Naminiai saldainiai: skonis kaip vaikystėje

Vaikystėje (nesvarbu, kada ji buvo...) saldainiai atrodė skanesni: gal pasikeitė jų gamybos technologija, gal mes patys. Kaip iš tiesų yra, nesunkiai suprasite, jei patys pasigaminsite naminių saldainių – jų skonis pats tikriausias.

Ledinukas ant pagaliuko


Ledinuko forma ir pagaliukas – tai didžiausias įdomumas. Visa kita be galo paprasta. Lengviausia tokius saldainius gaminti su specialiomis metalinėmis ledinukų formomis (tai vaikystės laikų žuvytės, gaideliai, zuikučiai), į kurias patogu supilti karamelę ir įstatyti pagaliuką. Jei tokių neturite, tiks ir mažos silikoninės.


Karamėlę virkite iš miltelinio cukraus, vandens (santykiu 3 ir 1) ir poros šaukštų medaus ar klevų sirupo. Vandenį tinka keisti mėgstamomis sultimis (ne tik dėl gardesnio skonio, bet ir dėl spalvos), o gal grietinėle ar pienu – bus pieniška karamelė. Pagardinkite šlakeliu citrinų sulčių, jei mėgstate – vanile ar kvapnia esencija. Vienu kartu virkite tiek karamelės, kiek iš karto supilstysite į formeles, nes ji greitai stingsta.


Storadugniame puode cukrų, vandenį, medų kaitinkite maišydami, kol cukrus visiškai ištirps, virkite ant vidutinio kaitrumo ugnies, kol ims burbuliuoti. Supilkite citrinų sultis, prieskonius, pakaitinkite dar porą minučių. Laiko trukmė priklauso nuo to, kokių ledinukų norite. Kuo ilgiau kaitinsite, tuo labiau cukrus taps sodresnio skonio. Masę supilstykite į formeles, įdėkite pagaliukus. Palikite ledinukus atvėsti.


Šviežutėlės „Karvutės“


Į storadugnį puodą sudėkite viską, ko reikia saldainiams gaminti: 100 ml riebios grietinėlės, 3 šaukštus sutirštinto pieno be cukraus, 130 g rudojo cukraus ir žiupsnelį vanilės. Nuolat maišydami medine mentele kaitinkite iki virimo, tada karštį sumažinkite iki minimumo. Maždaug po 10 minučių, kai burbuliuoti nustos, įdėkite 40 g sviesto, vėl nuolat maišykite, kad nepradėtų svilti. Ugnį vos padidinkite ir virkite dar 10 minučių. Sutirštėjusią masę supilkite į plokščią formą, prieš tai patepę ją sviestu. Šiek tiek atvėsinkite kambario temperatūroje ir įdėkite į šaldytuvą. Kai sustings, supjaustykite gabalėliais. Jei masė lipni – ji per trumpai virta: vėl sudėkite į puodą ir pakaitinkite dar. Saldainius galima gardinti aguonomis, riešutais, cukatomis, linų sėmenimis. Tiktų į masę įpilti ir šaukštelį brendžio ar likerio.


Su pikantišku įdaru


Naminių šokoladinių saldainių galima pasigaminti su pačiais įvairiausiais įdarais – mėgstamais ir net labai pikantiškais. Tai gali būti bruknių padažas su mažais imbiero šaknies gabalėliais arba aitriųjų paprikų milteliais, įvairios uogienės, lazdynų riešutai, migdolai, o gal apelsinų žievelių cukatos.


Saldainiams pagaminti reikės 100 g kokybiško šokolado. Tinka tiek tamsus, tiek pieniškas (bet ne baltas). 2/3 šokolado plytelės sulaužykite nedideliais gabalėliais ir ištirpinkite puodelyje, įstatytame į vandens vonelę. Vanduo turi būti ne aukštesnės kaip 80 ºC temperatūros. Tirpinkite šokoladą nuolat maišydami, paskui nukelkite nuo ugnies, įtrupinkite likusį šokoladą ir vėl maišykite, kol masė taps vientisa. Mažu šaukšteliu saldainių formeles pripildykite iki pusės ir pakratykite jas, kad neliktų oro burbuliukų. Palaikykite šaldytuve 10 minučių. Tada į kiekvieną formelę įdėkite įdaro (šis neturėtų būti skystas). Likusį šokoladą vėl pakaitinkite, supilkite į konditerinį švirkštą ir baikite formuoti saldainius. Tegu pastovi šaldytuve dar 10 minučių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis