Gana aštrus. Švelnesnio skonio bus, jeigu dalį acto pakeisite natūraliomis apelsinų sultimis.

G. Barauskienės nuotr.

Paruošite maždaug 1,5 litro.

Reikės:
1 kg obuolių (stambiai supjaustytų),
0,5 kg burokėlių (nuluptų ir supjaustytų kubeliais),
250 g raudonųjų svogūnų (smulkiai sukapotų),
300 g rudojo cukraus,
75 g cukruotų imbiero kubelių,
2 cm imbiero šaknies (nuluptos ir sutarkuotos),
2 šaukštelių druskos,
1 šaukštelio kiniško penkių rūšių prieskonių mišinio,
700 ml raudonojo vyno acto.

Į troškintuvą sudėkite visas sudedamąsias dalis, užvirinkite ant smarkios ugnies, tada karštį sumažinkite ir pamaišydami kaitinkite maždaug valandą. Skysčio liks nedaug, jis bus sirupo konsistencijos, burokėlių kubeliai taps minkšti. Pagardą atvėsinkite ir sudėkite į stiklainius.

Kriaušių, razinų, imbiero ir šafrano pagardas

Ne tik labai gardus, bet ir sušildantis. Itin tinka su varškės sūriu, šalta mėsa. Būtų puikus pikantiškas paukštienos įdaras.

G. Barauskienės nuotr.

Paruošite maždaug 1 litrą.

Reikės:
0,8 kg kietų kriaušių,
300 g razinų,
100 g cukraus „Demerara“,
100 cukruotų imbiero kubelių,
žiupsnio susmulkintų rozmarinų,
400 ml obuolių acto,
60 ml aliejaus (alyvuogių, vynuogių kauliukų),
2 šaukštelių kiniško penkių rūšių prieskonių mišinio,
0,5 šaukštelio druskos,
0,5 šaukštelio tarkuotų muskatų,
žiupsnelio šafrano.

Kriaušes nuplaukite ir nulupkite žievelę, supjaustykite mažais kubeliais. Razinas perliekite verdančiu vandeniu ir palikite kiaurasamtyje apdžiūti. Troškintuve įkaitinkite aliejų, sumeskite į jį rozmarinus, razinas, išmaišykite ir suberkite cukrų. Išmaišykite. Karštį sumažinkite ir kaitinkite ant nesmarkios ugnies, kol cukrus ištirps. Tada supilkite obuolių actą, suberkite kriaušes ir likusias sudedamąsias dalis. Karštį padidinkite, kad viskas užvirtų. Kai mišinys ims kunkuliuoti, karštį sumažinkite iki nesmarkaus ir nuolat pamaišydami kaitinkite. Skystis po truputį suvirs, masė ims tirštėti. Kai skysčio liks nedaug ir jis bus panašus į sirupą, indą nukelkite nuo ugnies. Atvėsusį pagardą sudėkite į stiklainius.

Konservuotos citrinos

Susmulkintomis konservuotomis citrinomis gardinkite padažus, makaronų, ryžių valgius, nesmulkintų įdėkite į troškinius.

G. Barauskienės nuotr.

Paruošite maždaug 1 litrą.

Reikės:
6–7 citrinų,
6–7 šaukštelių druskos,
1 žvaigždinio anyžiaus,
2 laurų lapų.

Citrinas gerai nuplaukite, perliekite verdančiu vandeniu. Tada kiekvieną supjaustykite į keturias dalis išilgai, žievės galiukus nupjaukite. Į paruoštą stiklainį iš griežinėlių įspauskite šiek tiek sulčių. Jei citrinos nesultingos, reikės papildomos vienos citrinos sulčių. Kiekvieną griežinėlį pabarstykite druska, įdėkite į stiklainį ir paspauskite. Tarp griežinėlių įdėkite žvaigždinį anyžių ir laurų lapelius. Uždenkite dangtelį ir laikykite stiklainį virtuvėje. Po kelių dienų stiklainyje susidarys skysčio – jis apsems griežinėlius. Po poros ar trijų savaičių indą perkelkite į šaldytuvą ir pradėkite citrinas ragauti, naudoti patiekalams skaninti. Šaldytuve šį pagardą galima laikyti keletą mėnesių.
Citrinoms konservuoti dar galima naudoti Provanso žolelių mišinį, cinamono lazdeles, truputį cukraus.  Beje, iš stiklainio ištrauktas citrinas perliekite vandeniu ir tada skaninkite patiekalus.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis