Nesudėtingos gudrybės, kaip šventiškai dekoruoti maistą

Estetiški patiekalai sukuria šventišką nuotaiką, o Kalėdos – tai tas metas, kai gebėjimas gaminti ne tik gardžius, bet ir gražius valgius yra be galo svarbus. Nors smagu paganyti akis, kaip dirba garsūs virtuvės šefai, bet dažniausiai tų grožybių savo virtuvėje nebandome sukurti. Atrodo ir sudėtinga, ir laiko labai imlu. Be reikalo taip manome – kai kurios gudrybės yra labai paprastos.

Kiekvienam – savos salotos

Salotos paprastai puošiamos tais pačiais produktais, kurie naudojami jų gamybai, tačiau galimi ir nukrypimai, tik tuomet dekoratyvių elementų (netgi prieskoninių žolių) skonis turi derėti. Puošybai neverta naudoti pajuoduojančių vaisių ir daržovių – pavyzdžiui, obuolių. „Dekoracijų“ turi būti su saiku, kad neužgožtų salotų. Kai kuriuos produktus galima figūriškai supjaustyti: tarkim, išskobti nedidelius virtos morkos rutuliukus ar sudėlioti eglutę iš žalio agurko šiaudelių. Salotos atrodys daug patraukliau pabarstytos riešutais, duonos skrebučiais ar sezamais. Kai salotas ar kitą patiekalą puošiate alyvuogėmis, žuvies, mėsos ar dešros gabalėliais, sudėliokite juos prieš pat patiekiant patiekalus, nes jie greitai apdžiūva.
Nors dažniausiai salotas patiekiame viename dideliame dubenyje, daug šventiškiau jos atrodo padalintos porcijomis ir sudėtos į taures. Daržoves salotoms pjaustykite stambesniais gabalėliais ar juostelėmis ir sluoksniuokite į dailų indą, dekoruokite krevetėmis ir užbarstykite juodaisiais sezamais.

Užkandžiai: improvizacijų šou

Užkandžiai ir šalti patiekalai skirti apetitui sužadinti – tad ir atrodyti jie turi nepakartojamai ir labai skaniai. Skirtingų rūšių užkandžių ir puošyba turėtų būtų unikali. Sumuštinukų duonai pjaustyti naudokite specialias formeles, užtepams – konditerinį maišelį, juo galima piešti ornamentus iš majonezo, grietinės ar jogurto padažo. Labai svarbu užkandžius dailiai sudėti ant didelio padėklo ar lėkštės.

Sūris dekoratyviojoje kulinarijoje yra itin vertas dėmesio produktas. Mikrobangų krosnelėje išlydę sūrio gabaliukus ir po to juos šaldytuve sustingdę gausite netikėtų formų „paplotėlius“, ant kurių galite dėlioti pačius įvairiausius produktus. Į plonai supjaustytą sūrį galima suvynioti šviežių daržovių salotų, suformuoti „suktinuką“ ir atvėsinus supjaustyti gabalėliais (panašiai kaip gaminant užkandžius su lavašu).

Krepšelius užkandžiams galima ne tik kepti ar pirkti: apipjaustykite forminės duonos plutelę, riekeles iškočiokite, šiek tiek įpjaukite kampelius, sudėkite į keksiukų formeles, aliejuje pamirkytu teptuku ištepkite duonos paviršių ir kepkite orkaitėje, kol šiek tiek apskrus.

Toks šventiškas kepsnys

Gardžiai kvepiantis ir skaniai atrodantis kepsnys – privaloma vaišių stalo puošmena. Žuvies, mėsos, paukštienos valgius prieš patiekiant galima patepti aliejumi – tai suteiks paskrudintam kepsniui apetitą žadinantį žvilgesį. Gardžiai atrodo ir traškiomis šoninės juostelėmis apvyniotas šventinis kepsnys – o ir mėsa tuomet nebus sausa. Žinoma, jos reikėtų neperkepti.
Ne tik skonis, bet ir garnyro spalvos turi derėti prie pagrindinio valgio. Svarbu ir tai, kad produktai būtų supjaustyti panašios formos gabalėliais. Termiškai neapdorotos daržovės atrodo ne tik spalvingiau, bet ir estetiškiau, nei keptos ar troškintos nors jų skonis ir puikus.
Net iš paprasčiausios bulvių košės naudojant konditerinį maišelį, skirtą kepiniams dekoruoti, galima padaryti originalių papuošimų.

Desertų puošyba

Desertas paprastai patiekiamas vaišių pabaigoje, tad prisimename jį ilgiausiai... Tuo metu jau esame sotūs ir tik labai skaniai atrodantis patiekalas vėl sužadina apetitą. Galima sukurti labai spalvingas saldumynų kompozicijas, puoštas plakta grietinėle ar kremu ir ryškiaspalvėmis braškėmis, vyšniomis. Nors želė ne visi mėgstame, tačiau patiekalų dekoravimui ji labai tinka (beje, ne tik desertų, bet ir žuvų ar mėsos valgių). Vaisių želė stingdykite dailiose formelėse, derinkite kelias spalvas. Sustingusią galite supjaustyti mažomis figūrėlėmis. Saldumynus tinka puošti ir spalvingais morengais. Arba paprasčiausiai apiberkite saldainiais – jūros akmenėliais.

Paprastam pyragui suteiksite dekoratyvumo supjaustę jį nedideliais gabalėliais, aplieję šokoladu ar apvolioję trupiniuose, sudėję gabalėlius į popierinius krepšelius, kad kiekvienas svečias mėgautųsi tik jam skirtu desertu. Papuošti jį galite šviežiomis uogomis, o jei šių nėra, tinka įvairūs pabarstukai, džiovinti vaisiai, cukatos, šokolado drožlės, riešutai...

Daugiau idėjų ir įkvepiančių nuotraukų rasite žurnalo „Mano namai“ gruodžio mėnesio numeryje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis