180 m² namo su nuostabia terasa interjeras

Sumaniai rekonstravę seną, daugiau nei prieš pusę amžiaus statytą kaimišką pastatą, šeimininkai sugebėjo išsaugoti tradicines į užmiesčio peizažą natūraliai įsiliejusio statinio formas ir tuo pačiu sukurti modernią šiuolaikiškos šeimos poreikius atitinkančią gyvenamąją erdvę.

Objekto dosjė:


Tipas – rekonstruotas senas namas su priestatu.


Plotas – 180 m².


Gyvenamoji erdvė: senajame pastate – bendrasis kambarys su svetaine, virtuve, valgomuoju, priestate – šeimininkų miegamieji.


Gyventojai – keturių asmenų šeima.


Daugiau nei prieš pusšimtį metų statytą namą užmiestyje jauna, du vaikus auginanti šeima nutarė paversti savo naujais namais. Šeimininkus sužavėjo dideli sode augantys medžiai ir sodybą supantys laukai. Tačiau pats namas reikalavo pertvarkų. Kaip ir daugelis to meto pastatų, namas turėjo nedidelius langus, o vidinės erdvės buvo padalintos į daug mažų kambarėlių, todėl atrodė tamsios ir nejaukios. Pasitarę su architekte Nadine Engelbrecht, šeimininkai nutarė išsaugoti tradicines kaimiško pastato formas, harmoningai įsiliejančias į užmiesčio kraštovaizdį, tačiau vidų pertvarkyti pagal šiuolaikiškos šeimos poreikius. Siekiant įleisti daugiau šviesos, buvo padarytos kelios korekcijos. Pirmiausia, į sodą atsiverianti fasado dalis buvo pakeista stumdomosiomis stiklinėmis vitrinomis su juodais rėmais, o pastogė atverta, taip suteikiant vidinėms erdvėms daugiau tūrio ir šviesos. Taip pat išgriautos vidinės pertvaros ir suformuota bendroji erdvė, kurioje įrengtos pagrindinės funkcinės zonos – virtuvė, svetainė ir valgomasis. Be to, nutarta pastatyti dviaukštį priestatą, architektūriškai derantį prie senojo pastato. Jame buvo įrengti šeimos miegamieji ir vonios kambariai.



Namo interjeras
Namo interjeras
Elsa Young („Bureaux“)



Iš dviejų pusių, iš kurių matyti vaizdas į sodą, pastatą juosia terasa, į kurią galima patekti pro plačiai atveriamas stiklines duris.


Terasa dengta metalinių lentelių stogeliu, saugančiu nuo saulės, tačiau nesulaikančiu oro ir neleidžiančiu prikaisti.


Projektuojant vidines erdves, buvo siekiama išsaugoti originalaus pastato medžiagiškumą ir papildyti jį modernia apdaila. Senojo namo sienos buvo tinkuotos ir dažytos baltai, ši spalva, pabrėžianti erdvės ir šviesos pojūtį, keliauja per visas namo erdves, tačiau naujajame priestate vietoj baltų tinkuotų sienų atsiranda baltų plytų mūro tekstūra. Modernumo ir estetikos suteikia juodi metalo akcentai – plieniniai langų rėmai, industrinio stiliaus metaliniai baldai, juos papildanti juoda sienos spalva virtuvės ir svetainės zonoje. O ąžuolo grindys padeda išsaugoti jaukumo ir natūralumo, būdingo kaimo namui, įspūdį. Nors pagrindinėje erdvėje vyrauja tie patys monochrominiai atspalviai, visos funkcinės zonos turi gana aiškias savo pozicijas – jos atskirtos vizualiomis linijomis – virtuvę nuo valgomojo skiria marmuro apdailos sala, svetainę nuo valgomojo – ažūrinė juoda metalo lentyna, poilsio zoną pabrėžia ant grindų svetainėje patiestas minkštas pilkšvo atspalvio sendinto stiliaus kilimas.



Namo interjeras
Namo interjeras
Elsa Young („Bureaux“)



Nusižiūrėk idėją


Kaip ir projektuojant pastatą, tai ir kuriant interjerą buvo derinama sena ir nauja. Originalus valgomojo stalas buvo sukonstruotas kūrybiškai: naudotų baldų parduotuvėje šeimininkai rado gražias senovines kojas, o jas įsigijus buvo pritaikytas naujas stalviršis.



Namo interjeras
Namo interjeras
Elsa Young („Bureaux“)



Dėl sumanių projekto autorių sprendimų galinėje senojo namo dalyje įrengta erdvi virtuvė liko beveik nematoma. Ji išsiskiria lakonišku, minimaliu dizainu, tačiau yra praktiška ir funkcionali. Palei juodai nudažytą sieną buvo įkomponuotas juodas virtuvės darbastalis su patogiais stalčiais ir spintelėmis, uždengtas tokios pačios spalvos stalviršiu, į jį įmontuota buitinė technika taip pat parinkta juodos spalvos. Siekiant išsaugoti erdvumo pojūtį, pakabinamųjų spintelių buvo atsisakyta – papildomos vietos virtuvės rakandams susidėti įrengtos marmurinėje saloje iš virtuvės pusės, be to, už virtuvės tilpo dar atskiras buitinis kambarėlis, į kurį veda stiklinės durys su juodo metalo rėmu. O virš darbastalio buvo sumanyta sukonstruoti per visą sieną nusitęsiančią medinę lentynėlę. Pagal pirminį sumanymą, ji buvo skirta indams susidėti, tačiau čia išdėliojus dekoratyvias smulkmenas ir paveikslus, užsimenančius ir apie kaimišką šios erdvės prigimtį, buvo nuspręsta palikti šį variantą.



Namo interjeras
Namo interjeras
Elsa Young („Bureaux“)



Atvėrus senos pastogės erdvę, senosios laikančiosios sijos buvo restauruotos ir nudažytos baltai, taip pat priderintas naujas medinių sijų raštas, vizualiai užpildantis tuščią pastogę, bet išsaugantis šviesos ir erdvės pojūtį.


Lakoniško dizaino, taisyklingų formų marmurinė sala, išryškėjanti juodos sienos fone, tapo skiriamąja linija tarp virtuvės ir valgomojo.


Šeimininkų privačioji zona įrengta naujai pastatytame priestate. Atsižvelgiant į sklypo planą, jis suprojektuotas gana siauras. Be miegamųjų, čia įrengtas papildomas svečių kambarys, į kurį galima patekti ir metalinėmis kopėtėlėmis tiesiai iš lauko, taip pat vonios kambariai. Šeimininkų miegamuosiuose išlaikyta tokia pati minimalistinė estetika ir monochrominė spalvinė gama kaip ir bendrojoje erdvėje. Čia derinamos dvi pagrindinės spalvos – juoda ir balta, industrinę stilistiką subtiliai pabrėžia betono lubos ir langai juodais metaliniais rėmais. Siekiant suteikti daugiau emocijų, šeimininkų miegamasis pagyvintas švelnaus žalsvo atspalvio detalėmis, pabrėžiant už lango matomo sodo vaizdą. O vaikų kambaryje žaismingumo suteikia linksmais raštais išmarginta tekstilė ir palei ilgą horizontalų langą išrikiuota dekoratyvių keraminių paveiksliukų eilė. Siekiant sukurti natūralumo ir jaukumo pojūtį, abiejuose miegamuosiuose grindys išklotos natūralaus pluošto faktūriškais jūržolių kilimais.



Namo interjeras
Namo interjeras
Elsa Young („Bureaux“)



Pro šeimininkų miegamojo langą atsiveria kieme esančio sodo vaizdai, o interjerą puošiantys vešlūs augalai papildo šį vaizdą.



Namo interjeras
Namo interjeras
Elsa Young („Bureaux“)



Į antrąjį aukštą veda perforuoto metalo laiptai – lengva jų konstrukcija neužgožia erdvės ir pabrėžia industrinės stilistikos estetiką.


Naujame priestate įrengtame vaikų kambaryje, orientuotame į kelio pusę, suformuoti vertikalūs ir horizontalūs juostiniai langai, leidžiantys į erdvę patekti natūraliai šviesai, tačiau saugantys nuo pašalinių žvilgsnių iš lauko.


Lakoniškas dizainas, pabrėžiantis funkcionalumą ir paprastumą, tapo svarbiausia dizaino idėja ir pagrindiniame vonios kambaryje. Kontrastingas juodų ir baltų sienų derinys, grubokos tekstūros sienų apdaila, baltos lieto betono grindys sustiprina minimalizmo estetiką. Tačiau, siekiant suteikti erdvei daugiau jaukumo, buvo pritaikyta ir jaukesnės faktūros elementų: iš medžio pagamintos praustuvo zonos spintelės, natūralaus pluošto kilimas ir net tamsiai žalias krėslas atrodo jaukiai ir paįvairina spalvinę gamą. Pagrindinis dėmesys vonios kambaryje nukreipiamas į didžiulį apskritą pramoninio dizaino veidrodį, įkomponuotą praustuvų zonoje. Jo apskrita forma kontrastingai dera su moderniais kvadratiniais praustuvais, sumontuotais ant spintelės stalviršio, ir sukuria erdvėje žaismingą stilistinę intrigą.



Namo interjeras
Namo interjeras
Elsa Young („Bureaux“)



Lakoniško dizaino, labai paprastos, net grubokos apdailos vonios kambaryje pagrindinis dėmesys atitenka didžiuliam apskritam veidrodžiui, pakabintam ant sienos virš praustuvų zonos.


Pirmojo aukšto vonios kambaryje monochrominį juodos ir baltos spalvų derinį pagyvina ryškūs vintažinio veidrodžio rėmai.


Vonios kambaryje palei langą įkomponuota moderni laisvai pastatoma vonia pabrėžia lakoniškos erdvės eleganciją.  


Visą interjerą peržvelkite čia:




Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis