Išsaugokime derlių: 7 skaniausių uogienių receptai

Nuo seno sakoma – roges ruošk vasarą, o vežimą – žiemą. Su uogienėmis tas pats – kad apsaugotų šeimą nuo žiemos peršalimų, kiekviena šeimininkė laiko kelis stiklainiukus skanios ir naudingos uogienės.

Pateikiame kelis nesudėtingus, patikrintus receptus:


1.Saldžiarūgštė aviečių uogienė

Produktai: 2 šaukšteliai druskos, 2 kg cukraus, 1 kg aviečių, 2 l vandens, 2 šaukšteliai citrinos rūgšties.

Kaip gaminti:

Iš cukraus ir 1 l vandens išvirkite sirupą, palikti atvėsti iki kambario temperatūros. Avietes perrinkite, sudėkite į kiaurasamtį ir nuplaukite. Likusiame vandenyje ištirpinkite druską. Porcijomis dėkite avietes į pasūdytą vandenį, paskui nuskalaukite šaltu vandeniu.

Sudėkite avietes ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų vandenį. Suberkite uogas į atvėsusį sirupą, palikite pastovėti 1 va. Paskui užkaiskite puodą ir virkite, kol sutirštės. Likus 3 – 4 min. iki virimo pabaigos, suberkite citrinos rūgštį. Supilstykite uogienę į sterilius stiklainius.


2. Aviečių uogienė

Produktai: 1 kg aviečių, 1,5 kg cukraus.

Kaip gaminti:

Avietes perrinkite, užberkite cukrumi, 10-iai val. įdėkite į šaldytuvą. Puodą užkaiskite, kai užvirs, virkite, nugriebdami putas, apie 20 min. Uogienę supilstykite į švarius stiklainius, laikykite šaldytuve.


3. Juodųjų serbentų uogienė multiviryklėje

1 l stiklainiui reikės šių produktų: 1 kg serbentų, 1 kg cukraus, 1 pakelis vanilinio cukraus, 1 citrinos tarkuota žievelė, 50 g migdolų, 2 gvazdikėlių šakelės.

Kaip gaminti:

Serbentus nuplaukite, nusausinkite. Migdolus sutrinkite trintuvu. Multiviryklėje nustatykite 160 laipsnių. Sudėkite į puodą smulkintus migdolus, užpilkite 350 ml vandens. Kai užvirs, virkite 30 min. Palikite atvėsti, paskui nukoškite.

Sumažinkite temperatūrą iki 130 laipsnių. Migdolų nuovirą užvirinkite, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir virkite 15 min. Suberkite serbentus, kai užvirs pavirkite dar 25 – 50 min.

Uogienę supilstykite į švarius stiklainius, užsukite, palikite atvėsti. Laikykite vėsioje vietoje.


4.Juodųjų serbentų uogienė

Produktai: 1 kg juodųjų serbentų, 2 kg cukraus, 1 l vandens.

Kaip gaminti:

Uogas perrinkite, nuplaukite. Dideliame emaliuotame puode užvirinkite vandenį. Suberkite serbentus į puodą su verdančiu vandeniu, virkite ant vidutinio kaitrumo orkaitės 10 min. suberkite cukrų, virkite, kol cukrus visiškai ištirps. Supilstykite karštą uogienę į stiklainius, užsukite.


5.Juodųjų serbentų ir mėlynių džemas

1 l stiklainiui reikės šių produktų: 2 stiklinių juodųjų serbentų, 2 stiklinių mėlynių, 0,5 šaukštelio sviesto, 2 šaukštų želatinos, 1 šaukšto cukraus.

Kaip gaminti:

Uogas šiek tiek sutrinkite (atskirai). Pusę juodųjų serbentų pertrinkite per sietelį, kad neliktų sėklų.

Mėlynes, juoduosius serbentus (sutrintu ir ne), sviestą, želatiną sudėkite į puodą. Ant vidutinio kaitrumo viryklės kaitinkite masę, kol užvirs. Maišydami po truputį suberkite cukrų, pavirkite 2 min. supilstykite džemą į stiklainius, užsukite, laikykite šaldytuve.


6. Bruknių džemas

Produktai: 1 kg bruknių, 2 stiklinės vandens, 1,5 kg cukraus.

Kaip gaminti:

Bruknes perrinkite, nuplaukite, suberkite į puodą, suberkite pusę cukraus ir virkite, kol masės sumažės trečdaliu. Suberkite likusį cukrų, nugriebdami putas virkite, kol išvirs (džemas turi būti tirštas). Džemą supilstykite į stiklainius, užsukite, laikykite vėsioje vietoje.


7.Citrinų uogienė multiviryklėje

1 l stiklainiui reikės: 7 citrinų plona žievele, 1,5 kg cukraus, vanilinio cukraus pakelio, 2 šakelių gvazdikėlių.

Kaip gaminti:

Citrinas nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite plonomis riekelėmis. Kiekvieną riekelę perpjaukite perpus. Nustatykite temperatūrą 160 laipsnių. Supilkite į puodą 1,3 l vandens, sudėkite citrinas, užvirinkite.

Sumažinkite temperatūrą iki 130 laipsnių. Virkite 50 min. suberkite cukrų, vanilinį cukrų, gvazdikėlius, virkite dar 1 val. Uogienę išpilstykite į stiklainius, užsukite, apverskite, pastatykite dangteliais žemyn, kol visiškai atvės. Laikykite vėsioje vietoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis