Interjero dizainerės patarimai, kaip mažą butą paversti erdvesniu

Dauguma gyvename mažuose butuose, kuriuose dažniausiai kylantis klausimas – kaip būstą paversti erdvesniu, turinčiu savitą aurą. Patarimais dalinasi interjero dizainerė Rūta Jankūnienė.

Kokios dažniausios problemos iškyla gyvenant mažame bute?

– Šiame laikmetyje, kai telefonas, kompiuteris ir fotoaparatas telpa vienoje mažoje dėžutėje ir gyvenamosios erdvės kompaktėja. Mažos erdvės nebegąsdina, o tampa įprastu ir net paklausiu didmiesčių reiškiniu. Gyvenant mažame bute svarbiausia yra neapsikrauti nereikalingais daiktais. Pirmenybę reikia teikti erdvės pojūčio kūrimui, o ne apsikrovimui baldais. Tokiu atveju didžiule prabanga tampa nereikalingų daiktų sandėliavimas, kas yra natūralus žmogiškas poreikis. Reikia išmokti atsisakyti visko, ko nereikia – nusipirkai naują rūbą, atiduok seną.

Jei tai būna vieno kambario butas, dizaineriai dažnai siūlo griauti buto sienas. Ar visuomet toks sprendimas būtinas? Kada patartumėte to nedaryti?

– Prieš pradedant galvoti apie pertvarų griovimą, reikia labai atsakingai apibrėžti gyvenimo įpročius ir ateities planus. Geriau pasirinkti slankiojančias pertvaras nei stacionarias, taip pat varstomas duris pakeisti slankiojančiomis. Priklausomai nuo to ar gyveni vienas, ar su šeima, ar yra vaikų, ar dažnai gamini valgį namie. Kiekvienu atveju, žmogaus gyvenimo būdas padiktuoja ir gyvenimo sąlygas. Vienu atveju, atvira su kambariu sujungta virtuvė yra patogi, kitu – visai netinka. 

Turint mažą vaiką reikėtų, jog erdvės būtų atitvertos, kad ir ne stacionaria pertvara (pageidautina šviesesnėje kambario dalyje). Pavyzdžiui, virtuvės dalis gali zonuotis ir tamsesnėje kambario dalyje (visai be lango). Langą ar jaukumą galima sukurti pakabinus nuotaikingą paveikslą ant sienos, ar sužaidus su šviesos šaltiniais (lubinės lempos, slėpta šviesa, stalinės lempos, toršerai). 

Labai svarbu mažuose butuose naudingai išnaudoti koridoriaus (holo) zoną. Dalis svetainės, valgomojo ar virtuvės galėtų atsidurti buvusio koridoriaus zonoje, tokiu būdu sutaupoma vietos poilsio, miego ar vaikų zonai. Mažuose butuose būtinai reikia išnaudoti kiekvieną kampą, balkonų erdves, palanges. Palangės vietoje galima įsirengti darbo stalą, ar minkštasuolį parymoti su knyga. Toks sprendimas ne tik suteiks jaukumo, bet ir padės sutaupyti erdvės.

Kokie spalviniai sprendimai gali padėti padidinti mažo buto erdvę?

– Mažo buto erdvės pojūtį galima kurti pasitelkiant į pagalbą spalvas. Kaip žinia, nudažius kambarį šiltu spalvos atspalviu, kambarys atrodys mažesnis, šaltu atspalviu – didesnis. Šiltos spalvos – geltona – gelsvi atspalviai, raudona – rausvi atspalviai, oranžinė – ochros atspalviai. Šaltos spalvos mėlyna – melsvi atspalviai, žalia – žalsvi atspalviai, violetinė – alyviniai atspalviai. Net balta spalva gali būti šiltesnio, arba šaltesnio atspalvio.

Spalvų pagalba galima optiškai transformuoti – keisti erdves. Pavyzdžiui, jeigu patalpa labai ilga, ją optiškai sutrumpinti galima galinę sieną nudažius intensyvesne spalva (ta siena lyg priartės prie mūsų). Taip pat, jeigu patalpa labai aukšta, ją optiškai pažeminti galima lubas nudažius ne baltai, o intensyvesne spalva. 

Reikėtų atsisakyti stereotipų, kad tik balta spalva nudažius mažos patalpos sienas, sukuriamas erdvės pojūtis. Pasirenkant keletą atspalvių galima zonuoti erdves viename kambaryje. Pavyzdžiui, ties valgomuoju stalu sieną nudažant šilta, skania spalva, išsiskiria atskira zona ir paprastomis priemonėmis pasiekiama norima nuotaika. Spalva – labai galingas mechanizmas, tik jį reikia mokėti valdyti.

Kaip geriausia dėlioti baldus? O gal tiesiog kai kurių baldų vertėtų atsisakyti dėl jų nefunkcionalumo?

– Kaip jau minėjau, renkantis baldus mažai erdvei, pirmiausia reikia atsisakyti stereotipinio požiūrio. Tradicinis minkštų baldų komplektas (sofa ir du krėslai bei spinta su nenaudojamomis smulkmenomis) tokiai erdvei tikrai netiks. Pagrindinis reikalavimas baldams skirtiems mažoms erdvėms yra ne transformavimas, o daugiafunkciškumas

Juk išskleidžiama sofa dažniausiai suskleidžiama tik prieš ateinant svečiams, o visą kitą laiką būna išskleista. Ji užima tiek pat vietos, kiek dvigulė lova su patogiu čiužiniu, o miegoti nepatogu. Tokiu atveju, geriau rasti vietą lovai ir miegoti ant patogaus čiužinio. Pufas gali atlikti ir kėdės, ir pakojo, ir staliuko funkciją. 

Dažniausiai mažoms erdvėms geriausia yra gamintis baldus pagal užsakymą. Taip galima naudingai išnaudoti kiekvieną kamputį. Didžiausia klaida apkrauti erdvę mažomis spintelėmis ir komodomis, geriau pasirinkti vieną, bet didesnę vietą, daiktų pasidėjimui. O sandėliavimui gali pasitarnauti aukštos lubos, tuomet galima įrengti antresoles.

Dažna problema mažuose butuose yra triukšmas. Kokius sprendimus siūlytumėte šiai problemai išspręsti? Ką manote apie tokį sprendimą: šeima, vaiko veiklos erdvę atskiria stumdoma pertvara, kuri yra iš skaidraus stiklo – taip sumažinamas garsas, o kartu galima matyti, ką vaikas veikia?

– Dėl garso izoliacijos, jeigu stiklo pertvara be durų, garsas vis tiek girdėsis, o stiklinės pertvaros su mažais vaikais man šiek tiek atgrasios. Kad garso nesigirdėtų, reikalinga stacionari pertvara su durimis. 

Galima sakyti, jog tai tokia pat problema, kaip ir su kvapų sklidimu būste. Ar virtuvė sujungta su kambariu, ar atskiroje erdvėje su atvira niša (vietoj durų), kvapai sklinda vienodai. Pertvara gali būti ir tekstilinė, užtraukiama, pasiūta su įdėklu ir pamušalu. Tokia uždanga šiek tiek izoliuoja ir garsą,o kartu tai paprasčiausias ir ekonomiškiausias variantas bei pakankamai dekoratyvus. Visgi, mano nuomone, stiklinės pertvaros labiau tinkamos visuomeniniams interjerams nei individualiems.

Ką dar patartumėte mažų butų šeimininkams?

– Mažuose butuose pageidautina neskaidyti grindų dangos. Vientisa grindų danga vizualiai nesuskaidys ir taip nedidelio ploto. Taip pat svarbu nesirinkti daug skirtingų apdailos medžiagų. Kuo erdvė vientisesnė, tuo ji atrodo erdvesnė. Norint, kad maža erdvė būtų jauki, reikia neapsikrauti smulkiais, įvairiais dekoro elementais (vazomis, lėkštėmis, skulptūromis). Geriau pasirinkti 3 stambius funkcionalius ir kartu dekoratyvius daiktus stiliui sukurti. Tai gali būti vienas baldas, meno objektas ir įdomia faktūra dekoruota siena.

Patalpą optiškai galima didinti ir veidrodžių pagalba. Sienoje priešais langą galima pakabinti veidrodį (atspindės šviesą sklindančią pro langą), o kartu pasitarnaus, kaip dar vienas šviesos šaltinis ir kaip funkcionalus daiktas. Pastačius prie to veidrodžio toršerą, vakare lempos šviesa jaukiai atsispindės veidrodyje ir bus šviesiau. 

Labai svarbu ir funkcionaliai teisingai išdėstyti buitinius prietaisus. Skalbimo mašina nebūtinai turi atsidurti vonioje. Ją galima integruoti į sieninę spintą ar pastatyti virtuvėje. Svarbu, kad tai būtų įmanoma techniškai. Tas pats ir su šaldytuvu. Jeigu prie virtuvės prisišlieja rūbų spinta, šaldytuvą galima integruoti šalia, į tą patį baldų bloką. Taip išvengtumėte vietą eikvojančių tarpų ir papildomų baldinių konstrukcijų.

Patogiai ir estetiškai sutvarkyti mažą erdvę yra sunkus uždavinys. Todėl, niekada nepakenks ir pasitarti su profesionalu. Taip išvengsite klaidų taisymų, kas atsieina brangiau nei profesionalo konsultacija.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis