Trečią kartą bus įvertinti jaunieji dizaineriai

Šiemet jau trečią kartą bus išrinkti geriausi Lietuvos jaunieji dizaineriai – kasmetinis „Jaunojo dizainerio prizo“ konkursas perspektyviausius produkto, grafinio ir mados dizaino kūrėjus pristatys daugiau nei mėnesį truksiančioje parodoje, o jos kulminacija – liepos 5 d. įvyksiantis geriausių autorių kiekvienoje kategorijoje paskelbimas ir apdovanojimas.

Pasak konkursą organizuojančio Vilniaus dailės akademijos (VDA) Dizaino inovacijų centro (DIC) vadovo Mariaus Urbanavičiaus, šio konkurso tikslas – išskirti ir apdovanoti ryškiausius, didelio kūrybinio potencialo jaunosios kartos dizainerius, skatinti jų konkurenciją ir tobulėjimą. „Ne mažiau svarbu pristatyti jų darbus verslo, pramonės atstovams bei plačiajai visuomenei. Tai gali tapti stipriu postūmiu jų tolesnei karjerai“, - sako M.Urbanavičius.

Pavyzdžiui, „Jaunojo dizainerio prizo 2012” mados dizaino kategorijoje nominuotai Astai Grigaitytei konkursas buvo postūmis sudalyvauti prestižinio tarptautinio jaunųjų mados dizainerių konkurso ARTS THREAD/Fashion designers of the future competition atrankoje, kurioje iš beveik 400 paraiškų ji su savo baigiamąja kolekcija buvo atrinkta į finalą.

10 šio konkurso finalininkų savo kolekcijas, kartu reprezentuojančias aukštąją mokyklą ir šalį, pristato vienoje didžiausių profesionalios mados parodų WHO’S NEXT Paris, vyksiančioje liepos 6-9 d. ekspozicijų centre „Porte de Versailles“. Tai pirmas kartas per visą renginio istoriją, kai į šio pasaulinio konkurso finalą atrenkamas absolventas iš Lietuvos.

Kasmet „Jaunojo dizainerio prizui“ pateikiama 60-90 darbų, parodai atrenkama 15-17. Vertinant darbus atsižvelgiama į jų originalumą, aktualumą, idėjos potencialą tapti realiu produktu ir koncepcijos pristatymo būdą.

Šių metų konkursui pateiktus darbus vertins produkto dizaineris Julius Bučelis, architektas, interjero kūrėjas Eivaras Rastauskas, grafikos dizaineriai Laura Tulaitė ir Algirdas Orantas, kuriantys nuosavo prekių ženklo „OkiikO“ papuošalus, mados dizainerės Jolanta Rimkutė ir Gabrielė Januškevičiūtė.

„Jaunojo dizainerio prizo 2013” paroda veiks birželio 21 - rugpjūčio 3 d. Vilniaus dailės akademijoje, ekspozicijų salėje TITANIKAS, Maironio g. 3. Apdovanojimai vyks ten pat, liepos 5 d. nuo 18 val. Pirmųjų vietų nugalėtojų laukia 4000 Lt piniginiai prizai, įsteigti su rėmėjų - Švietimo ir mokslo ministerijos, Kultūros rėmimo fondo ir bendrovės TEO - pagalba. Savo favoritus šiemet pirmą kartą išrinks ir naujienų portalo Delfi.lt lankytojai.

2012 m. organizuoto konkurso nugalėtoja mados kategorijoje už kolekciją „Paradoksas“ tapo Monika Klupšaitė (papildomas prizas atiteko Birutei Simonaitytei už kolekciją „Plaukai“); grafinio dizaino kategorijoje – Petras Navickas už „Individualizuotus socialinius kodus“ (papildomas - Jonei Aleksiūnaitei už darbą „Vartotojas - identiteto kūrėjas“); produkto dizaino kategorijoje - Kristina Zakaraitė už dantų atspaudų modelių skeneris „XYZscann“ (papildomas Aleksandrui Dubickij už supamą krėslą).

Pirmojo konkurso „Jaunojo dizainerio prizas 2011” mados dizaino kategorijoje triumfavo Dainius Bendikas su kolekcija „Menulio vienuolis“ (papildomas prizas - Giedrei Anužytei už kolekciją „Saulėta kultūra. Strazdanoti“); grafinio dizaino kategorijoje įvertinta Laima Griciūtė už gamtosaugines vizualines priemones (papildomas prizas - Simona Mikolaitytė už socialinius plakatus, skatinančius saugoti lietuvių kalbą), produkto kategorijoje - Arūnas Sukarevičius, už krėslą su kišenėmis (papildomas prizas - Deividui Juozulynui už medžiagų porėtumo analizės prietaisą).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis