5 riešutų padažų receptai

Gaminant pikantiško skonio riešutų padažus galima smagiai eksperimentuoti: derinti įvairias riešutų rūšis, prieskonius ir žoleles, daržoves ir sūrius. Riešutų padažai puikiai tinka su keptomis daržovėmis, nesaldžiais kepiniais, makaronais, vištiena, žuvimi – patiekalams jie suteikia sodresnio skonio ir malonaus aromato.

Anakardžių čatnis

Anakardžiai yra minkščiausi riešutai, todėl šis indiškas padažas pagaminamas labai greitai. Į jį galima merkti daržovių gabalėlius, o ne tokiu tirštu tinka aplieti salotas.

Reikės: 1 puodelio (140 ml) kapotų ar nesmulkintų anakardžių, šlakelio citrinų sulčių, 1,5 cm nuluptos ir smulkiai supjaustytos imbiero šaknies, 1 mažos žalios smulkiai sukapotos aitriosios paprikos, 80 ml vandens, 2 šaukštų kalendrų lapelių, druskos pagal skonį. Išskyrus kalendras, visas sudėtinės dalis susmulkinkite ir sumaišykite virtuviniu kombainu, jei masė per tiršta, įpilkite šiek tiek daugiau vandens. Suberkite kapotus kalendrų lapelius, išmaišykite. Laikykite sandariame indelyje.

Kedrinių pinijų ir citrinų aioli

Aioli – iš Provanso kildinamas padažas, šiame krašte jis dažnai atstoja majonezą. Tinka su keptomis bulvėmis ar baklažanais, pupelėmis ar salotomis.

Reikės: 1/3 puodelio kedrinių pinijų, 1 citrinos sulčių ir nutarkuotos žievelės, poros lapelių šviežių šalavijų arba šaukštelio džiovintų, 1 šaukštelio medaus (arba klevų sirupo), 1 šaukštelio kaparėlių, 2 skiltelių kepto česnako, 1 šaukštelio Dižono garstyčių, 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus, druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį.

Išskyrus aliejų, viską sutrinkite kombainu ar trintuvu, pabaigoje plona srovele supilkite aliejų. Padažas turėtų būti grietinės konsistencijos – jei per tirštas, įpilkite vandens.

Pistacijų ir peletrūnų aioli

Žalias padažas, puikiai pagardinantis garuose virtas daržoves. Tinka užsitepti ir ant itališkos duonelės – tiesą sakant, taip gardu valgyti visus riešutų padažus...

Reikės: 1/3 puodelio skrudintų pistacijų, 1/3 puodelio migdolų plokštelių, 2 arbatinių šaukštelių kaparėlių, 1 šaukšto šviežių peletrūnų, 1/2 citrinos sulčių, 1/2 puodelio vandens, 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus, druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį.

Virtuvės kombainu ar trintuvu sutrinkite riešutus, kaparėlius, žoleles ir prieskonius, kad masė būtų rupi. Neišjungę kombaino supilkite vandenį, citrinų sultis, o pabaigoje lėtai pilkite alyvuogių aliejų. Maišykite, kol padažas taps vientisos konsistencijos.

Karijų ir paprikų padažas

Aštrokas pikantiškas padažas gali būti valgomas su kukurūzų traškučiais ar tortilijomis.

Reikės: 1/2 puodelio skrudintų paprikų, 1/2 puodelio karijų, 1/2 puodelio daržovių sultinio (arba vandens), poros lašelių „Tabasco“ padažo, 1 arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos miltelių, po 1 šaukštelį šviežių rozmarinų ir bazilikų, 1 šaukštelio balzaminio acto, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
druskos ir daug šviežiai maltų pipirų.

Didelę raudoną papriką iškepkite orkaitėje, kol apskrus, atvėsinkite, išimkite sėklas, nulupkite odelę. Virtuvės kombainu sumaišykite visas sudėtines dalis. Padažą galite patiekti pašildytą arba kambario temperatūros.

Graikinių riešutų, lęšių ir žolelių padažas

Gardus su nesaldžiais kepiniais, grybų valgiais, makaronais.

Reikės: 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 2 laurų lapų, 1/3 puodelio žaliųjų lęšių, 3 puodelių vandens,
2 šaukštų sviesto, 1 askaloninio česnako, 2 skiltelių česnako, 1/2 šaukštelio džiovintų šalavijų arba 1 šaukšto šviežių, 1/2 šaukštelio džiovintų čiobrelių arba 1 šaukštelio šviežių, 2 šaukštelių šviežių rozmarinų, 1 šaukšto miltų,1 puodelio skrudintų kapotų graikinių riešutų, po šlakelį baltojo vyno, sojų padažo, balzaminio acto, žiupsnelio maltų muskatų, druskos ir pipirų pagal skonį.

Puode ant vidutinės ugnies pakaitinkite alyvuogių aliejų su lauro lapais. Suberkite lęšius, pakepkite, tada supilkite vandenį, virkite ant lėtos ugnies, kol lęšiai bus beveik paruošti. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite išspaustus česnakus ir prieskonines žoles. Kaitinkite ant vidutinės ugnies kokią minutę. Suberkite miltus, šluotele gerai juos išmaišykite. Po poros minučių suberkite graikinius riešutus. Supilkite baltąjį vyną, dar porą minučių virkite, kol masė taps vientisa. Tada įberkite muskatų, įpilkite sojų padažo ir sudėkite lęšius (kartu su skysčiu). Viską gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų, sumažinkite ugnį ir virkite apie pusvalandį, kartais pamaišydami, o jei padažas pernelyg sutirštės, įpilkite vandens. Baigę gaminti supilkite balzaminį actą, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis