Alkoholinių gėrimų taurių gidas

Vienkartiniai puodeliai yra puikus sprendimas iškyloms gamtoje ar per muzikos festivalius, tačiau kai ruošiame kviestinę vakarienę ar jaučiamės nekasdieniškai, suaugusiems skirtus gėrimus norisi gerti iš kiek rafinuotesnių indų. Taigi, čia aptarsime, kada ir kokios taurės tinka.

ALUS

Amerikietiška pinta
Amerikietiškoje pintoje paprastai telpa 16 uncijų alaus. Ši taurė yra paprastos, cilindro formos, kuri palaipsniui viršuje platėja. Paprastai ji skiriama nestipriam šviesiam alui arba rudajam eliui. Nors didelę ir plačią taurę pagaminti pigiau, o gerti iš jos lengviau (todėl daugumoje barų ji naudojama nuolat), vis dėlto, išskirtiniam alui gerti jos ne itin tinka – išsivadės ir aromatas, ir skonis (todėl išmėginkite žemiau išvardintus variantus).

Imperinė pinta
Amerikietiškos ir imperinės pintos turi tas pačias pagrindines savybes: jos skirtos alui, kainuoja pigiai ir iš jų lengva gerti. Vis dėlto, britiška pintos taurės versija yra 20 uncijų tūrio ir su nedideliu rumbeliu viršutinėje dalyje, dėl ko jas lengviau paimti ir sukrauti. Alaus žinovai rekomenduoja iš šių taurių gerti anglišką elį.

Pilzeno taurė
Nors pats pavadinimas akivaizdžiai rodo, kad taurė tinka klasikiniam pilzeno alui, tačiau ekspertų teigimu, iš tokios taurės puikiausiai galima gerti iš kitus vokiško stiliaus alus, tokius kaip „bock“ ar „koelcher“. Aukštos ir kūgiškos taurės sulaiko karbonizaciją ir leidžia susiformuoti putų sluoksniui.

Shutterstock nuotr.

Siaurėjanti į viršų
Angliškai ši taurė vadinasi Snifter. Ji taip pat dar vadinama konjako taure arba brendžio taure – jos apačia plati, o viršus santykinai siauras. Platesnis pagrindas leidžia išlaisvinti aromatą, kuris paskui įstringa susiaurėjusiame viršuje. Užapvalinta apačia leidžia taurę lengvai suimti rankoje, tuo pat metu lengvai sušildant joje esantį gėrimą. Žinovai rekomenduoja naudoti tokias taures intensyvaus skonio alui. Tokia taurė pravers ir tiems, kurie yra brendžio mėgėjai.

Kvietinio alaus taurė
Angliškai ji vadinama Wheat Beer Glass. Ji panaši į pilznerio taurę, tik šiek tiek siauresnė, dėl ko susiformuoja dar didesnis putų sluoksnis. Aukštos ir siauros taurės taip pat padeda pabrėžti alaus aromatą ir tobulai tinka būtent kvietiniam alui.

Bokalai
Alaus ekspertai pataria nesirinkti milžiniškų bokalų, tačiau protingo dydžio bokalai idealiai tinka raudonajam eliui, lagerui, porteriui, stautui ir visoms ryškų skonį turinčioms alaus rūšims. Platūs cilindro formos bokalai storomis sienelėmis padeda apsaugoti alų, o didelė rankena labai patogi nešti ir neleidžia gėrimui sušilti nuo rankų.

Papildomi taškai alaus snobams

Putos pėdsakai. Jeigu išgėrus alų ant taurės sienelių lieka putos paliktas žiedas, tai reiškia, kad jus aptarnaujantis asmuo rūpinasi jumis ir prieš tai tinkamai išplovė ir išvalė taurę.

Venkite šaltų taurių. Labai šaltas stiklas gali užgožti jūsų alaus skonį. Kai kurios alaus rūšys, pavyzdžiui eliai, geriausiai atskleidžia savo skonį ir aromatą patiekiami kambario temperatūros.

Puta yra jūsų draugė. Nors alaus puta gali kelti rūpesčių, jeigu gėrimas pilamas iš statinės, tačiau nervintis nederėtų. Žinoma, nesinori gerti vien tik burbuliukų, tačiau graži putų „galva“ ne tik atskleidžia alaus aromatą, bet ir neleidžia jam labai greitai sušilti ir verčia jį judėti taurėje.

DISTILIUOTI ALKOHOLINIAI GĖRIMAI

Martinio taurė
Nors geriant pirmuosius gurkšnius gali tekti įdėti pastangų, kad neapsipiltumėte, martinio taurės kūginė forma turi paaiškinimą – ji neleidžia gėrimo ingredientams išsiskaidyti, sako viena iš BoozeMenus.com įkūrėjų Betsy Fischman. Ilga martinio taurės kojelė taip pat užtikrina, kad jūsų rankų temperatūra neturės įtakos gėrimo skoniui. B. Fischman priduria: „Martinio taurė yra seksuali, nesvarbu, kas ją laiko“.

Klasikinė taurė
Angliškai tokios formos taurės vadinamos „coupe“. Mūsų senelių karta iš tokių taurių gėrė šampaną, tačiau šiandien ji transformavosi į kokteilių taurę. Vienas šios formos taurių privalumas – aukšta kojelė neleidžia gėrimui sušilti, atrodo elegantiškai ir patraukliai.

Aukšta stiklinė
Aukšta stiklinė (angl. highball) idealiai tinka angliarūgštės prisotintiems kokteiliams. B. Fischman teigia: „Jos geriausiai tinka, kai norime, kad nuo mažesnis skysčio paviršius kontaktuotų su oru. Kuo labiau gėrimas kontaktuoja su oru, tuo greičiau angliarūgštė išgaruoja ir gėrimas nusivadėja“. Taigi, užsisakykite džiną su toniku, škotišką viskį su soda, ar bet kokį kokteilį su sodos vandeniu, ir netrukus rankose turėsite aukštą stiklinę.

Žema stiklinė
Šios stiklinės tinka įvairiems distiliuotiems alkoholiniams gėrimams ir kokteiliams, pavyzdžiui, škotiškam viskiui ar brendžiui, kai jie patiekiami su ledu.

Shutterstock nuotr.

VYNAS

Baltojo vyno taurė
Paprastai baltasis ir rausvasis vynas patiekiamas grakščioje tulpės formos taurėje ir taip yra ne vien dėl tradicijų. Mažesnės taurės neleidžia atvėsintiems gėrimams taip greitai sušilti, o ilga taurės kojelė sugeria rankų šilumą, pasitarnaudama tam pačiam tikslui.

Raudonojo vyno taurė
Raudonasis vynas turi gali būti patiekiamas didesnėse vazos formos taurėse, dėl ko padidėja paviršiaus plotas ir labiau atsiskleidžia gėrimo aromatas. Jeigu turite tik didesnes taures, nevertėtų jaudintis. Baltasis vynas raudonajam vynui skirtose taurėse skonį paveiks visai nežymiai, teigia B. Fischman, tačiau kuo taurė mažesnė, tuo šaltesnis išliks vynas. Tik ekspertė įspėja, kad iš raudonajam vynui skirtų taurių nedera gerti šampano, mat kuo didesnis paviršiaus plotas, tuo greičiau gėrimas neteks angliarūgštės ir išsivadės.

Taurė šampanui
Siaura tulpės formos taurė visiems gerai pažįstama iš vestuvių ir kitų tostų vertų progų, kai šventės metu norisi burbuliukų. Tokią taurės formą pirmiausiai nulemia noras išsaugoti burbuliukus, nes be jų šampano neįsivaizduojame. Taip pat tokia taurė leidžia burbuliukus jausti ne tik skonio receptoriais, bet ir mėgautis jais akimis.

Taurė be kojelės
Šiuolaikinėse virtuvėse tokios taurės itin populiarios, nes jų dizainas paprastas, jas lengva prižiūrėti (nebaisu sudaužyti trapią kojelę). Iš taurių be kojelių galima gerti tik kambario temperatūros raudonąjį vyną, nes taurę laikančios rankos baltąjį ir rausvąjį vynus nenorom sušildys.

Dėmesio! Vartodami alkoholį rizikuojate savo bei artimųjų sveikata ir gerove.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis