Kodėl agurkai apkarsta ir ar galima karčius agurkus valgyti

Ko gero, ne vienam mūsų yra tekę patirti nemalonią staigmeną, kai atsikandę agurko pajuntame ne gaivų, salstelėjusį skonį, kaip tikėjomės, bet kartumą, nuo kurio sutraukia burną. Išsiaiškinkime, kodėl agurkai apkarsta, kaip šios problemos išvengti, o jeigu išvengti nepavyko, ką daryti su karčių agurkų derliumi.

Kodėl užauga kartūs agurkai


Agurkams nepatinka per sausas ir per karštas oras, stiprūs temperatūrų svyravimai. Jie reaguoja į stresą išskirdami antistresinę medžiagą – kukurbitaciną, kuris ir suteikia kartų skonį. Daugiausiai šios medžiagos susikaupia agurko žievėje ir prie koto, nors išoriškai tai nematoma.


Dar agurkai gali apkarsti neteisingai surinkus jų sėklas. Sėklas reikia rinkti tik iš priekinės agurko dalies – ne didesnio nei dviejų trečdalių ilgio. Nerinkite sėklų, esančių prie pat agurko kotelio, nes iš jų sudygę agurkai bus linkę apkarsti. 

Dar viena iš priežasčių gali būti oro sąlygos: agurkai apkarsta, jei oro temperatūra yra aukštesnė nei 25–30 laipsniai Celsijaus, o dirvožemyje trūksta drėgmės. Tokiu atveju agurkus reikia itin dažnai laistyti.



Agurkai
Agurkai
Shutterstock nuotr.


Kaip išvengti kartumo?


Visų pirma, agurkus reikia sodinti gerai apšviestoje vietoje, užtikrinti jiems tinkamą temperatūrą, tvarkingai laistyti šiltu vandeniu, o šaltesniu oru uždengti plėvele. Taip pat agurkus reikia tręšti, bet jokiu būdu nenaudokite šviežio mėšlo.

Kartumas užkoduotas genetiškai – kartų skonį agurkams suteikia alkaloidas kukurbitacinas, kurio gali būti ne tik ūgliuose, bet ir lapuose – jis saugo augalą nuo kenkėjų ir infekcijų.


Yra išvestų agurkų veislių, kuriose kartumo geno nėra arba kartumas nėra stipriai išreikštas. Todėl prieš pirkdami sėklas būtinai paskaitykite jų aprašymą – ten turi būti pabrėžta, kad veislė „genetiškai nekarti“.


Jeigu vis dėlto užauginote karčių agurkų, nereikia jų išmesti. Juos galima valgyti nulupus karčią žievę. Dar agurkus galima užmerkti į vandenį – tai mažina kartumą, taip pat konservuoti – aukštoje temperatūroje kukurbitacinas suyra.


Nors kartūs agurkai neskanūs, pasak mokslininkų, juos valgyti sveika. Kukurbitacinas padeda normalizuoti žarnyno veiklą, gerina kasos ir kepenų funkciją, užkerta kelią piktybiniams navikams. Pavyzdžiui, Kinijoje specialiai auginami karčių veislių agurkai, kurie naudojami gydymui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis