Kaip užšaldyti žalumynus?

Mokslininkų skaičiavimais, laikantis nesudėtingų žalumynų užšaldymo taisyklių, šaldytos petražolės išsaugo du kartus daugiau vitamino C, nei žiemą užaugintos šiltnamyje.

Taigi išmokite užšaldyti žalumynus taip, kad jie maksimaliai išliktų žali, išsaugotų visas naudingas medžiagas, vitaminus ir mikroelementus.


Kaip užšaldyti žalumynus


Galimi du būdai – nuplauti arba blanširuoti. Blanširuodami apsaugosite žalumynus nuo gedimo, tiesa, vitaminų ir aromato išliks mažiau.


Prieš šaldymą kruopščiai nusausinkite žalumynus, antraip jie pasidengs ledo kristalais arba sušals į gniutulą.


Visos šakelės, stiebai ir didesni lapai


Paruošimo procesas:

1. Rozmarinus, čiobrelius ir petražoles geriausia šaldyti šakelėmis.

2. Įklokite kepimo popieriaus į skardą ar didelę lėkštę.

3. Sudėkite šakeles ir porai valandų įdėkite į šaldiklį.

4. Išimkite šakeles iš šaldiklio ir perdėkite į sandarią pakuotę. Ant jos užrašykite žolelių pavadinimą ir datą.

5. Žiemą galėsite išimti kelias šakeles (šaldyti žalumynai lengvai atsiskiria) ar saujelę.


Smulkinti žalumynai


Paruošimo procesas:

1. Nuplaukite, kruopščiai nusausinkite ir sutrinkite arba smulkiai supjaustykite žalumynus (tada jie nesulips į gniutulą, kaip dažnai nutinka minkštiems lapeliams).

2. Sudėkite žalumynus į plastikinius užspaudžiamus maišelius arba butelius su plačiu kakleliu (sausus ir švarius).

Buteliai – pranašesni už maišelius. Visų pirma, jie sandaresni, žalumynai neprisigeria kvapų iš šaldytuvo, antra, buteliuose lapeliai geriau išsaugo formą, nesusimaigo, nesulimpa.

3. Užklijuokite lapelį su data ir žalumynų pavadinimu.


Žalumynai ledo kubeliuose


Paruošimo procesas:

1. Ledo kubelį su žalumynais patogu įmesti į sriubą ar į troškinį, jis suteiks skonio ir šiek tiek skysčio.

2. Susmulkinkite žalumynus ar sutrinkite juos trintuvu.

3. Pasiruoškite formelę ledukams ar silikono formelę keksiukams. Maždaug ketvirtadalį kiekvienos formelės pridėkite žalumynų.

4. Kiekvieną formelę pripilkite virinto vandens. Galbūt teks dėti žalumynų kubelį į salotas ar kitą termiškai neapdorotą patiekalą, taigi vanduo turi būti virintas.

5. Įdėkite formelę į šaldiklį. Kai kubeliai užšals, perdėkite juos į sandarius maišelius, užklijuokite lapelį su data.

6. Didelėse formelėse galima užšaldyti ir nesmulkintų šakelių, pvz., mėtų.


Žalumynai svieste


Paruošimo procesas:

1. Valandą palaikykite sviestą kambario temperatūroje, kad suminkštėtų, tada išminkykite šakute ar pertrinkite trintuvu.

2. Susmulkinkite pasiruoštus žalumynus (krapus, čiobrelius, rozmarinus ar bazilikus) ir sudėkite juos į sviestą. Įlašinkite kelis lašelius citrinos sulčių ir išmaišykite.

3. Sudėkite į šaldymo indą ir uždenkite dangteliu. Užklijuokite lapelį su data.

4. Sviestas su žolelėmis gali išbūti šaldiklyje iki 12 mėnesių, o atšildytą patartina suvalgyti per 2–3 dienas.


Žalumynai aliejuje


Paruošimo procesas:

Šis metodas panašus į šaldymą ledo kubeliuose, tik iš aliejaus ir žalumynų reikia pagaminti košelę. Aliejaus ir žolelių santykis – 1 ir 4.

1. Susmulkinkite žalumynus ir suberkite juos į aliejų, trinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.

2. Tris ketvirtadalius ledukų formelių pridėkite šios masė. Vandens nereikia.

3. Įdėkite padėklą į šaldymo kamerą. Kai kubeliai sukietės, perdėkite juos į sandarų maišelį šaldymui.


Patarimai, kaip šaldyti žalumynus


Blanširuotus žalumynus galima užšaldyti iki 6 mėnesių, bet geriau suvalgyti greičiau, nes dingsta skonio ryškumas.


Žalumynų užšaldymui ir laikymui geriausia tinka plastikas arba silikonas. Metalas oksiduojasi, o stiklas gali suskilti.


Užšaldykite žalumynus nedidelėmis porcijomis – kuo sparčiau žalumynai užšąla, tuo jie kokybiškesni.


Užšaldyti žalumynai naudojami iš karto, neatšildžius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis