Desertai, kurie praskaidrins savaitgalį

Paprasti, bet dieviško skonio receptai, kurie sušildys Jus ir Jūsų artimuosius.

Citrininis sirupas

(Maždaug 700 ml)

Reikės: 1 didelės citrinos, 180 g cukraus, 150–200 ml baltojo romo, 400 g stambių baltų cukraus kristalų.

Citriną gerai nušveiskite šepetėliu po vandens srove, nusausinkite, supjaustykite plonais griežinėliais. Į puodą suberkite cukrų, supilkite romą ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Kai užvirs, sudėkite citrinos griežinėlius ir maždaug 30 sekundžių pavirkite. Nukelkite nuo viryklės ir palikite atvėsti.

Į sterilius stiklinius indus sluoksniais sudėkite kristalus (ieškokite didžiuosiuose prekybos centruose) ir citrinų griežinėlius, užpilkite romo sirupu ir uždenkite. Paruošto sirupo ar kristalų dėkite į desertus, karštus gėrimus, kepinius.

Citrinų plokštainis

(Maždaug 40 gabaliukų)

Reikės: 2 kiaušinių, 130 g sviesto (iš šaldytuvo), 220 g cukraus, 200 g kvietinių miltų, 40 g kukurūzų miltų, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 2 šaukštų miltinio cukraus, 0,5 šaukštelio kepimo miltelių, 2 citrinų, žiupsnio druskos.

Citrinas gerai nuplaukite, nusausinkite, žievelę plonai nutarkuokite, išspauskite sultis.
Kvietinius ir kukurūzų miltus sumaišykite. Du šaukštus šio mišinio išmaišykite su kepimo milteliais ir atidėkite.

Dubenyje likusius miltus išmaišykite su druska ir vaniliniu cukrumi, suberkite į virtuvinį kombainą, sumeskite gabaliukais supjaustytą sviestą, įberkite 40 g cukraus. Peiliukų antgaliu viską sutrinkite iki birios masės, suberkite ją į kepimo popieriumi išklotą skardą (20 cm x 20 cm), tolygiai paskleiskite ir delnais prispauskite prie skardos dugno (arba tešlą pirma iškočiokite, tada įklokite į skardą). Pusvalandį palaikykite šaldytuve, tada maždaug 20 min. kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Kai ims rusvėti, ištraukite iš orkaitės.

Kiaušinių baltymus išplakite iki tirštų putų, trynius su cukrumi – iki purumo. Tada į trynius įmaišykite citrinų žieveles ir 5–6 šaukštus citrinų sulčių, atidėtą miltų ir kepimo miltelių mišinį, įmaišykite išplaktus baltymus. Šią masę užpilkite ant kepto plokštainio pagrindo skardoje ir dar pašaukite į orkaitę 20–25 min.

Iškeptą skanėstą pabarstykite miltiniu cukrumi.

Anakardžių skanėstai su spanguolėmis

(Maždaug 40 sausainių)

Reikės: 120 g minkštų džiovintų spanguolių, 250 g maltų anakardžių riešutų, 2 kiaušinių baltymų, 100 g cukraus, žiupsnelio druskos.

Kiaušinių baltymus išplakite su druska ir cukrumi iki tirštų putų. Maždaug 80 g spanguolių labai smulkiai sukapokite arba sutrinkite ir dubenyje sumaišykite su maltais anakardžių riešutais, tada įmaišykite baltymus.

Ant kepimo popieriumi išklotos skardos šaukšteliu dėkite tešlos, ant jos vidurio
„patupdykite“ spanguolę.

Kepkite 130 °C temperatūros orkaitėje maždaug 25 minutes. Iškeptus palikite atvėsti, tada nuimkite nuo popieriaus.

Migdolinės „gniūžtės“

(Maždaug 45 sausainiai)

Reikės: 300 g maltų migdolų be luobelių, 220 g miltinio cukraus, 3 kiaušinių baltymų, 1 šaukšto malto cinamono, 50 g migdolų drožlių, žiupsnio druskos.

Kiaušinių baltymus su druska išplakite iki tirštų putų po truputį berdami miltinį cukrų. Šią masę įmaišykite į maltus migdolus. Šaltame vandenyje pamirkytais delnais formuokite maždaug 3 cm skersmens tešlos rutuliukus, pavoliokite juos migdolų drožlėse (jeigu šios labai trapios, užberkite jų ant rutuliukų) ir sudėkite ant kepimo popieriaus skardoje.

Kepkite 130–150 °C temperatūros orkaitėje, iki ims rusvėti, maždaug 45 min. Jeigu kepiniai per greitai ruduoja, karštį sumažinkite iki 120 °C. Ištrauktus iš orkaitės iškart pabarstykite cinamonu.

G. Barauskienės nuotraukos.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis