Prisijunkite!

Prisijungę vartotojai gali:

  • dalyvauti konkursuose
  • skaityti straipsnius vėliau
  • gauti naujienų prenumeratą

Neturite paskyros?

Jurginų iškasimas ir paruošimas žiemai

Jurginai – egzotiški subtropiniai augalai kilę iš Centrinės Amerikos. Kadangi jurginai sunkiai perneša šalčius, o peršalę jie žūva, tose šalyse, kuriose žiemą dirva sušąla, reikia nukasti jų gumbus ir saugoti juos per šaltąjį sezoną. Tad kaip tai padaryti?

Kada ateina metas iškasti jurginų gumbus?


Kada imtis šio darbo paprastai subtiliu būdu pasako pati gamta. Kai rudenį ateina pirmosios šalnos, jurginų lapai paruduoja. Tačiau nereikia jaudintis, šie simptomai parodo, kad miršta tik augalas esantis virš žemės, tačiau jo gumbai tokiu metu dar yra sveiki.


Iš tiesų, pirmosios šalnos netgi stimuliuoja jurgino gumbus, jie ima ruoštis kitam augimo sezonui. Tad svarbu neskubėti ir iškasti juos tik praėjus vienai ar dviem savaitėms po pirmosios šalnų dienos. Per tą laiką gumbai visiškai subręsta, o tokius gumbus ramiai galima saugoti iki kito sezono. Deja, nesubrendę gumbai retai išgyvena žiemą, dažniausiai jie sudžiūva arba supūva.


Specialistai sako, kad jurginų gumbai dažnu atveju subrendę būna jau rugsėjo pabaigoje, tad jeigu labai skubate, kasti juos galima jau tada. Visgi geriausia yra palaukti spalio pradžios. Taip pat svarbu nenusivėlinti ir nelaukti spalio pabaigos, kadangi tokiu metu dirva jau gali sušalti, o tada gumbams išgyventi lieka mažai šansų.


Kaip tai padaryti?


Gumbų kasimui reikia sulaukti saulėtos, sausos dienos. Rudeninė saulė apdžiovins gumbus, tačiau jų nenudegins. Geriausia šio darbo imtis pirmoje dienos pusėje.


Prieš imantis kasimo, pirmiausia reikia atrišti virveles ir pašalinti jurginus laikančius kuolus. Jurginų stiebus galima pritrumpinti (palikti tik tiek, kad juos būtų patogu suimti rankomis) arba palikti tokius, kokie jie yra.


Kasimui galima naudoti sodininko šakes arba kastuvą. Kokį įrankį bepasirinktumėte, svarbiausia jį įbesti pakankamu atstumu nuo stiebo, nes augalo keras gali nukentėti tiek jį įbedus per arti, tiek per toli. Ekspertai paprastai rekomenduoja kasti 20 cm atstumu nuo stiebo. Kasant, labai svarbu vienu metu kelti jurgino šaknis ir prilaikyti jo stiebą ranka. Dėl šios priežasties, kartais geriau šį darbą atlikti dviese.


Shutterstock nuotr.


Iškasus jurgino kerą, nuo jo reikia gerai nuvalyti žemes. Tada ateina metas pašalinti didžiąją dalį stiebo. Jo palikti rekomenduojama tik 2-3 cm. Stiebo kirpimui geriausia naudoti sekatorių.


Jurginų gumbus galima saugoti plautus ir neplautus. Jeigu nusprendėte sandėliuoti neplautus gumbus, tada tereikia juos gerai nuvalyti, apdžiovinti saulėje, sudėti į laikymui skirtas dėžes ir padėti saugojimui.


Jeigu per žiemą saugosite plautus gumbus, nuvalius žemes rankomis, juos reikia nuplauti vandeniu su sodo žarna. Tada gumbus reikia gerai išdžiovinti. Džiovinimui reikia skirti bent parą. Geriausia tai daryti sausoje, šiltoje patalpoje. Tokius gumbus galima saugoti nedalintus arba padalintus.


Gumbus per žiemą saugoti rekomenduojama patalpoje, kurioje drėgmė būtų apie 80 procentų, o oro temperatūra – 4-8 laipsnių. Taip pat svarbu, kad patalpa būtų ventiliuojama.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis

Prisijunkite!

Prisijungę vartotojai gali:

  • dalyvauti konkursuose
  • skaityti straipsnius vėliau
  • gauti naujienų prenumeratą

Neturite paskyros?