4 receptai, kurie patiks visai šeimai

Riešutai tinka net tik desertams ir salotoms ruošti. Jie gali būti puikus pagardas prie sriubos, žuvų, mėsos. Išbandykite tą patį patiekalą su skirtingais riešutais ir išsirinksite savo mėgstamiausią variantą.

Riešutais ir žalumynais pagardinta lašiša (4 porcijos)

Reikės: 4 gabaliukų lašišos filė po maždaug 150 g, 50 g migdolų, 50 g maltų džiūvėsėlių, 1 šaukšto ištirpinto sviesto, 1 citrinos , saujos petražolių lapelių, saujos bazilikų lapelių, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio druskos, žiupsnio šviežiai maltų juodųjų pipirų

G. Barauskienės nuotr.

Žuvies gabaliukus nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Migdolus nuplikykite verdančiu vandeniu, nudžiovinkite ir sumalkite iki norimo rupumo. Suberkite į dubenėlį su ištirpintu sviestu, supilkite citrinos sultis, suberkite plonai nutarkuotą jos žievelę, džiūvėsėlius bei sukapotas petražoles, pagardinkite druska ir pipirais. Viską išmaišę masę padalinkite ant žuvies gabalėlių. Viską pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašaukite į 220 °C karščio orkaitė vidurinę lentyną. Kepkite grotelių režimu apie 7 minute arba kol riešutų sluoksnis ims po truputį rusvėti. Iškeptą žuvį pagardinkite bazilikais. Galima patiekti su virtomis bulvėmis, šviežių daržovių salotomis.

Reikės: 1 kg brokolių, 100–150 g ožkų sūrio arba fetos, 50 g migdolų riekelių, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos pagal skonį, 1 l vandens arba sultinio.

G. Barauskienės nuotr.

Brokolius perliekite verdančiu vandeniu, susmulkinkite ir sudėkite į puode užvirintą 1 litrą vandens (arba sultinio). Virkite uždengtus ant vidutinio karštumo ugnies apie 8 minutes, kol suminkštės, bet bus vis dar ryškios žalios spalvos. Kol brokoliai verda, įkaitintoje keptuvėje paskrudinkite migdolų riekeles, kol taps šviesiai rusvos. Brokolius nusunkite (skysčio neišpilkite), pabarstykite druska ir elektriniu trintuvu sutrinkite iki tyrės. Atskieskite ją nuoviru iki norimo tirštumo. Išdalykite sriubą į lėkštes, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite griežinėliais supjaustytu arba sutrupintu sūriu, pipirais ir migdolais. Gardu su bandele, užtepta grietinėlės sūriu ir pabarstyta žalumynais.

Reikės: 150 g sviesto, 100 g juodojo šokolado, 150 g rudojo cukraus, 2 kiaušinių,
75 g miltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 70 g išgliaudytų ir sukapotų graikinių riešutų. Papuošti: 25–30 graikinių riešutų branduolių puselių, 1 šaukšto miltelinio cukraus,1 šaukšto kakavos.

G. Barauskienės nuotr.

Šokoladą sulaužykite gabaliukais ir ištirpinkite dubenėlyje virš karšto vandens garų.
Kambario temperatūros sviestą išplakite iki purumo su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
Į sviesto masę po vieną įmaišykite kiaušinius. Tada įsijokite miltus, kepimo miltelius, pabaigoje įmaišykite ištirpintą šokoladą bei sukapotus riešutus. Supilkite tešlą į sviestiniu popieriumi išklotą 22 cm skersmens skardą. Ant viršaus nespausdami sudėliokite riešutų puseles. Kepkite 180 °C karščio orkaitėje apie 30–35 minutes. Jeigu paviršius kepa per greitai, pridenkite folija. Kai atvės, pyrago kraštus pabarstykite milteliniu cukrumi ir kakava.

Reikės: 0,6 kg varškės sūrio, 1 didelio kiaušinio, 6 šaukštų migdolų miltų, 2 šaukštų kedrinių pinijų, 4 šaukštų skysto medaus, po žiupsnelį druskos ir cukraus, 5 šaukštų aliejaus (kepti).

G. Barauskienės nuotr.

Sūrį atsargiai supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais (riebesnis sūris – ne toks trapus). Kiaušinį išplakite su druska ir cukrumi. Įkaitintoje keptuvėje paskrudinkite kedrines pinijas, kai ims rusvėti – suberkite į lėkštę.

Įkaitinkite aliejų. Sūrio griežinėlius pavoliokite migdolų miltuose, tada kiaušinio plakinyje ir vėl – migdolų miltuose. Tada dėkite į įkaitintą aliejų ir kepkite ant nesmarkios ugnies, kol gražiai apskrus. Ištraukite ant popierinio rankšluosčio.

Iškeptus sūrio griežinėlius patiekite aplietus medumi ir pabarstytus skrudintomis kedrinėmis pinijomis ar kitokiais jūsų mėgstamais riešutais.

P. S. Migdolų miltų būna pirkti specializuotose parduotuvėse. Arba galima jų pasigaminti namuose: verdančiu vandeniu užpilkite migdolus ir 30 minučių palaikytkite, nusunkite, pašalinkite nuo jų luobeles. Tada migdolus orkaitėje nudžiovinkite (galima šiek tiek paskrudinti) ir sumalkite iki norimo rupumo.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis